Kategória: OC RetroČíslo: 02/2017

Na úspech musíte dozrieť ako víno a niekedy čakať 100 rokov

Rodina Babichovcov z Nového Zélandu dokázala, že trpezlivosť a láska k práci prinášajú výsledky. Vinárstvo Babich dnes patrí k úspešným producentom, ktorého vína ochutnávajú ľudia v päťdesiatich krajinách sveta. Ešte zaujímavejšie je, že som počas návštevy generálneho riaditeľa Babich Wines – Davida Babicha – mohla ochutnať tieto skvelé vína aj u nás na Slovensku.
V minulosti sa všeobecne tradovalo, že najlepšie vína pochádzajú z Francúzska, na čo bola krajina galského kohúta patrične hrdá. Keď v roku 1976 porazili na vinárskej súťaži nazvanej „Judgement of Paris“ kalifornské vína tie francúzske, všetko sa zmenilo. Odrazu na trh začali prichádzať vína nebývalej kvality z Kalifornie, Austrálie, Nového Zélandu či Argentíny. Vinári z týchto krajín dokázali, že kvalitné víno sa vyrába aj inde než vo Francúzsku. Úspešný príbeh zaznamenalo aj vinárstvo Babich, ktorého príbeh vám prinášam. V roku 1916, keď bol novozélandský vinársky priemysel ešte v plienkach, vyrobil Josip Babich svoju prvú fľašu vína. Postupne pracoval na svojom sne a dnes patrí Babich Wines k najprominentnejším novozélandským rodinným vinárstvam, ktoré vyrábajú 13 rôznych druhov vín. Babich je kľúčovým hráčom novozélandského vinárskeho priemyslu s povesťou svetového producenta vyvážajúceho svoje vína do viac ako 50 krajín sveta. Joe Babich, známy ako jeden z najtalentovanejších a najrešpektovanejších novozélandských výrobcov vína a odborníkov na vína, sa v roku 1958 pripojil k otcovi a bratovi Petrovi v rodinnej firme, kde nastúpil ako šéf výroby. Dnes je sedemdesiatročný Joe výkonným riaditeľom vinárstva Babich, pričom sa aktívne zapája do výroby vína. Brat Peter je prezidentom spoločnosti a jeho syn David generálnym riaditeľom. Tretia generácia Babichovcov sa onedlho pripojí k rodinnej firme. Napriek tomu, že centrála spoločnosti Babich a tiež „hi-tech“ vinárstvo je situované vo východnej časti Aucklandu, Babich má 50-percentný podiel aj v Marlboroughskom vinárstve a vlastní 7 viníc strategicky situovaných po celej krajine tak, aby dopestovali najlepšie odrody. Meno Babich mnohonásobne presiahlo pôvodné ciele zakladateľa vinárstva Josipa Babicha.
 
Možno vtedy, keď na začiatku minulého storočia prvýkrát sadil vinice, nesníval o takom výraznom úspechu, aký dosiahlo vinárstvo dnes. Potešilo ma, že som sa mohla aspoň na niekoľko minút presunúť mysľou do vinárstva Babich na Novom Zélande. Umožnil mi to rozhovor s pokračovateľom rodinnej vinárskej tradície Davidom Babichom, ktorý som absolvovala vo Wine & Tapas bare (OC Retro).
 
Pán Babich, začínali ste na začiatku fungovania moderného vinohradníctva na Novom Zélande. Keď ste vstupovali na túto nepoznanú pôdu, vedeli ste už dopredu, že jediná správna cesta je tá úspešná – vypracovať sa medzi top vinárstva na Novom Zélande? Alebo to bola náročná cesta plná výmoľov a obchádzok?
V roku 2016 sme oslávili 100 rokov produkcie vína. Sú to už tri generácie, ktoré sa zaoberajú pestovaním hrozna a výrobou vína. Čiže trvalo nám 100 rokov, aby sme dosiahli súčasnú pozíciu. Myslím, že posledných 10 rokov bolo z pohľadu podnikania jednoduchších, keďže Savignon Blanc dosiahol veľký medzinárodný úspech. O víno je obrovský záujem, čoho výsledkom je, že momentálne vyvážame vína do viac ako 50 krajín sveta.
 
Raz som počula, že neexistuje zlé víno, len neskúsený vinár. Čo si o tomto tvrdení myslíte? Naozaj je všetko v rukách vinára, alebo o kvalite rozhodujú aj iné faktory?
Na to, aby ste vyrobili dobré víno, potrebujete dobré hrozno a najlepšie je, ak hrozno pochádza z vlastných viníc, čo vám umožňuje kontrolovať tento proces. V našom vinárstve sa venujeme kompletnému procesu — od pestovania hrozna až po plnenie do fliaš. V neposlednom rade však musíte túto prácu milovať a jednoducho si užívať každý deň vo viniciach.
 
Ak by ste mali „vypichnúť“ vo svojom živote nejaké dôležité míľniky, ktoré by to boli? Na čo vo svojej vinárskej histórii najradšej spomínate?
Rád spomínam na jednu zaujímavú udalosť, ktorá sa odohrala v čase, keď som bol ešte dieťa. Naše vinárstvo navštívil jeden Nemec a ochutnal naše víno. Mimoriadne sa mu zapáčilo a požiadal našu rodinu o kontajner vína, čo bolo približne tisíc debničiek vína. V tom čase sme predávali vína výlučne na domácom trhu a jeho požiadavka pre nás predstavovala obrovskú zákazku, keďže sme víno predtým nikdy nevyvážali. Nemec nám vypísal šek a odrazu sme sa stali exportérmi.
 
Bol by som rád, keby môj dedko videl, že dnes exportujeme vína skoro

Retronoviny - dobré noviny pre dobrých ľudí z Ružinova
Evid. č.: EV 4454/11 - ISSN 1338-5739
Vydáva WEON group, a.s.

Design & programming by MK Advertising