Kategória: ŠportČíslo: 5/2018

Končí sa nezabudnuteľná éra slávneho trénera

 

„Po dôkladnom zvážení a diskusii s predstaviteľmi klubu som sa rozhodol položiť funkciu.“ Tieto slová zazneli z úst Arséna Wengera, svetoznámeho trénera, ktorý zmenil futbalový život nielen na Britských ostrovoch.
 
Dovedna 22 rokov. Toľko pôsobil 68-ročný Francúz na lavičke futbalistov Arsenalu Londýn. K družstvu sa dostal ešte v roku 1996. S Londýnčanmi získal počas svojho pôsobenia tri ligové tituly a sedem víťazstiev vo FA Cupe, dvakrát (v rokoch 1998 a 2002) dosiahol double.
„Som vďačný, že som mal privilégium slúžiť klubu také dlhé obdobie. Pracoval som s plným nasadením a so cťou,“ povedal A. Wenger.
Je najdlhšie slúžiacim trénerom v anglickej Premier League. Odkoučoval vyše 820 zápasov, má takmer 60-percentnú úspešnosť víťazstiev.
„Je to jeden z najťažších dní, ktoré sme doteraz zažili počas nášho pôsobenia v športe,“ veľavravne komentoval Wengerov ohlásený koniec majiteľ Arsenalu
Stan Kroenke.
 
Tri míľniky
Azda najpamätnejšia sezóna pre fanúšikov „kanonierov“ (tak znie prezývka Arsenalu Londýn) pod Wengerovým vedením bola tá na prelome rokov 2003 a 2004. Arsenal vyhral ligu bez jedinej prehry, to sa nikomu nepodarilo
od ročníka 1988/1989.
Ďalšou, tentoraz už skôr negatívnou kapitolou Wengerového príbehu v Arsenale je fakt, že tento klub z hlavného mesta Anglicka – hoci vždy patril do širšieho okruhu adeptov na titul – odvtedy anglickú ligu nevyhral. Pôst teda trvá už
14 rokov a stal sa námetom na rôzne posmešky na adresu Arsenalu aj samotného Wengera.
Vo finále Ligy majstrov hral Arsenal v roku 2006, „Wengerovci“ však podľahli španielskemu gigantovi FC Barcelona 1 : 2.
 
Nedarilo sa
Vlani obsadili Wengerovi zverenci v domácej súťaži až piatu priečku, čiže sa nekvalifikovali do prestížnej Ligy majstrov. V tejto sezóne do posledných kôl bojovali vôbec o účasť v európskych súťažiach (redakčná uzávierka bola pred posledným kolom Premier League, pozn. red.).
 
Vypočul hlas fanúšikov
Francúzsky kouč sa v jednom rozhovore priznal, že na jeho rozhodnutie mala vplyv zvyšujúca sa nespokojnosť fanúšikov klubu. Tým sa nepozdávala predovšetkým prestupová politika a chýbajúci špičkoví hráči v mužstve. „Nie je to o únave. Osobne si myslím, že nás v zahraničí rešpektujú viac ako doma v Anglicku. Naši fanúšikovia nepôsobili spolupatrične s klubom, ako by som chcel. Mrzelo ma to,“ uviedol Arséne Wenger a emotívne doplnil: „Venoval som tomuto klubu najlepšie roky života. Keď som sem prišiel, mal som 46 rokov a pracoval som sedem dní v týždni. Neprestal som po celých 22 rokov. V takom prípade sa nedá odísť s jednoduchým: Ďakujem a dovidenia.
Posledný zápas bude veľmi ťažký, ale mám aj iné starosti a verím, že to prekonám. Môjmu nástupcovi som zanechal zdravý tím a dobré podmienky. Úprimne si želám, aby sa mu najbližších 20 rokov darilo ešte lepšie ako mne.“
 
Robo
Foto: dailypost.ng
 

Retronoviny - dobré noviny pre dobrých ľudí z Ružinova
Evid. č.: EV 4454/11 - ISSN 1338-5739
Vydáva WEON group, a.s.

Design & programming by MK Advertising