Kategória: ŠportČíslo: 02/2022

Z haly na Vietnamskej sa stala pevnosť basketbalistov

Basketbalový Inter Bratislava sa po roku strávenom v pezinskom exile vrátil domov, do hlavného mesta. Keďže sa však dlhoročný domovský stánok „žlto-čiernych“, hala na Pasienkoch (známa aj ako Eurovia Aréna) stále rekonštruuje, prechodný domov našli v útulnej hale na Vietnamskej ulici.
 
Inter odohral celý uplynulý ročník Niké Slovenskej basketbalovej ligy v Pezinku. Výsledkovo to nebolo optimálne (vypadol už vo štvrťfinále play-off) a podobné konštatovanie platí aj o zázemí. Samotné vedenie klubu po sezóne priznalo, že rozhodnutie odísť z Bratislavy malo viaceré nedostatky.
 
Preto neprekvapil v lete ohlásený návrat späť do Bratislavy. Samozrejme, na Pasienky to ešte nie je možné, keďže tie prechádzajú významnou prestavbou, aby sa stali modernou halou spĺňajúcou kritériá športoviska 
21. storočia, a to si vyžaduje určitý čas a aj trpezlivosť fanúšikov.
 
Interisti sa tak rozhodli pre halu na Viet-namskej ulici v Trnávke. Tá slúžila pre potreby mládeže už vlani a pravidelne v nej trénoval aj A-tím mužov.
 
Pochváliť treba funkcionárov za to, ako halu zvnútra skrášli a „namaľovali“ do farieb Interu. Azda najväčšou nevýhodou tak zostáva limitovaná kapacita, približne 120 miest pre divákov.
 
Napriek tomu – prinajmenšom úvodné duely tomu nasvedčovali – išlo o správny krok zo strany vedenia Bratislavčanov. Inter bol v úvode sezóny na svojej palubovke nezdolaným mužstvom a aj atmosféra na domácich dueloch bola podstatne lepšia a pre hráčov žičlivejšia ako v susednom Pezinku. „Cítime sa tu už ako doma,“ komentoval generálny manažér klubu Michal Ondruš.
 
My dopĺňame – len tak ďalej!
 
Z basketbalu, žiaľ, aj jedna smutná správa. V októbri nečakane skonal Stanislav Kropilák, slovenský basketbalista storočia a od roku 2000 prezident basketbalového Interu. Kropilák, od vlaňajška aj člen Siene slávy Medzinárodnej basketbalovej federácie FIBA, je legendou nielen bratislavského, ale aj slovenského basketbalu. Pravda, najväčšie klubové úspechy získal práve s Interom, s ktorým sa radoval až štyrikrát z československého titulu; jeden titul má v zbierke aj s českými Pardubicami. Dosiahol mnoho znamenitých úspechov: desaťkrát bez prerušenia ho vyhlásili za najlepšieho basketbalistu Slovenska (1975 – 1984), päťkrát sa stal najlepším basketbalistom Československa, bol súčasťou nezabudnuteľného strieborného tímu československej reprezentácie na ME 1985, v medailovej zbierke má aj bronzy z európskych šampionátov z rokov 1977, 1981. Kropilák si za- hral dvakrát aj na olympijských hrách a majstrovstvách sveta. V roku 1991 sa zaslúžene dostal do exkluzívnej spoločnosti - medzi 50 najlepších hráčov basketbalovej histórie. Stanislav Kropilák bude veľmi chýbať. Česť jeho pamiatke!
 
Autor: Róbert Buček
Foto: Facebook – Basketbalový klub Inter Bratislava
 

 

Retronoviny - dobré noviny pre dobrých ľudí z Ružinova
Evid. č.: EV 4454/11 - ISSN 1338-5739
Vydáva WEON group, a.s.

Design & programming by MK Advertising