Kategória: ŠportČíslo: 03/2020

Tenis najvyššej svetovej úrovne

 

Srb Novak Djokovič a rodená Ruska, reprezentujúca však USA, Sofia Keninová, zdvihli nad hlavy trofeje určené pre víťazov v dvojhrách na prvom grandslamovom turnaji sezóny Australian Open. Diváci v Melbourne Parku videli počas dvoch týždňov – a najmä v záverečnej fáze mužského turnaja – tenis najvyššej svetovej úrovne.

Novak Djokovič je fenomenálny hráč, ktorého roky vedie fenomenálny tréner – Slovák Marián Vajda. Djokovič vyhral Australian Open už ôsmykrát. Vo famóznom vyvrcholení turnaja si poradil s rakúskym supertalentom Dominicom Thiemom po päťsetovej bitke 6 : 4, 4 : 6, 2 : 6, 6 : 3, 6 : 4. Bol to tenis, ktorý vyše štyri hodiny dvíhal zo sedadla 15-tisíc divákov v Rod Laver Arene a ďalšie milióny, ktoré si duel plný atraktívnych výmen užívali pri televíznych obrazovkách. Djokovič sa stal po Nadalovi a Federerovi iba tretím tenistom histórie, ktorý dokázal na jednom grandslamovom podujatí získať aspoň osem celkových triumfov. Zároveň sa stal staronovou mužskou tenisovou jednotkou. Jeho tréner Vajda je pre zmenu najúspešnejší tenisový kouč histórie v počte grandslamových titulov. Slovensko-srbské duo vybojovalo spoločne všetkých 17 titulov z turnajov tzv. veľkej štvorky. Na druhom mieste je v tejto štatistike Nadalov strýko Toni (16 titulov; lebo ostatné tri získal Nadal už s Carlosom Moyom), tretí je legendárny Tony Roche, ktorý získal na grandslamoch sedem prvenstiev s Lendlom, šesť s Federerom a dva s Rafterom. Novak Djokovič si v ďakovnej reči spomenul na tragicky zosnulého basketbalistu Kobeho Bryanta, ktorý mu bol podľa vlastných slov mentorom. „Mali by sme teraz myslieť viac ako kedykoľvek predtým na to, že sa treba spojiť a stáť bližšie k ľuďom, ktorí vás milujú. V živote sú aj dôležitejšie veci ako šport,“ komentoval Djokovič, ktorý si prevzal trofej z rúk bývalého vynikajúceho ruského tenistu a tiež šampióna Australian Open Marata Safina.

Keninovej sen sa stal realitou

Stačilo jej po tretí raz štartovať na Australian Open, aby dokázala vyhrať celý turnaj. Reč je ešte len o 21-ročnej Sofii Keninovej, ktorá si v melbournskom finále poradila so Španielkou Garbine Muguruzovou-Blancovou 4 : 6 a dvakrát 6 : 2. Keninová dosiahla aj ďalšie míľniky. Po triumfe prvýkrát v kariére nahliadla do elitnej desiatky svetová rebríčka ako vôbec najmladšia Američanka. A zároveň jej 7. miesto v rankingu WTA predstavuje momentálne najvyššiu priečku pre tenistku zo Spojených štátov amerických. Keninová sa síce narodila v Moskve, ale po niekoľkých mesiacoch sa jej rodina presťahovala do USA. „Rodičia odišli do Ameriky, aby som ja mohla prežiť svoj americký sen. Oni mi dali túto šancu a som im za to vďačná,“ uviedla na tlačovej konferencii grandslamová šampiónka.

Slovenský úspech

Najlepším slovenským výsledkom v Melbourne bola účasť Filipa Poláška v semifinále mužskej štvorhry. V ňom s Chorvátom Ivanom Dodigom nestačili na austrálskych držiteľov voľnej karty Maxa Purcella a Luka Savillea, ktorým podľahli v troch setoch 7 : 6, 3 : 6 a 4 : 6. Poláška v stretnutí doslova zradilo vlastné podanie, ktoré stratil až päťkrát za sebou. Napriek tomu vyrovnal svoje doterajšie maximum na grandslame, ktorým bola semifinálová účasť na minuloročnom Wimbledone. Blahoželáme.

 

brez
Foto: instagram

Srb Novak Djokovič a rodená Ruska, reprezentujúca však USA, Sofia Keninová, zdvihli nad hlavy trofeje určené pre víťazov v dvojhrách na prvom grandslamovom turnaji sezóny Australian Open. Diváci v Melbourne Parku videli počas dvoch týždňov – a najmä v záverečnej fáze mužského turnaja – tenis najvyššej svetovej úrovne.

Retronoviny - dobré noviny pre dobrých ľudí z Ružinova
Evid. č.: EV 4454/11 - ISSN 1338-5739
Vydáva WEON group, a.s.

Design & programming by MK Advertising