Kategória: ŠportČíslo: 02/2022

Tri prehry a posledné miesto

Bez víťazstva sa vrátili domov slovenskí hokejoví reprezentanti z tradičného Nemeckého pohára, ktorý sa uskutočnil v Krefelde. Bola to prvá previerka pred vrcholom sezóny, ktorý príde na rad v máji budúceho roka na svetovom šampionáte vo Fínsku a v Lotyšsku.
 
Iba dva získané body znamenali v konečnom účtovaní posledné 4. miesto. Zverenci trénera Craiga Ramsayho tak na Nemeckom pohári zopakovali neslávne umiestnenie z roku 2015. Celkovým víťazom turnaja sa stali domáci hokejisti.
 
Samozrejme, turnaj mal aj iné a zrejme aj dôležitejšie ciele, než sú samotné výsledky. Či už spoznávanie sa kolektívu, tvorenie tímovej chémie, pracovanie na herných systémoch a predovšetkým zapojenie nových tvárí do reprezentácie a ich odskúšanie v najcennejšom drese. V Krefelde sa z nováčikov ukázali obrancovia Michal Beňo, Samuel Hain a Patrik Maier a útočníci Maroš Jedlička a Patrik Marcinek.
 
Nesklamala ani hra Slovákov, ako skôr žalostná efektivita. Proti všetkým trom súperom sme mali na konte viac streleckých pokusov, ale národný tím vyhorel v zakončovaní. Päť nastrieľaných gólov na celom turnaji je veľmi málo. Napríklad proti Nemecku Slováci vystrelili na brankára súpera 39 striel, ani jedna však neskončila v bránke. „Nemecký brankár by asi nedostal gól, aj keby sa hralo do rána,“ glosoval prezident Slovenského zväzu ľadového hokeja Miroslav Šatan a doplnil: „Sme spokojní s tým, ako chalani bojovali, ale nemali sme hráča, ktorý by dokázal prekonať brankára.“
 
Prvýkrát v kariére sa v národnom výbere s kapitánskym „céčkom“ na hrudi predstavil slovenský reprezentant chorvátskeho pôvodu Mislav Rosandič. Turnaj zhodnotil slovami: „Dúfal som, že v nejakých zápasoch sa nám podarí zvíťaziť, ale myslím si, že celkovo sme sa ukázali v dobrom svetle. Som poctený, že som mohol byť kapitánom a verím, že takto sa moja kapitola vo funkcii kapitána neskončila.“
 
Slováci sa najbližšie predstavia na domácom decembrovom turnaji a v Bratislave, keď si zmerajú sily s reprezentáciami Nórska (vo štvrtok 15. decembra o 18.00) a Lotyšska (v sobotu 17. decembra o 13.00).
 
Výsledky Slovenska na Nemeckom pohári 2022:
 
13. novembra: 
Nemecko – Slovensko 3 : 0 (1 : 0, 1 : 0, 1 : 0)
Góly: 7. Wohlgemuth (Schinko, Zimmermann), 31. Eder (Bokk, Hüttl), 60. Fleischer. Vylúčení: 3 : 4, presilovky: 2 : 0, oslabenia: 0 : 0.
 
12. novembra: 
Slovensko – Dánsko 3 : 4 pp (0 : 2, 2 : 1, 1 : 0 – 0 : 1)
Góly: 30. Čacho (Koch, Lunter), 38. Fominych (Grman), 58. Čacho (Lunter, Rosandič) - 12. From (Poulsen), 16. Poulsen (Larsen, Aagard), 24. K. Jesnen (Weichel, Aagard), 62. From. Vylúčení: 2 : 2, presilovky a oslabenia: 0 : 0.
 
10. novembra: 
Rakúsko – Slovensko 3 : 2 pp (1 : 1, 1 : 0, 0 : 1 – 1 : 0)
Góly: 19. Wolf (Gaffal), 24. Heinrich (Thaler), 61. Haudum (Maier, Kasper) - 15. Beňo, 55. Holešinský (Tamáši, Fominych). Vylúčení: 1 : 5, presilovky: 1 : 0, oslabenia: 0 : 0.
 
Autor: Róbert Buček
Foto: Facebook – Basketbalový klub Inter Bratislava
 

Retronoviny - dobré noviny pre dobrých ľudí z Ružinova
Evid. č.: EV 4454/11 - ISSN 1338-5739
Vydáva WEON group, a.s.

Design & programming by MK Advertising