Kategória: ŠportČíslo: 01/2017

Nezabudnuteľný turnaj Australian Open 2017

 
Australian Open 2017 bol jedinečný grandslam. Akoby sme sa vrátili v čase. Do éry, keď mužskému tenisu vládli Roger Federer s Rafaelom Nadalom a medzi ženami dominovali sestry Serena a Venus Williamsové.
 
 
Po sesterskom finále, v ktorom Serena zdolala Venus dvakrát 6 : 4, našiel uznávaný tenisový tréner Brad Gilbert (bývalý kouč Agassiho, Roddicka, Murrayho či Nišikoriho) vo svojom hodnotení zaujímavé súvislosti: Serena Williamsová ako tridsiatnička získala 10 grandslamových trofejí, všetky ostatné hráčky spolu 14. Sestry Williamsové majú dovedna 30 singlových titulov – takisto ako Steffi Grafová a Andre Agassi. Pre S. Williamsovú to bol ôsmy titul v Melbourne a celkovo 23. zisk grandslamu. Vďaka tomu sa dostala v historickom poradí tzv. open éry na prvú pozíciu pred fenomenálnu Nemku Steffi Grafovú. Sestry sa naposledy stretli vo finále vo Wimbledone. Písal sa vtedy rok 2009!
 
Po víťazstve sa Serena vrátila na čelo ženského rebríčka pred Nem ku Kerberovú, Venus je 11. Najlepšej Slovenke Dominike Cibulkovej patrí 5. priečka.
 
Finále snov a kráľ Roger
Zápas storočia. Matka všetkých finále. Aj takéto pomenovania niesol finálový duel v mužskej dvojhre. Švajčiar Roger Federer v päťsetovej bitke zdolal Španiela Rafaela Nadala za 3 hodiny a 37 minút 6 : 4, 3 : 6, 6 : 1, 3 : 6, 6 : 3, hoci v rozhodujúcom sete mal manko 1 : 3.
 
Federer potvrdil pozíciu najlepšieho hráča všetkých čias, čo sa týka grandslamových víťazstiev. Toto víťazstvo bolo preňho už 18. na turnajoch veľkej štvorky, ale prvé od Wimbledonu 2012. V historickom prehľade na Majors má na konte o štyri grandslamy viac ako dvojica Peter Sampras, Rafael Nadal. Sympatickému Švajčiarovi odovzdal pohár Rod Laver, tenisová legenda, po ktorej je pomenovaný najväčší kurt v Melbourne Parku. „Myslím si, že ani jeden z nás neveril, že budeme vo finále, keď sme sa stretli v jeho (Nadalovej, pozn. autora) akadémii pred nejakými 4 – 5 mesiacmi. A teraz sme tu… Som šťastný za nás oboch a dnes by som bral aj prehru s týmto súperom. Tenis je krutý šport, neexistujú remízy, ale bol by som šťastný, ak by sa tento zápas skončil remízou,“ komentoval Federer priamo na kurte a zožal obrovské ovácie. Potvrdil, že nie je len veľkým športovcom, ale aj človekom s veľkým srdcom.
 
 
Róbert Buček
Fotky: ausopen.com
 

Retronoviny - dobré noviny pre dobrých ľudí z Ružinova
Evid. č.: EV 4454/11 - ISSN 1338-5739
Vydáva WEON group, a.s.

Design & programming by MK Advertising