Kategória: ŠportČíslo: 05/2019

Cibulková sa rozlúčila

 

Všetko sa raz skončí. Platí to aj v prípade tenistky Dominiky Cibulkovej, ktorá sa vo veľkonočnom víťaznom súboji Pohára federácie proti Brazílii rozlúčia so slovenskou reprezentáciou.
 
Slovenky zdolali v Bratislave Brazílčanky s prehľadom 3 : 1, keď rozhodnuté bolo už po tretej dvojhre. Dominika uspela v oboch svojich vystúpeniach a dala si tak predčasný darček k svojim jubilejným
30. narodeninám. Tie oslávila nedávno 6. mája.
 
V sobotu najskôr zdolala Meligeni Alvesovú 6 : 1, 6 : 1, v nedeľu pridala tretí slovenský bod po víťazstve nad Haddadovou-Maiovou 7 : 6, 6 : 0.
 
Najlepší scenár
Bývalá štvrtá hráčka svetového rebríčka si po úspechu nad juhoamerickým tímom pochvaľovala výbornú atmosféru v slovenskom kolektíve. Žartovala, že dievčatá navodili takú atmosféru, až zvažuje, či svoje rozhodnutie o konci reprezentačnej kariéry neprehodnotí. Vzápätí už vážnejšie dodala, že keď už raz povedala „repre“ zbohom, svoje slovo dodrží.
 
V emotívnej rozlúčke jej v Národnom tenisovom centre ďakoval prezident Slovenského tenisového zväzu Tibor Macko a kapitán fedcupového tímu a zároveň jej osobný tréner Matej Lipták. Cibulková poznamenala, že krajší koniec si nemohla želať.
 
Nezabudla poďakovať fanúšikom, ktorých dokázala vždy vyburcovať, a tí ju, naopak, „dokopali“ azda k lepším výkonom, aké by predviedla proti rovnakým súperkám na individuálnych turnajoch. Práve za fanúšikmi a tradičným behom s národnou vlajkou, ktorý patrí k rituálom po víťazných zápasoch v takýchto súťažiach, sa jej bude cnieť najviac.
 
Bilancia vo Fed Cupe
Dominika Cibulková nastúpila za Slovensko v 42 stretnutiach, s reprezentáciou sa rozlúčila s bilanciou 23 víťazstiev – 19 prehier. Viac jej sedela dvojhra, v ktorej uspela z 33 duelov až 22-krát.
Na premiérový zápas vo Fed Cupe nastúpila v júli 2005 ako 16-ročná tínedžerka, dosiaľ je najmladšia debutantka v slovenskej fedcupovej histórii.
 
Dva pamätné duely
Keď sa Cibulkovej novinári pýtali na reprezentačnú kariéru, vypichla dva zápasy. Oba boli veľmi emotívne. V roku 2007 ako 18-ročná neznáma tenistka vzdorovala vtedajšej členke elitnej desiatky Nicole Vaidišovej z Česka a prehrala s ňou po tuhom boji 6 : 3, 4 : 6, 5 : 7. Cibulková dnes spomína, že to bolo zrejme prvýkrát, čo Slováci mohli počuť, že existujem.
 
Zaspomínala aj na ďalší tenisový maratón. Tentoraz v košickej Steel Aréne pred fantastickou kulisou. Srbke Jelene Jankovičovej v infarktovom dueli Domča podľahla 5 : 7, 6 : 1, 7 : 9. Cibulková však svoju súperku zničila natoľko, že tá na ďalší deň nemohla nastúpiť. Slovenky napokon Srbky aj preto zdolali.
 
Najviac ju mrzí semifinálová prehra v Rusku 2 : 3. Pred šiestimi rokmi Slovenky síce u silného súpera po úvodnom dni viedli 2 : 0, zostávajúce tri stretnutia však prehrali. Bratislavčanka s odstupom hodnotí, že to bol jeden z tých momentov v jej tenisovej kariére, ktorý ju bude stále mátať. Cibulkovej žezlo v reprezentácii by mala teraz prevziať Viktória Kužmová. Držíme jej palce a Dominike ďakujeme za hrdé reprezentovanie Slovenska počas štrnástich rokov.
 
 
rob
Foto: TASR

Retronoviny - dobré noviny pre dobrých ľudí z Ružinova
Evid. č.: EV 4454/11 - ISSN 1338-5739
Vydáva WEON group, a.s.

Design & programming by MK Advertising