Meniny má: Amália

Aktuálne vydanie:
Ročník: 7, číslo: 2/2018
ISSSN: 1338-5739
PONDELOK 14. máj 2018
 

Kategória: Životný štýlČíslo: 04/2015

Letné zmrzlinové hody

Kto by odolal sladkej pochúťke z kornútika? Najmä, ak sa teplota vyšplhá na stupne za tridsiatkou a my hľadáme všetky dostupné osvieženia. Niekomu síce zlepší náladu pohár dobre vychladeného piva, no mnohí si skôr neodpustia porciu zmrzlinových kopčekov viacerých neodolateľných chutí. Vraj neškodné maškrtenie. Skutočne?
 
Ak sa nevieme mrazených výrobkov alebo zmrzliny od malopredajcov vzdať ani jeden deň, môžeme riskovať zotrvačnosť našej štíhlej línie alebo aj zdravie. Nezaškodí preto pripomenúť si, čo všetko nám z pričastej poobedňajšej siesty s miskou mrazeného dezertu môže hroziť. 
 
Pozor na baktérie... 
... ale i na plesne a kvasinky, ktoré sa môžu vo voľno predávanej zmrzline nachádzať. Dôvodom bývajú nedostatočné hygienické podmienky pri manipulácii s riadom a neprofesionálne správanie najmä pri podávaní zmrzliny. Len si všímajme, koľkí predajcovia majú na rukách hygienické rukavice! A poznáme ich hygienické návyky? Problémom je tiež, ak je ovocná zmrzlina vyrobená z nahnitého ovocia napadnutého plesňou. Existuje tak viacero prístupových ciest, ako sa toxické mikroorganizmy dostanú do výrobku. Organizmus zasiahnutý potravinovou nákazou reaguje charakteristicky – zažívacími problémami, bolesťami brucha a hnačkou, ktorá je však signálom, že telo sa škodlivých látok zbavuje. Najväčším problémom býva zmrzlina vyrobená z vajec s obsahom salmonelózy, ktorá môže poškodiť zdravie alebo minimálne pokaziť leto celej rodine.
Nápor chladu predstavuje problém aj pre hrdlo a konzumácia väčšieho množstva zmrzliny môže vyústiť do zápalu horných dýchacích ciest. Najmä u menších detí, ktoré majú citlivejšie orgánové systémy a sú menej adaptabilné na teplotnú zmenu.
 
Myslite na množstvo cukru
Na prvý pohľad malý kopček zmrzliny nám sen o dokonalej postave v plavkách nenabúra, povieme si. Ale u obľúbeného zmrzlinára si ich dáme niekoľko a chodíme k nemu pravidelne. Alebo si kúpime kilové balenie čokoládovej či pistáciovej a nekontrolovane z nej ujedáme polievkovou lyžicou. Pritom 250 g zmrzliny obsahuje množstvo cukru vyjadrené až 14 kockami. Nebezpečné na udržanie hmotnosti sú aj prítomné tuky, a tým množstvo kalórií (jeden kopček  predstavuje 350 kalórií) najmä v prípade smotanových druhov, ktoré sú nutrične ešte bohatšie. A ak si vyberiete ovocnú v presvedčení, že tak získate aj vzácne vitamíny, opak môže byť pravdou. V jahodovej, ktorá je len zmrazeným prifarbeným sirupom, nenájdete ani stopu po jahode či maline. 
Prítomnosť repného cukru je zlou správou aj pre zubnú sklovinu, ktorú úspešne narúša a štartuje tým tvorbu zubných kazov. Takže z našich letných zmrzlinových orgií napokon v jeseni profitujú stomatológovia.
 
Alergici v pozore
Aspoň niektorí by mali zmrzlinové stánky alebo mraziace pulty s nanukmi na hony obchádzať. Platí to v prvom rade pre ľudí, ktorí sú precitlivení na mlieko a na prítomnosť tejto potraviny v jedlách a vo výrobkoch. Zmrzlinové osvieženie im totiž môže spôsobiť tráviace alebo i dýchacie ťažkosti, najmä dýchavičnosť.
Problémy s mrazenými výrobkami mávajú aj ľudia s citlivými zubami či ďasnami, ktorí pociťujú pri kontakte s chladom nepríjemnú bolesť.
 
Kedy je, naopak, vykúpením
Ak ste si v kuchyni pri varení alebo ochutnávaní horúceho pokrmu popálili jazyk, skúste to so zmrzlinou, ktorá ústa i zasiahnutý kúsok jazyka príjemne schladí, takže bolesť hneď ustúpi.
Pomáha aj po vytrhnutí zuba. Hlt zmrzliny zníži teplotu a ochladí okolie rany, ktorá potom nekrváca a rýchlejšie sa zocelí. Mal by to byť však čistý ovocný alebo niektorý so smotanových druhov bez zrniečok ovocia a najmä orieškov. Zatúlané kúsky by mohli liečbu otvorenej ranky skomplikovať.
 

Retronoviny - dobré noviny pre dobrých ľudí z Ružinova
Evid. č.: EV 4454/11 - ISSN 1338-5739
Vydáva WEON group, a.s.

Design & programming by MK Advertising