Kategória: ŠportČíslo: 02/2015

26. výročie tragédie v Hillsborough

     Anglický futbal zažil pred dvadsiatimi šiestimi rokmi najväčšiu tragédiu vo svojej histórii. Bola sobota 15. apríla 1989 a červená časť mesta Liverpool sa zobúdzala s motýlikmi v bruchu. Dôvod bol jednoduchý. Na Hillsborough stadium mal ich milovaný klub zabojovať o finále FA cupu proti Nottinghamu Forest.

Nočná mora dejín futbalu
     Fanúšik Liverpoolu FC, Tony Evans, sa preniesol o dvadsať šesť rokov späť v čase, keď ešte len čakal s kamarátom na odvoz do Sheffieldu. „Dúfam že neprehráme,“ skonštatoval. Odpoveď kamaráta, ktorú si Tony zapamätá podľa vlastných slov do konca života, znela: „Čo zlé by sa mohlo v takýto krásny deň stať?
    Od tohto momentu sa však už diali iba samé zlé veci. Po príchode pred štadión boli mnohí Liverpoolčania šokovaní, keďže im bola pridelená menšia tribúna zvaná Leppings lane s kapacitou 15-tisíc divákov. Do Shefieldu ich však pricestovalo až 20-tisíc a to napriek tomu, že so štadiónom nemali dobré skúsenosti. „Bol som tam tri - či štyrikrát pomerne v krátkom časovom rozmedzí, no nikdy som sa príjemne necítil. Dlhé čakanie v radoch bolo chaotické,“ vykreslil situáciu Andy Burnham. Približne o päťtisíc ľudí viac na takomto mieste chaos znásobilo.
    Polícia v čase, keď sa plniť priestor pred štadiónom priaznivcami oboch táborov, absolútne nemala prehľad o tom, kto lístok vlastní a kto nie. Jej prianím bolo nemať jediného človeka na ulici. Dali preto otvoriť všetky brány a hľadisko sa začalo nebezpečne plniť.A zrazu to prišlo! Nadšenie z dôležitého zápasu vystriedal strach. Šesť minút po úvodnom hvizde rozhodca zápas prerušil a všetky pohľady sa upreli na Leppings lane. Niektorí fanúšikovia v prvých radoch boli pritlačení o ochranný plot. Osoby zhruba v strede súvislej masy ľudí boli ušliapané, udusené či pomliaždené. Tí, ktorí nestratili duchaprítomnosť v snahe zachrániť si život, vyliezli na vrchnú časť tribúny či preliezli spomínaný plot. Mnohým sa to však nepodarilo.
     V osudný deň zomrelo na mieste deväťdesiatštyri fanúšikov jedného z najlegendárnejších klubov na svete. O pár dní neskôr k nim pribudol len 14-ročný LeeNicol. Deväťdesiate šieste meno dopísali na zoznam obetí až o 4 roky. Bol ňou Tony Bland, ktorý v deň nešťastia dovŕšil 18 rokov. Od katastrofy ležal v kóme. Podľa lekárov neexistovala žiadna šanca, žeby sa prebral, a tak jeho rodičia predložili požiadavku za odpojenie svojho syna od prístrojov, a aj napriek tomu, že to vtedy zákony Veľkej Británie neumožňovali, im bolo vyhovené.
 
Dlhý boj za pravdu
      Tragédia v Sheffielde nielenže navždy zmenila futbalovú kultúru na Ostrovoch, ale najmä zomkla všetkých pozostalých. Tí museli bojovať až dvadsaťtri rokov za objasnenie udalostí a určenie vinníka, lebo dovtedy polícia hádzala vinu výlučne na plecia obetí. Zasiahnuté rodiny tento boj vyhrali a mohli si konečne vypočuť ospravedlnenie z úst britského premiéra Davida Camerona v roku 2012.
     Udalosti spred viac ako štvrťstoročia spojili všetkých fanúšikov Liverpoolu. Stala sa z nich veľká rodina, ktorá berie svoj klub veľmi emocionálne, klubovú hymnu spieva s ešte väčšou hrdosťou 
a s láskou spomína.
 
Filip Timár
Snímka: autor

 

Retronoviny - dobré noviny pre dobrých ľudí z Ružinova
Evid. č.: EV 4454/11 - ISSN 1338-5739
Vydáva WEON group, a.s.

Design & programming by MK Advertising