Kategória: ŠportČíslo: 01/2023

Prehra, ktorá bude ešte dlho bolieť

Mohol to byť zápas, ktorý sa zapíše zlatými písmenami do histórie slovenského tenisu, napokon z toho bol duel, po ktorom zostali len oči pre plač a vyše polhodinové ticho v šatni...
 
Slovenské tenistky nastúpili na kvalifikačné stretnutie Pohára Billie-Jean Kingovej (v minulosti známeho pod názvom Fed Cup či Pohár federácie) s tým, že môžu len prekvapiť. Hoci sme hrali v domácom prostredí, súper z Talianska bol favoritom, keďže jeho hráčky sú vyššie postavené v ženskom singlovom svetovom rebríčku.
 
Krátke vysvetlenie pre tých, ktorí tenis až tak často nesledujú: Reprezentačný súboj sa hrá počas dvoch dní. V prvý hrací deň sú na programe dve dvojhry, o deň neskôr zvyšné dve dvojhry a prípadná záverečná štvorhra. Víťazom sa stáva ten tím, ktorý ako prvý získa pre seba tri body.
 
Po prvom dni 0 : 2
Úvodné dvojhry nenaznačovali žiadne prekvapenie. Najskôr talianska kráska Camila Giorgiová po dominantnom výkone „sfúkla“ z dvorca slovenskú jednotku Annu Karolínu Schmiedlovú – 6 : 2, 6 : 3. Následne sa o druhý bod pre talianske farby postarala Martina Trevisanová, ktorá si poradila s našou Viktóriou Hrunčákovou (známejšou pod dievčenským menom Kužmová) 7 : 6 (9), 6 : 3.
 
Takmer historický obrat
Pred druhým dňom urobila talianska nehrajúca kapitánka Tathiana Garbinová nečakané zmeny v zostave. Zo zdravotných dôvodov musela vynechať Giorgiovú a Trevisanovú si šetrila na záverečnú štvorhru. Samozrejme, verila, že k nej ani nedôjde a po troch zápasoch bude hotovo.
 
Zvlášť po tom, ako v tretej dvojhre vyhrávala Talianka Paoliniová nad našou Schmiedlovou už 3 : 0 a 40 : 0 v rozhodujúcom treťom sete. Navyše, Slovensku očividne trápili zdravotné problémy. Lenže Anna Karolína predviedla heroický výkon a jeden z najväčších obratov vo svojej kariére. Tretí set i zápas otočila vo svoj prospech (6 : 1, 4 : 6, 6 : 4) a naštartovala slovenský tím.
 
Na rad prišiel zápas číslo 4 a v ňom sebavedomý výkon Viktórie Hrunčákovej, ktorá mala od začiatku proti Eliabette Cocciarettovej hernú prevahu a bolo len otázkou času, kedy stretnutie zlomí vo svoj prospech. Podarilo sa. Viktória zvíťazila 6 : 3, 7 : 6 (2) a navnadené bratislavské publikum sa tešilo na štvorhru.
 
Paradoxne, jedine v nej boli Slovenky papierové favoritky, navyše, mali pochopiteľnú mentálnu výhodu. Keď dvojica Viktória Hrunčáková a Tereza Mihalíková viedla nad talianskym párom Trevisanová, Cocciarettová 5 : 3 v rozhodujúcom treťom dejstve, zdalo sa, že obrat bude dokonaný. Ale, žiaľ, ani toto vedenie nestačilo. Talianky vstali z mŕtvych, vyhrali nasledujúce štyri gemy a v rozhodujúcom sete celého zápasu uspeli výsledkom 7 : 5. Slovensko bolo blízko k historickému obratu z 0 : 2 na 3 : 2, aký sa našim ženám (ale ani mužom) ešte nikdy doteraz nepodaril.
 
Urobili maximum pre víťazstvo
Slovenský kapitán Matej Lipták po smolnej prehre netajil výrazné sklamanie. „Tridsať minút (v šatni, pozn. red.) nikto nepovedal ani slovo, to hovorí za všetko. Táto prehra bude ešte veľmi dlho bolieť. Boli sme veľmi blízko niečoho výnimočného, veď ešte nikdy sa nám v Pohári Billie-Jean Kingovej alebo Davisovom pohári nepodarilo otočiť z 0 : 2 po prvom dni. Sme hrdí, že sme spojili fanúšikov. Takáto atmosféra v Národnom tenisovom centre dlho nebola. Ďakujem babám, ako aj celému realizačnému tímu – urobili sme maximum pre víťazstvo, chýbala tomu už iba bodka,“ uviedol Lipták.
 
Namiesto účasti na finálovom turnaji tak sklamané Slovenky čaká v septembri baráž o udržanie sa vo svetovej skupine.
 
Autor: meb
Foto: Autor
 
 

 

Retronoviny - dobré noviny pre dobrých ľudí z Ružinova
Evid. č.: EV 4454/11 - ISSN 1338-5739
Vydáva WEON group, a.s.

Design & programming by MK Advertising