Kategória: ŠportČíslo: 02/2013

U 20 je projekt, bez ktorého by sme na MS nemali šancu

Na Zimnom štadióne Vladimí-ra Dzurillu v Ružinove hráva domáce zápasy hokejová repre-zentácia chlapcov do 20 rokov. V extralige síce nehviezdi, ale bez tohto jedinečného projektu by naši reprezentanti tejto veko-vej kategórie už možno nepatrili medzi svetovú elitu.

Marko Daňo

Všetko to pred šiestimi rokmi na-štartovala iniciatívna Slovenského zväzu ľadového hokeja a jeho vtedaj-ší viceprezident Ján Filc. Bola to aká-si reakcia na neúspešné majstrov-stvá sveta v roku 2007. Tam mladí Slováci podľahli v základnej skupine Nemecku (2:4), Švédsku (3:6), Spo-jeným štátom americkým (1:6) i Ka-nade (0:3). Prešlo ani nie šesť rokov a zverenci trénera Ernesta Bokroša patrili medzi najväčšie prekvapenia.

V ruskej Ufe potrápili každého sú-pera a v konkurencii svetovej špič-ky mladých a dravých rovesníkov obsadili s prehľadom ôsme miesto. Veď v B-skupine podľahli Rusom tesne 2:3, Kanade 3:6, Nemcov zdo-lali 2:1, Američanom podľahli 3:9, nad Lotyšmi vyhrali jasne 5:3, ale od Fínov dostali v skupine o záchra-nu v poslednom zápase, v ktorom už o nič nešlo, výprask 4:11. Ani to však nepokazilo celkový dojem zo šampionátu.

Tréner Bokroš tvrdí, že takýto pro-jekt zmysel určite má: „Viem, že je okolo toho veľká diskusia, či mať reprezentáciu do 20 rokov v extra-lige, alebo nie. Ja s tými chlapcami žijem, som s nimi každý deň, viem to porovnať a práve preto si dovo-lím tvrdiť, že chalani urobili za tých 5 mesiacov obrovský skok. Všetci hokejovo dorástli. Tento projekt nám na majstrovstvách sveta nesmierne pomohol. Každému fanúšikovi, kto-rý ho kritizuje, by som doprial, aby raz na svetový šampionát juniorov spolu s tímom vycestoval, pozrel si naživo zápasy zo striedačky, zistil, čo to vlastne je a potom sa k tomu vyjadroval.“ Pozvánku do reprezen-tácie neodmietol ani dravý mladík Marko Daňo, ktorý však pôsobí v Slovane Bratislava. Juniorom, kto-rí skúšajú šťastie v extralige mimo riadnych hracích dní, drží palce, aby si pocity víťazstva užívali čo najčas-tejšie, nie iba príležitostne.

„Chalani hrajú síce extraligu, ale nevyhrávajú, takže pocit víťazstva viac menej nepoznajú. Myslím, že práve to nám na majstrovstvách sveta chýbalo. Aj keď sme mali šan-cu, nevedeli sme za tým víťazstvom ísť ako za jasným a jediným cieľom. Určite si však myslím, že projekt je to dobrý. Možno by sa tam mohli zaviesť nejaké nové prvky. Naprí-klad, že by starší hráči dávali tým mladším určitý príklad. Jednoducho by tam bol niekto skúsenejší a ve-novali by sa ostatným,“ vyjadril sa náš mladý reprezentant.

Retronoviny - dobré noviny pre dobrých ľudí z Ružinova
Evid. č.: EV 4454/11 - ISSN 1338-5739
Vydáva WEON group, a.s.

Design & programming by MK Advertising