Kategória: ŠportČíslo: 02/2016

Sagan potešil aj tých najmenších

 
Slovenský cyklista z tímu Tinkoff má v poslednom čase poriadne nabitý program. Pred olympiádou v brazílskom Riu sa rozhodol opätovne vyskúšať aj horskú cyklistiku. Po absolvovaní pretekov v Grazi a v Tepliciach mal pomerne pozitívne pocity. Hoci v Rakúsku po páde preteky nedokončil, na severe Čiech sa mu darilo o niečo lepšie, keď aj s defektom prišiel do cieľa na štvrtej priečke.
 
Ani takmer 450 kilometrov dlhá cesta do Svätého Jura ho nezastavila pred tým, aby potešil svojou prítomnosťou všetkých malých účastníkov Detskej tour Petra Sagana. Aj keď podujatie píše už svoj tretí ročník, majster sveta v cestnej cyklistike sa na ňom osobne zúčastnil prvýkrát. Na vlastné oči tak mohol sledovať cyklistický ošiaľ, ktorý spôsobil. Na tretiu etapu, ktorá sa odohrávala na západe Slovenska, sa prihlásilo vyše 600 detí. Každé jedno sa chcelo s Peťom odfotiť, získať jeho podpis alebo mu aspoň potriasť rukou. Tým najmenším kategóriám robil náš cyklista dokonca predjazdcu. „Som veľmi rád, že sa mi sem podarilo prísť a tým málom pomôcť a priložiť ruku k dielu. Byť idolom som si nevybral, ale určite sa teším, že môžem robiť druhým radosť,“ podelil sa s nami o svoje pocity
Peter Sagan.
 
Zvečnený na poštovej známke
V relatívne mladom veku sa Peter Sagan dostal aj na poštovú známku.
Je na nej zobrazený jeho portrét so zlatou medailou z majstrovstiev sveta v cestnej cyklistike, ktoré sa konali v roku 2015 v americkom Richmonde. Známka vyšla v náklade 300-tisíc kusov. Autorom výtvarného návrhu je významný slovenský ilustrátor Jozef Gertli Danglár a pokrstil ju generálny riaditeľ Slovenskej pošty Róbert Gálik spolu s Petrom Saganom lístočkami, na ktorých boli napísané odkazy od študentov pre nášho najúspešnejšieho cyklistu. „Samozrejme, veľmi si to cením. Nemyslel som si, že niekedy budem na známke. Keď ma Slovenská pošta oslovila s týmto nápadom, bol som príjemne prekvapený a určite je to pre mňa veľká česť,“ povedal Peter Sagan. Róbert Gálik zároveň doplnil, že do konca tohto roka vydajú aj ďalšie poštové známky so športovou tematikou venovanou Olympijským a Paralympijským hrám v Riu de Janeiro. Doteraz už vyšlo viacero známok, ktoré boli venované významným športovým osobnostiam, napr. Ondrejovi Nepelovi, Jánovi Popluhárovi aj Vladimírovi Dzurillovi.
 
Filip Timár
Známka: pofis.sk
 

Retronoviny - dobré noviny pre dobrých ľudí z Ružinova
Evid. č.: EV 4454/11 - ISSN 1338-5739
Vydáva WEON group, a.s.

Design & programming by MK Advertising