Kategória: ŠportČíslo: 01/2019

Hokejisti dieru do sveta nespravili

 

Pomerme s veľkými očakávaniami odchádzali slovenskí hokejisti do 20 rokov na svetový šampionát juniorov, ktorý sa na prelome rokov uskutočnil v Kanade. Napokon sme však základný cieľ – postup do štvrťfinále, resp. vyhnutie sa priamym záchranárskymi povinnostiam – neprekročili.

Očakávania súviseli s tým, že vo výbere boli chlapci, ktorí pred necelými dvomi rokmi na domácom šampionáte v Poprade a Spišskej Novej Vsi uchvátili pekným hokejom, uhrali bod s Kanadou a vo štvrťfinále podľahli Rusom až po predĺžení. Vo Vancouveri a Victorii sa im však príliš nedarilo. Okrem takpovediac povinného víťazstva proti slabučkému Kazachstanu sme vo zvyšných štyroch stretnutiach ťahali zakaždým za kratší koniec.

Realita je dnes taká, že do semifinále majstrovstiev sveta sa slovenská „dvadsiatka“ dostane raz za 10 rokov. A to je, žiaľ, veľmi nepríjemné vysvedčenie pre slovenský hokej.

Chýbala kvalita aj forma
Podľa dlhoročného trénera slovenských juniorov Ernesta Bokroša sa hráčom nedala uprieť snaha, ale aj on uznal, že tá samotná nestačí; potrebná je aj kvalita. „Na svetový šampionát sme odchádzali s tým, že máme veľmi kvalitný útok, čo sa však na majstrovstvách nepotvrdilo. Vo štvrťfinálovom zápase s Ruskom sme vyprodukovali 35 striel, z ktorých sme dali tri góly, zatiaľ čo súper skóroval osemkrát z 30 pokusov. To ukazuje, že kvalita našich rozdielových hráčov nie je až tak veľká, ako sme si mysleli. Ak to môžem trochu porovnať s minulým rokom, viacerí hráči nemali takú formu, akú mali vlani,“ hodnotil po turnaji 59-ročný tréner.

Štatistiky prezrádzajú, že najproduktívnejším Slovákom na turnaji bol útočník Adam Liška, na klubovej úrovni hráč bratislavského Slovana, ktorý si pripísal päť kanadských bodov za dva góly a tri asistencie. Rovnako päť bodov mal na svojom konte aj kapitán tímu Martin Fehérváry (2 + 3).

Pripomeňme, že v nasledujúcej sezóne čaká slovenský národný tím do 20 rokov svetový šampionát v Česku. Od 26. decembra 2019 do 5. januára 2020 ho privítajú mesta Třinec a Ostrava.

 

Výsledky Slovenska na MS „20“ 2019 v Kanade 

ZÁKLADNÁ SKUPINA

USA – Slovensko 2 : 1 (0 : 0, 0 : 1, 2 : 0)

Slovensko – Švédsko 2 : 5 (1 : 2, 0 : 1, 1 : 2)

Slovensko – Fínsko 1 : 5 (0 : 2, 1 : 2, 0 : 1)

Kazachstan – Slovensko 2 : 11 (0 : 6, 1 : 3, 1 : 2)

 

ŠTVRŤFINÁLE

Rusko – Slovensko 8 : 3 (4 : 0, 3 : 0, 1 : 3)

 

Autor: rb
Foto: internet

 

Retronoviny - dobré noviny pre dobrých ľudí z Ružinova
Evid. č.: EV 4454/11 - ISSN 1338-5739
Vydáva WEON group, a.s.

Design & programming by MK Advertising