Meniny má: Oldrich

Aktuálne vydanie:
Ročník: 7, číslo: 2/2018
ISSSN: 1338-5739
PONDELOK 14. máj 2018
 

Kategória: Kultúra a relaxČíslo: 02/2017

Recepty / Máj

Krémové pšenové rizoto

Potrebujeme:
160 g pšena, 1 jarná cibuľka,
150 g šampiňónov, 125 g nastrúhaného syra čedar, maslo, smotanu na varenie, 3 strúčiky cesnaku, mleté čierne korenie, mletú papriku, soľ
 
Ako postupovať:
Na masle si osmažíme nakrájanú jarnú cibuľku spolu s nakrájanými šampiňónmi. Pridáme vylisované strúčiky cesnaku a nastrúhaný syr. Za stáleho miešania ho roztopíme a pridáme uvarené pšeno. Miešame a podlievame smotanou na varenie
do požadovanej krémovej konzistencie. Dochutíme čiernym korením a mletou paprikou. Podľa chuti dosolíme. Ozdobíme petržlenovou vňaťou.
 
Domáca vanilková zmrzlina
 
Potrebujeme:
10 ks vaječných žĺtkov, 1 vanilkový lusk, 150 g krupicového cukru, 500 ml smotany na šľahanie, 1 PL rumu
 
Ako postupovať:
Žĺtky, dužinu z vanilky a cukor šľaháme do peny približne 10 minút. Do peny primiešame dobre vychladenú smotanu
a rum a jemne vyšľaháme. Pripravenú zmes nalejeme do vhodnej nádoby, ktorú uzavrieme a vložíme do mrazničky. Každých 30 minút zmrzlinu vyberieme, prešľaháme a opäť vložíme do mrazničky. Tento postup opakujeme, kým nebude zmrzlina dostatočne zamrznutá.
 
Patizónová polievka
 
Potrebujeme:
1 patizón, 3 zemiaky, zeleninový bujón, maslo, karí korenie,
1 liter vody
 
Ako postupovať:
Očistený a najemno nastrúhaný patizón narýchlo osmažíme na masle. Podlejeme vodou a dusíme 10 minút. Pridáme zeleninový bujón, karí korenie a zvyšok vody. Privedieme do varu a rozmixujeme. Pridáme uvarené zemiaky, ktoré sme pripravili v osobitom hrnci. Podľa chuti dosolíme a podávame.
 

 

Retronoviny - dobré noviny pre dobrých ľudí z Ružinova
Evid. č.: EV 4454/11 - ISSN 1338-5739
Vydáva WEON group, a.s.

Design & programming by MK Advertising