Kategória: ŠportČíslo: 02/2017

Jar bežcom praje!

Jar sa ujala kráľovského žezla, teplôt pod bodom mrazu postupne ubúda a, naopak, rekreačných aj profesionálnych bežcov je na cestách aj v prírode čoraz viac. Beh sa stal veľmi populárnym a každým rokom stúpa počet registrovaných účastníkov na rôznych bežeckých súťažiach. 

 
V Bratislave už tradične prebehli známe preteky ČSOB Bratislava Marathon, Národný beh Devín – Bratislava a množstvo zaujímavých súťaží sa počas roka ešte chystá – medzi nimi nesmie chýbať ani Retro Run, ktorý sa bude konať 27. mája. Aby ste boli v tohtoročnej bežeckej sezóne úspešní a možno aj zahviezdili na stupni víťazov, ponúkame vám zopár tipov, ktoré vám môžu pomôcť nakopnúť tým správnym smerom.
 
1. Nájdite si partnera na behanie
Beh môže byť pre niekoho relax a mentálny reset. Ak však máte konkrétny cieľ, či túžbu súťažiť, najlepší bude systematický postup krok za krokom. K tomu vám pomôže skúsenejší priateľ, kolegyňa alebo tréner, ktorí vás budú motivovať, pomáhať prekonávať samého seba a vytiahnu vás na tréning, aj keď sa vám vôbec nechce. Dobrým nápadom je aj stiahnutie bežeckej aplikácie do mobilu, kde si svoje pokroky môžete sledovať a porovnávať.
 
2. Stanovte si reálne ciele
Začiatok roka a sezóny sa nám vždy spája s novými cieľmi. Často sú také veľké, že po ceste k ich naplneniu sa zasekneme, sme nespokojní, frustrovaní a nakoniec ich nesplníme. Radšej si vždy voľte malé ciele, ktoré keď dosiahnete, budete mať obrovskú radosť a budete sa tak krok po kroku blížiť k veľkému snu. Nechcite hneď odbehnúť polmaratón, začnite s krátkymi behmi na 5 alebo
10 kilometrov.
 
3. Nezabúdajte oddychovať
Ako zanietení bežci môžete mať problém obsedieť doma, ale musíte sa to naučiť. Regenerácia je pre dobré výsledky rovnako dôležitá ako tréning, inak môžete ľahko prísť k zraneniu alebo k pretrénovaniu. Zaraďte každý týždeň do svojho plánu minimálne jeden deň bez športovej aktivity a relaxujte.
 
4. Trénujte nielen telo, ale aj myseľ
Únava po práci, dážď, zima. Sú chvíle, keď je naozaj ťažké obuť sa a ísť behať. Vtedy je to aj o mentálnej sile, nielen o nabehaných kilometroch. Keď príde kríza a myslíte si, že to už ďalej nepôjde, skúste si povedať, že ešte vydržíte po najbližší most alebo odbočku. A potom ešte o kúsok ďalej. Zaručene to pomôže a čochvíľa zvládnete celú trasu. Ak to však vzdáte v hlave, je koniec. A môže sa vám to stať nielen pri tréningu, ale aj na súťaži.
 
5. Pretekajte!
Pre amatérskych bežcov sú preteky skvelou príležitosťou, ako stretnúť priateľov, otestovať výkonnosť a zúročiť ťažkú prácu počas tréningov. Môžu slúžiť ako výborná motivácia a dnes je ponuka súťaží naozaj pestrá. Neváhajte naše tipy overiť v praxi a prihláste sa už teraz na Retro Run 2017, ktorý sa bude konať 27. mája. Môžete tak urobiť na stránke www.retrorun.sk, kde sa dozviete všetky ďalšie informácie o podujatí. Budeme sa na vás tešiť. Behu zdar!
 
IvVE
Foto: bigstock.com

Retronoviny - dobré noviny pre dobrých ľudí z Ružinova
Evid. č.: EV 4454/11 - ISSN 1338-5739
Vydáva WEON group, a.s.

Design & programming by MK Advertising