Kategória: Životný štýlČíslo: 06/2012

Chute a vitamíny leta na tanieri

Letné mesiace sú výbornou príležitosťou, ako urobiť pre svoje zdravie i štíhlu líniu viac ako v ostatných mesiacoch. Aj keď sú počas celého roka pulty plné ovocia a zeleniny, sezónne druhy nás inšpirujú a chutia najviac. Celkovo sme akísi odľahčení, čo platí hlavne pre vrstvy oblečenia, preto ľahší spôsob stravovania do tohto imidžu ideálne zapadá.

Pestrosť ako cieľová rovinka   
Už samotná zmena teplotných podmienok motivuje k malej revolúcii v štýle varenia. V horúčave nášmu žalúdku určite nesvedčia ťažko stráviteľné vyprážané a fritované pokrmy. Budeme vďační skôr za cestoviny, zeleninové jedlá a šaláty. Úlohou číslo jeden je pestrosť. Preto tanier až po okraj naplnený listami zeleného šalátu a kúskami brokolice s kopčekom nastrúhaného syra nie je napriek výdatnej porcii vitamínov dôvodom pre každodenné opakovanie sympatického refrénu. Stereotyp treba pravidelne rušiť aj songmi iného rytmu. Naše telo potrebuje i bielkoviny a stavebné látky z mäsa. Ale vhodného a vhodne upraveného. Ponúka sa rybacie a hydinové mäso, ktoré nepotrebuje dlhý čas na tepelnú úpravu, najlepšie varené, dusené alebo narýchlo opečené na teflónovej panvici.

Čo vyrastie a dozrie
V lete sme náchylnejší objednať si v reštaurácii na obed misku zeleninového šalátu s chutnou zálievkou, ktorý zasýti a dodá množstvo vitamínov a minerálnych látok. A rovnako ochotne si pripravujeme podobné zdravé pochúťky aj v domácom prostredí. Netreba zabúdať ani na základnú potravinu našich predkov – zemiaky. Dá sa z nich uvariť množstvo chutných jedál, ktoré zasýtia, no nezaťažia tráviaci systém a nepredstavujú ani veľkú kalorickú bombu. Podobne je to so strukovinami, z ktorých sú husté polievky skôr zimnou verziou, ale vhodne ochutené šaláty letnou. Čo najčastejšie by sme si mali pochutnávať aj na zeleninových jedlách, kde je hlavnou potravinou karfiol, baklažán, mladá fazuľka, kaleráb, cuketa, tekvica, kukurica alebo špargľa. A napokon tu máme veľký hit leta – sezónne ovocie. Postupne sa ponúkajú jahody, čerešne, maliny, čučoriedky, ríbezle, marhule, broskyne, melóny a hrozno, všetko vzácne zdroje antioxidantov, ktorými bojujeme proti rakovine a iným vážnym ochoreniam.

Raňajky v tráve
Keď nie naozaj, tak aspoň symbolicky. Ráno si na stôl treba dať veľa zeleniny, či už paradajok, alebo papriky a zajedať nimi celozrnný chlieb potretý napríklad tvarohovou nátierkou. Jogurty sú vítané, mlieko nevyhnutné, syry skôr čerstvo vyzreté, typu cottage. A nespoliehajme sa veľmi na označenie light. Nižší príjem kalórií si zabezpečíme skôr príjmom optimálneho množstva jedla.

Letný stravovací hazard    
V letných mesiacoch našu pevnú vôľu ohrozujú viaceré pochutiny, ktorým len ťažko odolávame. Či už je to perfektne vychladené pivko na terase v centre mesta, alebo kôpky desiatok druhov osviežujúcej zmrzliny. Osobitnou kategóriou sú presladené limonády, ktoré ochotne a radi uprednostňujeme pred minerálnou vodou alebo čajom. A pozor si musíme dať aj pri grilovaných jedlách. Aj keď ideálne podčiarkujú družnú atmosféru letných rodinných a priateľských stretnutí, nie je občas jednoduché zvládnuť dotmava opečené klobásky či medailóniky bravčového karé hojne zaliate majonézovým dipom. Aj tu platí, všetko s mierou.

Retronoviny - dobré noviny pre dobrých ľudí z Ružinova
Evid. č.: EV 4454/11 - ISSN 1338-5739
Vydáva WEON group, a.s.

Design & programming by MK Advertising