Kategória: ŠportČíslo: 02/2023

Chýbalo šťastie

 
Vo výbere aj s niekdajším skvelým futbalovým reprezentantom Miroslavom Stochom sa predstavil náš národný výber v malom futbale na svetovom šampionáte v Spojených arabských emirátoch. Priblížme si účinkovanie Slovákov.
 
V skupinovej fáze sme najskôr podľa očakávania zdolali Albáncov (2 : 0), následne prehrali s Anglickom gólom v nadstavení (2 : 3), ale v kľúčovom dueli sme zvíťazili nad Francúzskom (2 : 1) a postúpili – z prvého miesta – do osemfinále.
 
Osemfinále prinieslo súboj Slovenska proti Čiernej Hore. Výsledok 5 : 2 v náš prospech tomu nenasvedčuje, no bol to náročný zápas. „Som šťastný, že sme vyhrali. Od začiatku som vedel, že to nebude ľahké. Výsledok tomu asi nenasvedčuje, bol to však náročný zápas. Konečne sme dali viac gólov a netrápili sme sa tak v koncovke,“ hodnotil duel pre web malyfutbal.sk tréner Branislav Škorec. 
 
Štvrťfinálové stretnutie proti Maďarsku poznačil moment z 9. minúty, keď slovenský brankár Erik Feriančik urobil chybu, ktorú „zachraňoval“ hrou rukou mimo pokutového územia, za ktorú videl červenú kartu. Maďari následne nevyužili päťminútovú presilovku, v ďalšom priebehu však mali viac z hry, čo korenili gólom v 43. minúte. Tentoraz pri zaváhaní náhradného gólmana Stanislava Pellu pri rozohrávke , čo využil Gábor Kiss.
 
„Je to trpká prehra pre všetkých nás, ktorí sme verili, že môžeme postúpiť do semifinále. Maďari boli o ten jeden gól lepší. Musíme sa z toho poučiť. Chýbalo nám dnes šťastie. Tento zápas bol dnes len o ňom,“ uviedol kouč Škorec.
 
Slovenskí reprezentanti sa tak rozlúčili s majstrovstvami sveta v rovnakej fáze ako na ostatnom šampionáte v Austrálii.
 
Majstrami sveta v malom futbale na rok 2023 sa stali Rumuni, ktorí vo finále zdolali Kazachstan po infarktovom priebehu po penaltovom rozstrele, keď sa rozhodlo až v 15. sérii (Rumunsko zvíťazilo 12 : 11, v riadnom hracom čase sa skončil zápas výsledkom 2 : 2). 
 
Tímový duch verzus školácke chyby
Slováci neboli ďaleko od vypadnutia už v základnej skupine, ale ani od postupu medzi kvarteto najlepších svetových tímov.
 
Prezident Slovenského zväzu malého futbalu Peter Králik hovoril po turnaji, že hráči nechali na ihrisku srdce. „Keď mám hovoriť o nejakom ‚prvom dojme‘, tak každý jeden hráč dal do toho všetko, či už bol na ihrisku, lavičke alebo na tribúne. Hráči sa celý čas podporovali a stáli jeden za druhým.“
 
Na druhej strane, Králik spomenul aj kardinálne individuálne chyby, ktoré by sa na takomto dôležitom fóre nemali stávať. „Na tomto potrebujeme zapracovať, pretože ak chceme niekedy zabojovať 
o medaily, tak s takýmito chybami to nikdy nedosiahneme. Vyhrá ten, kto urobí minimum chýb a premení svoje šance,“ uviedol šéf zväzu v rozhovore pre portál ŠPORT.sk
 
Faktor Stoch
Keď už píšeme o svetovom šampionáte v malom futbale, nesmieme opomenúť jedno meno. Miroslav Stoch. Tridsaťštyriročný nitriansky rodák je dobre známy slovenským športovým fanúšikom predovšetkým z „veľkého“ futbalu. Pravdou však je, že naposledy hral medzi futbalovou elitou ešte 24. apríla 2022 a odvtedy uplynulo už poldruha roka.
 
Stochovo meno bolo veľkým lákadlom aj v SAE, do hry napokon zasiahol len na pár minút v súboji proti Anglicku. Potom síce už sedel len na tribúne, ale svojich spoluhráčov neúnavne podporoval.
 
„Nemal to jednoduché, pretože do celého kolotoča naskočil v záverečnej časti prípravy. ‚Miňo‘ dostal šancu v zápase s Anglickom a po zápase aj sám priznal, že sa necítil úplne komfortne. Potom sme si k tomu všetci sadli a rozhodli sme sa, že zatiaľ bude na tribúne. Klobúk dolu pred Miňom, ako sa k tomu všetkému postavil, pretože pre hráča nie je príjemné, keď sleduje zápas len z tribúny. Všetkých sa snažil celý čas povzbudzovať, hnať vpred a celý čas bol pevnou súčasťou tímu. Z jeho prístupu mám veľmi dobrý pocit,“ zhodnotil pre SPORT.sk prezident zväzu Králik.
 
Prezident zväzu o Miroslavovi Stochovi
„Vzal si slovo v kabíne a povedal, že takúto partiu ešte nezažil. Pritom ako futbalista toho už počas svojej kariéry zažil veľmi veľa. Bolo to veľmi emotívne.“
 
Autor: Róbert Buček
Foto: WMF World Cup 2023

 

Retronoviny - dobré noviny pre dobrých ľudí z Ružinova
Evid. č.: EV 4454/11 - ISSN 1338-5739
Vydáva WEON group, a.s.

Design & programming by MK Advertising