Kategória: Životný štýlČíslo: 02/2013

Horké riziká sladkého pokušenia

Deká čokolády, kilogramy kréme-šov a metráky kociek cukru, ktorý-mi si dlhé roky sladíme kávu či čaj. Až sa na nás raz tá sladká hora celá zvalí. Maškrtenie nadmerného množstva cukru zvykne život po-riadne skomplikovať.

Už v detstve je nadostač príležitostí, ako si zvyknúť na sladké rozmaz-návanie. Najprv batoľaťu presladzu-jeme kašu a kakao, potom malému oslávencovi podsunieme meninovú bonboniéru, na Vianoce ovešiame stromček provokatívne salónkami, inokedy prváčika odmeníme za jed-notku mliečnou čokoládou a počas leta mu ešte zvykneme dopriať veľ-korysé porcie zmrzliny. A závislosť máme na svete. Veľkého školáka už ťažko presvedčíme, aby si namiesto cukríkov dal radšej cereálnu tyčinku so sušeným ovocím, keď sami večer lovíme keksy v komorových záso-bách. No a tínedžer, ten sa už denne pri počítači nadája sladenými nápoj-mi a rifl e sa mu z mesiaca na mesiac nebezpečne zmenšujú. Na príčine však nie zbláznený rastový hormón, ale zväčšujúci sa objem bruška.

Hmotnostné rekordy

Cukor vnímame ako sladký pro-dukt, ktorým si zlepšujeme náladu. A zabúdame, že ho neprijímame len vďaka „malým“ prehreškom, ale že sa do organizmu dostáva aj stravou, ktoré v priebehu celého dňa konzu-mujeme. Cukry sa totiž nachádzajú vo všetkých jej zložkách - v mlie-ku, pekárenských výrobkoch, ze-miakoch, ryži, cestovinách, strukovi-nách, zelenine, ovocí, dresingoch či v kečupe. Takže všetok nadbytočný cukor v podobe kocky cukru do kávy, čokoládovej tyčinky alebo pohára kokakoly sa v našom tele začne me-niť na tuk v pečeni a odtiaľ sa krvou transportuje v podobe mastných kyselín a ukladá sa na miestach, z deformácie ktorých sme potom ne-šťastní. Najväčšou hrozbou je biely rafi novaný cukor, ktorý je zdrojom prázdnych kalórií a zároveň prispie-va k znižovaniu imunity a tvorbe kva-sinkových ochorení. Mali by sme ho čo najčastejšie nahrádzať zdravšími alternatívami – hnedým nerafi nova-ným cukrom, agátovým či datľovým sirupom, medom, melasou, sladidlom vyrábaným z rastliny stévia alebo trs-tinovým cukrom.

Sladká nevedomosť

Mementom podobného správania by mali byť zdravotné riziká častej kon-zumácie všetkých možných druhov cukru. Tým najmenším problémom sú pokazené zuby, dokonca už mlieč-ne u malých detí. Gumené medvedí-ky a krémové zákusky síce chutia, ale zároveň aj rozleptávajú zubnú sklovinu kyselinami zo skvasených cukrov. Väčšia komplikácia sa črtá, ak sa pre nedostatočnú produkciu pankreasu zhorší produkcia inzu-línu, ktorý sa podieľa na štiepení cukrov. Následne sa potom v krvi zvyšuje hladina cukrov, ktoré diabe-tikovi postupujúcimi rokmi devastu-jú viaceré orgánové systémy. Trpí pe-čeň i srdcovo-cievny systém, neskôr hrozí zlyhanie obličiek, strata zraku, zhoršuje sa kvalita kostí a zvyšuje sa riziko rakoviny žalúdka či hrubého čreva.

Pre jeden ľudský život priveľa hro-zieb, ale aj dosť argumentov pre zme-nu štýlu stravovania. Akceptujú sa len výnimky – sladké prekvapenie darované z lásky na Valentína. Ešte-že ho máme len raz do roka. Sledujúc trendy vo valentínskych darčekoch, kde na body víťazia čokoládové srd-cia, to by sme si život poriadne presla-dili. Nerafi novane, ale rafi novaným cukrom.

Retronoviny - dobré noviny pre dobrých ľudí z Ružinova
Evid. č.: EV 4454/11 - ISSN 1338-5739
Vydáva WEON group, a.s.

Design & programming by MK Advertising