Kategória: ŠportČíslo: 06/2012

Podvodné ragby

Tento unikátny šport vznikol ako súčasť výcviku nemeckých potápačov. V skutočnosti má so skutočným ragby, ako ho poznáme z amerických filmov, pramálo spoločného, azda len názov.

Podvodné ragby je jedinečné už len od podoby športoviska –
hrá sa vo vode hlbokej od 3,5 do 5 metrov. Na krajoch ihriska sú umiestnené koše, väčšinou z ťažkých zliatin, aby držali na mieste. Cieľom hry je, tak ako pri väčšine kolektívnych športov, dopraviť do týchto cieľov loptu.

Samotná lopta sa od ostatných športov tiež výrazne líši. Aby ostala pod hladinou, je naplnená slanou vodou. To vytvára jej jedinečné vlastnosti – po „hodení“ si drží svoju trajektóriu zhruba dva metre, na čo rýchlo začne klesať ku dnu. Preto je v tomto športe veľmi dôležité strategické rozmiestnenie hráčov – treba však myslieť 3D.

Lopta nemôže opustiť vodu, preto je hra veľmi dynamická, keďže akcie treba zakladať a rozvíjať, kým stačí dych. Na šampionátoch hráči väčšinou striedajú po dvoch nádychoch, pretože hĺbka a extrémny pohyb vytvárajú na spotrebu kyslíka obrovské nároky.

Okrem útočných akcií, ktoré sú pre väčšinu tímu fyzicky náročné, je v tomto športe kľúčové mať dobrých brankárov – tí musia byť zladení, keďže kôš nemôže ostať bez ochrany – ich striedanie je častým terčom útočných stratégií.

Na docielenie zvolených stratégií sa dá použiť široká škála taktík. Tímy môžu hrať na silu, na výdrž, na rýchlosť, prípadne na zručnosť. Tým je podvodné ragby zaujímavé – aj slabší hráč môže premôcť silnejšieho, ak ho pri útoku donúti spotrebovať kyslík o niečo skôr, odstaviť brankára, ktorý nevládze, je predsa len ľahšie. Pri strate lopty je však kľúčová rýchlosť – ak sa tímu nepodarí vrátiť do obrany, sám brankár nápor nemusí zvládnuť. Pokiaľ na tom opäť nie je lepšie s dychom ako útočníci vyčerpaní po šprinte.

V Bratislave sa dá podvodné ragby vyskúšať na plavárni Slovnaftu v Podunajských Biskupiciach. Keďže tento šport nie je zatiaľ veľmi rozšírený, družstvo je zmiešané a hrajú v ňom aj dievčatá, aj chlapci. Raz za čas sa tím zúčastní na medzinárodných turnajoch, väčšinou sú však tréningy o dobrej zábave a pohybe. V lete, keď sú u nás plavárne zavreté, sa chodí hrávať do otvoreného bazénu do Viedne.

Ak vás tento šport zaujal, môžete si prísť vyskúšať tréning v pondelky od 20.00 do 21.00, prípadne v stredy po 21.00 h. Stačí prísť s chuťou hrať, plutvy, maska a šnorchel však pomôžu.
 

Retronoviny - dobré noviny pre dobrých ľudí z Ružinova
Evid. č.: EV 4454/11 - ISSN 1338-5739
Vydáva WEON group, a.s.

Design & programming by MK Advertising