Kategória: ŠportČíslo: 09/2020

Je naša futbalová reprezentácia v správnych rukách?

 

Takúto otázku si kládli zrejme viacerí z nás po dvoch bezduchých výkonoch slovenských futbalistov v Lige národov. Konkrétne po domácom výbuchu s Českom 1 : 3 a studenej sprche v Izraeli – remíza 1 : 1. Hapalovci sa okamžite dostali pod paľbu kritiky.
 
Najmä v dueli s českou reprezentáciou sa ukázal až nečakaný kvalitatívny rozdiel medzi obidvomi národnými tímami. V skratke: Neboli sme dostatočne agresívni, nedostupovali sme, Česi nás vo všetkom prevýšili. Ako povedal aj náš kľúčový obranca Milan Škriniar, „bez behania sa nedá hrať futbal“. Podobne to videl aj tréner Pavel Hapal: „Česi boli jasne lepší, prevýšili nás v pohybe a aktivite. Myslím si, že nám chýba herná prax, veľa hráčov má málo odohrané. Chlapci sa budú musieť pripraviť aj z fyzickej stránky oveľa lepšie, ako sú na tom momentálne.“
 
V Izraeli, v našom druhom zápase v rámci B-divízie Ligy národov, sme sa ujali vedenia už po necelej štvrťhodine hry po góle Michala Ďuriša. S pribúdajúcim časom však súper prevzal iniciatívu, zatiaľ čo našim chlapcom viditeľne dochádzali fyzické sily. Domácim sa napokon podarilo vyrovnať a v absolútnom závere nás žrď zachránila od straty čo i len jedného bodu. „Zaujímavý zápas, pre nás sa vyvíjal priaznivo. Trápili sme sa s počasím, bolo nepríjemné. Súper ukázal veľkú technickú kvalitu, v závere nám dochádzali sily. Zaslúžili sme si trochu šťastia… Chýbala nám medzihra, nejaké kvalitnejšie dohranie situácií, keď sme mohli zápas rozhodnúť, bohužiaľ, nepodarilo sa nám to. Na druhej strane, chlapci nechali na ihrisku všetko,“ hodnotil súboj český kouč v službách slovenskej reprezentácie P. Hapal.
Práve otázka jeho budúcnosti sa skloňovala po septembrovom nezdare. Slovensku akoby chýbala šťava, „chtíč“, ale niektorým fanúšikom aj premyslený či ucelený koncept hry – „čo vlastne chceme hrať“. To, aká bude Hapalova budúcnosť pri národnom tíme, zrejme naznačí už 8. október, keď sa doma (opäť bez divákov) predstavíme v barážovom dueli o účasť na európskom šampionáte, keď na Národnom futbalovom štadióne v Bratislave privítame Írov.
 
Septembrové zápasy v kocke:
4. 9. Slovensko – Česko 1 : 3 (0 : 0) hralo sa v Bratislave bez divákov
Góly: 88. Schranz - 48. Coufal, 53. Dočkal (z 11 m), 86. Krmenčík. ŽK: Boženík, Gyömbér, Kucka – Darida. Rozhodoval: Treimanis (Lotyšsko).
Zostava SR: Greif – Pekarík, Štetina (32. Valjent), Škriniar, Gyömbér – Hrošovský, Lobotka – Kucka, Duda (17. Zreľák), Haraslín – Boženík (65. Schranz).
 
7. 9. Izrael – Slovensko 1 : 1 (0 : 1) hralo sa v Netanyi bez divákov.
Góly: 90.+1 Elmkies – 14. Ďuriš. ŽK: Peretz, Zahavi – Bero. Rozhodoval: Dabanovič (Čierna Hora).
Zostava SR: Rodák – Koscelník, Valjent, Škriniar, Gyombér – Kucka, Lobotka, Sabo (67. Schranz) - Bero, Ďuriš (78. Boženík), Mihalík (87. Haraslín).
 
Ďalší program v Lige národov
Naši sú momentálne poslední v tabuľke 2. skupiny II. divízie Ligy národov, keďže po dvoch odohratých zápasoch máme na konte len jeden bod. Na čele sú Škóti so 4 bodmi, pred 3-bodovými Čechmi, Izrael má na svojom konte 2 body. Najbližšie stretnutia sa odohrajú v októbri, Slováci hrajú 11. 10. v Škótsku, o tri dni neskôr nastúpime doma proti Izraelu.
 
rb
Foto: Facebook Slovenského futbalového zväzu

Retronoviny - dobré noviny pre dobrých ľudí z Ružinova
Evid. č.: EV 4454/11 - ISSN 1338-5739
Vydáva WEON group, a.s.

Design & programming by MK Advertising