Kategória: ŠportČíslo: 02/2013

V NHL je desať Slovákov, medzi nimi aj Halák

Slovenských hokejistov v zámor-skej NHL z roka na rok ubúda. Kým minulý rok ich bolo ešte as-poň tucet, teraz je to iba rovná desiatka.

Viacerým sa zapáčila KHL, ktorá zvyšuje svoju kvalitu a expanduje do rôznych krajín. Jedným z tých, ktorí ostali verní kanadsko-ame-rickej lige, je aj rodák z bratislav-ského Ružinova Jaroslav Halák. Ten patrí už štvrtý rok medzi naj-lepších brankárov najprestížnejšej hokejovej ligy sveta. V predchá-dzajúcej sezóne získal spoločne s Brianom Elliottom trofej Williama M. Jenningsa, ktorú v NHL udeľu-jú za najlepší brankársky tandem ligy. Táto brankárska dvojica in-kasovala najmenej gólov v základ-nej časti. Obaja vďaka pätnástim shutoutom pustili za svoj chrbát iba 165 striel. Halák mal v minulej sezóne 92,6-percentnú úspešnosť zákrokov. Do novej sezóny vstu-poval s cieľom potvrdiť výkonnosť, a to isté praje aj svojej brankárskej dvojičke: „Dúfam, že obaja budeme chytať ako v predchádzajúcom roč-níku. Viem, že to nebude jednodu-ché. Mnohí si myslia, že to dokáže-me. Uvidíme, čo sa stane,“ uviedol pre Post Dispatch Jaro Halák.

Na ľad sa vrátil takmer po osem-mesačnej prestávke. V minulom ročníku sa so sezónou rozlúčil už v apríli, odkedy nútene pauzoval od druhého zápasu 1. kola play--off pre zranenie ľavého lýtka. Už v lete sa tešil na novú sezónu. Hoci výluka trochu skrížila jeho plány, odložený začiatok 96. roč-níka mu nakoniec padol vhod na doliečenie zranenia. Ľad mu však veľmi chýbal. Počas výluky sa kon-com novembra rozhodol odísť na 4 týždne do druhej nemeckej ligy. Tím Lausitzer Füchsen pri-vítal jedeného z najlepších bran-károv NHL s otvorenou náručou. Naopak, pre fanúšikov to bolo trochu prekvapujúce. Brankára jeho kvalít by očakávali v ove-ľa lepšej lige. NHL sa, našťastie, aj pre Haláka rozbehla a jeho St. Louis začalo sezónu veľmi dobre. V otváracom súboji v bránke so slovenským brankárom zdolalo Detroit 6:0 a o päť dní prišla ďalšia nula v stretnutí s Nashvillom. Ru-žinovský rodák má vďaka tomu vo veku dvadsaťsedem rokov našliap-nuté na klubový rekord. Na konte má totiž už 24 shutoutov, z toho 15 v drese bluesmanov a iba jediný ho delí od vyrovnania klubového re-kordu. Ten drží legendárny Glenn Hall. Úplne prvýkrát mal stoper-centnú úspešnosť zákrokov 21. marca v roku 2007. Vtedy ešte za Montreal Canadiens (draftovali ho v roku 2003) zariadil víťazstvo nad Bostonom Bruins, keď zneškodnil 31 striel súpera a Canadiens vďaka nemu vyhrali 3:2.

Halák hrá hokej profesionálne od roku 1993. Vtedy sa prihlásil do prípravky BEZ-ky, terajšieho HK Ružinov. Na vrcholovej úrovni tak pôsobí už jubilejný dvadsiaty rok. V St. Louis Blues má zmluvu plat-nú do konca sezóny 2013/2014.

Retronoviny - dobré noviny pre dobrých ľudí z Ružinova
Evid. č.: EV 4454/11 - ISSN 1338-5739
Vydáva WEON group, a.s.

Design & programming by MK Advertising