Kategória: ŠportČíslo: 05/2012

Bude chytať J. Halák na MS v ľadovom hokeji?

S blížiacim sa štartom MS A kategórie vo Fínsku a Švédsku (po prvý raz spoločná kandidatúra) slovenský reprezentant a odchovanec ľadového hokeja HK 99 Ružinov Jaroslav Halák (na snímke) zrejme nestihne nabehnúť do „kolotoča“ v prvej fáze, pretože jeho terajší zamestnávateľ ST.LOUIS BLUES postúpil do 2. kola play-off, keď vo štvrťfinále Západnej konferencie NHL vyradil San Jose Sharks.
 

Keďže sa s Jarom Halákom nedalo inak skontaktovať, tak  bol ochotný odpovedať na otázky prostredníctvom emailovej pošty.

Aká je vaša situácia v prípade vyradenia v 2. kole play-off so San José Sharks? Prisľúbili ste účasť  pri nedávnom osobnom stretnutí v USA  trénerovi Vladimírovi Vujtekovi a generálnemu manažérovi Ottovi Sýkorovi na tohtoročných MS vo Fínsku a Švédsku ?
- Pri poslednom telefonickom kontakte s vedením SZĽH a trénerom Vladimírom Vujtekom som síce prisľúbil možný štart v reprezentačnom drese, ale to iba v prípade, že predčasne skončíme vo vyraďovacej fáze, ale budem musieť byť aj zdravotne v poriadku po nedávnom zranení, ktoré som utrpel.

Doteraz ste štartovali na troch svetových šampionátoch, a to zhodou okolností vždy v nepárných rokoch (2007 (Rusko – Moskva), 2009 (Švajčiarsko – Zurich) a 2011 (Slovensko – Bratislava, Košice). Bude sa táto tradícia opäť opakovať, alebo vás už uvidíme v bránke Slovenska o niekoľko dní na MS vo Fínsku a Švédsku 2012 ?
- Ťažko je teraz dopredu niečo povedať, ale myslím si, že keby sme vypadli v druhom kole Stanleyovho pohára, tak po krátkej aklimatizácii by som mohol ešte do záveru MS vo Fínsku naskočiť. Veľa však bude záležať na tom, ako sa rozhodne tréner a vedenie SZĽH, či budú čakať do poslednej možnej chvíle dopísať ma na súpisku.

Ste ešte pomerne mladým brankárom v NHL. Nedávno ste zaknihovali jubilejný 200-stý zápas, preto zrejme ešte neuvažujete o odchode z kanadsko-americkej NHL, alebo sa mýlim ? Čo keby prišla teraz ponuka pred štartom KHL HC Slovan Bratislava, že vám ponúknu lukratívnejšie podmienky ako v NHL? Brali by ste ich bez rozmýšľania, alebo zostali by ste na svojom mieste v USA, i keď viete, že v novom ročníku NHL by ste sa museli znovu sťahovať do iného klubu ?
- Nad odchodom z NHL som zatiaľ neuvažoval. Taktiež ani z bratislavského Slovana mi nikto lukratívnu ponuku zmluvy pri štarte v KHL neponúkol. Uvidíme, čo prinesie ďalšie obdobie, ale z Ameriky sa zatiaľ nepomýšľam  tak skoro na Slovensko vrátiť.
 

V Rusku vznikla KHL už pred piatimi rokmi a podmienky hráčov z KHL sa často vyrovnajú, a niekedy sú aj lepšie, ako v NHL. Rusko chcelo zamedziť definitívne odchodu perspektívnych hokejistov do zámoria a vytvorilo súťaž rovnocennú, čo sa im postupne aj darí napĺňať. Je perspektíva, že v ďalších rokoch bude ozaj súťaž KHL vyskladaná z popredných európskych klubov a nebude migrácia hráčov z Európy do USA taká, ako v počiatkoch, keď niektorí hráči dokázali ísť za lepšími finančnými podmienkami aj za cenu ilegálneho opustenie svojej vlasti. Myslíte si, že aj vy to niekedy po skončení NHL  vyskúšate v KHL ?
-  Ako som spomínal, k tejto veci sa zatiaľ nevyjadrujem. V prípade, že by sa naskytla možnosť, budem o tom premýšľať, ale zatiaľ ma nikto s ponukou štartu v KHL neoslovil.

Aké sú teda vaše ďalšie hokejové, ale aj mimo hokejové plány do blízkej budúcnosti?
 -  Hrať hokej dovtedy, pokiaľ ma to bude baviť a hlavne, aby vydržalo to najdôležitejšie ­­- zdravie. Pokiaľ ono bude slúžiť, je možnosť robiť si plány aj do budúcna.

Jozef CVAJNIGA
Foto: archív autora

Retronoviny - dobré noviny pre dobrých ľudí z Ružinova
Evid. č.: EV 4454/11 - ISSN 1338-5739
Vydáva WEON group, a.s.

Design & programming by MK Advertising