Kategória: ŠportČíslo: 03/2012

Andrej BICIAN - s viacbojmi začal v Ružinove

Čerstvý majster Slovenska v atle­tickom viacboji zaspomínal na svoje začiatky na Športovom gymnáziu na Ostredkoch v Bratislave.

Dvojica Andrej BICIAN (uprostred) a Matej HALAJ (prvý zľava) sa tešia na stupni víťazov z dvoch najcennejších kovov.

Športová hala ELÁN slúži už niekoľko desaťročí ľahkej atletike. Aj počas uplynulého víkendu praskala vo švíkoch, keď na prog­rame boli „Halové majstrovstvá Slovenska v kategórii žiactva a dorastu“ pre rok 2012. Okrem samotných súťažiacich v jednotlivých disciplínach bojovali počas dvoch dní aj „viacbojári“. U mužov je to v hale „sedemboj“ a vonku „desaťboj“.

V „atletickom sedemboji“, ktorý bol dramatický od začiatku do konca aj zásluhou štyroch štartujúcich Maďarov, sa majstrom Slovenska stal v mužskej kate­górií Andrej BICIAN z AO Slávia UK Bratislava - dnes už 28-ročný atlét, ktorý so športom začínal na Športovom gymnáziu na Ostredkoch v Bratislave, kde mala kráľovná športu, ľahká atletika, vte­dy vynikajúce podmienky a bo­lo ju radosť tam trénovať.

„Dnes, keď všetko upadá, do športu dávajú Ministerstvo školstva Slovenskej republiky a športové zväzy minimálne dotácie. Všetko akoby živorilo.“ Otvoril debatu mladý, sympatický, dlhovlasý atlét, ktorý sa pomaly, ale isto pustil do trénerskej práce a hoci, ako hovorí, už jeho výkony nie sú také, ako pred rokmi, ide ešte zotrvačnosťou, pokiaľ mu bude slúžiť zdravie.

Nie sú to už také výsledky, aké dosahoval v nedávnej minulosti - napr. v roku 2004 na MS 17-ročných v Debrecíne (Maďarsko) obsa­dil vo viacbojoch 12.miesto. V tom istom roku na EYODE v Murcii (Španielsko) to isté 12.miesto, o rok neskôr na MS 19-ročných v Tampere (Fínsko) so zranením nebolo na zahodenie ani 16.miesto. Nasledovala operácia trikrát po sebe a úspešná športová kariéra chtiac – nechtiac donútila skromného športovca z vrcholovej atletiky pomaly odísť.

V tom čase bol jeho trénerom pán Bezdíček – terajší ústredný tréner mládeže SAZ. Neskôr to Andrej skúšal aj sám, bez trénera. Počas štúdií na FTVŠ v Bratislave si z času na čas odskočil aj do Prahy, kde mu bol ako tréner neraz nápomocný aj Ludvík Svoboda. Teraz má svoju 7-člennú skupinku, z ktorej by mal niečo postupne vychovať. Už teraz na týchto končiacich majstrov­stvách Slovenska vo viacbojoch výkonnostne „vyskočil“ na 2.miesto jeho oddielový kolega Matej HALAJ, ktorý za striebro získal celkom 4 303 bodov. Víťaz Andrej BICIAN ich získal 5073 a bronzový medailista Maroš PÓČ (VŠC Dukla Banská Bystrica) iba 4 167 bodov.

text a foto: JOZEF CVAJNIGA
 

Retronoviny - dobré noviny pre dobrých ľudí z Ružinova
Evid. č.: EV 4454/11 - ISSN 1338-5739
Vydáva WEON group, a.s.

Design & programming by MK Advertising