Kategória: ŠportČíslo: 5/2018

HK Ružinov: Aj vďaka hokeju je mestská časť známa na celom Slovensku

 

Ružinovský hokej vychoval viaceré osobnosti. Za všetky spomeňme mená ako Dárius Rusnák, Dušan Pašek, Ján Filc či Jaroslav Halák. Klub vykonáva doslova mravčiu prácu s mládežou, čo neušlo pozornosti hokejového zväzu. Ako plánuje klub využiť získané prostriedky? Aj to sa dozviete v rozhovore s Jánom Tarabom, členom vedenia HK Ružinov ’99 Bratislava.
 
Slovenský zväz ľadového hokeja (SZĽH) rozdeľuje pre 36 klubov sumu milión eur na podporu mládeže. Príspevok sa ujde aj HK Ružinov. Ako vnímate túto správu?
Finančný príspevok nie je určený len vybraným klubom. Príspevky na činnosť klubov, ktoré sú určené na podporu pri výchove mládeže, rozdeľoval SZĽH aj doteraz. Na predchádzajúcom Kongrese SZĽH boli prijaté pravidlá a kľúč, za akých podmienok budú kluby poberať príspevky na svoju činnosť.
 
Viete prezradiť, o akú sumu presne ide a na čo bude použitá?
Suma by sa mala pohybovať v intenciách predchádzajúcich príspevkov zo SZĽH. Pri všetkých príspevkoch je určený spôsob ich použitia a vyúčtovanie podlieha prísnej kontrole. Bude použitá na mzdy trénerov, úhradu časti cestovných nákladov a prenájmu športovísk. Tvorí niečo vyše 20 percent rozpočtu klubu.
 
Čím si podľa vás HK Ružinov zaslúžil tento príspevok?
Ako som už spomenul v predchádzajúcej odpovedi, nejde o niečo špeciálne ani o zásluhovosť, ale boli presne stanovené kritériá na určenie výšky podpory. Niektoré kluby si polepšia, niektoré kluby dostanú menšiu dotáciu. V podstate ide o zohľadnenie práce v klube. My sme klub, v ktorom sa venujeme iba mládeži a tieto kritériá určujú, akým spôsobom a v ktorých ligách sa uplatnia tí hráči, ktorí prešli štruktúrou klubu.
 
Koľko hráčov momentálne pôsobí v rámci mládeže HK Ružinov? Kto môžu byť najväčší talenty?
Momentálne máme asi 250 mladých hokejistov vo všetkých mládežníckych kategóriách. V klube hrajú mnohí talentovaní hráči, kandidáti juniorských reprezentačných výberov. No čaká ich ešte veľa práce a odriekania, aby sa uplatnili vo veľkom hokeji.
 
Môžete prezradiť zopár známych hokejových mien, ktoré vyrástli v HK Ružinov?
HK Ružinov vznikol ako nasledovník historicky známeho klubu BEZ Bratislava a po dostavbe haly sa trvale usadil v Ružinove. Hokejový klub je hrdý na Ružinov, a preto si ho zvolil do svojho názvu, snaží sa robiť dobré meno tejto mestskej časti, ktorá je aj vďaka hokeju známa na celom Slovensku. Ružinovský hokej vychoval mnoho známych hokejových osobností, ktorí sa neskôr presadili vo svetovom hokeji. Spomeniem bývalého brankára a trénera majstrov sveta Jána Filca, Dušana Pašeka, Dáriusa Rusnáka, Ivana Dorniča, Jaroslava Haláka, Romana Kukumberga a v poslednom období juniorských reprezentantov a nádejných hráčov pre slovenskú reprezentáciu – Adama Ružičku, Adama Líšku
či Martina Fehérváryho.
 
Buček
Foto: hkruzinov.sk

Retronoviny - dobré noviny pre dobrých ľudí z Ružinova
Evid. č.: EV 4454/11 - ISSN 1338-5739
Vydáva WEON group, a.s.

Design & programming by MK Advertising