Kategória: ŠportČíslo: 11/2014

Čo so športom v Ružinove?

Na ostatnom zastupiteľstve sa odhlasovala suma 50 000 eur na zaplatenie nového kompresora, potrebného na „zaľaďovanie“ jedného z klzísk na Zimnom štadióne Vladimíra Dzurillu – počas letných prívalových dažďov totiž značnú časť techniky štadióna zatopilo a vytvorenie tradičného klziska prístupného všetkým Ružinovčanom ostalo ohrozené. 
Čerpadlo pritom malo iba 5 rokov – bolo súčasťou posledného väčšieho zveľadenia tohto športoviska.
Apropo, zveľaďovanie tejto lokality – v poslednom čase koncept športovej zóny pri nemocnici a Štrkovci takpovediac zaspal. Namiesto plánov na dostavanie plavárne, ktorá by využívala „odpadové“ teplo vznikajúce pri chladení zimného štadióna, sa rozvíjali skôr iné, súkromné developerské zámery (viď. napr. článok na str. 2).
Pri príležitosti volieb, a teda šance k napraveniu trajektórie rozvoja územia, sme sa vrátili k pôvodnej koncepcii a oslovili predošlého starostu (Ing. Slavomíra Drozda) s otázkou, či je kedysi plánovaná plaváreň na tomto území reálna: „V rokoch 2006 – 2010 sme vybudovali novú hokejovú tréningovú halu a prvú curlingovú halu na Slovensku. Náš štadión sme aj vďaka Slovanu Bratislava, ktorý u nás hrával svoje zápasy extraligy počas dvoch sezón, zrekonštruovali a dali k dispozícii nielen hokejistom, no i krasokorčuliarom, hráčom curlingu i športovej verejnosti. Vízia vybudovať vedľa zimného štadióna plaváreň a športovú halu by naplnila podmienky športovej zóny, ktorá by neslúžila len pre Ružinovčanov, no vďaka dobrej dostupnosti MHD by ju využívali aj obyvatelia iných mestských častí.“
Ak má niekde v Bratislave pribudnúť plaváreň (čo by privítali minimálne tí, ktorí sa tlačia v tých niekoľkých hodinách vyhradených pre verejnosť na Pasienkoch), tak práve vedľa zimného štadióna to je najpraktickejšie. Pri výrobe ľadu totiž vzniká odpadové teplo, ktoré sa dá využiť na vykurovanie ovzdušia v plavárni a športovej hale. Zimná a letná príprava rôznych druhov športu sa dá kombinovať, realizovať sa dajú doplnkové športy a kondičná príprava. V projektoch zamýšľaných predošlým vedením Ružinova bola navrhovaná aj zóna rekonvalescencie a relaxu, dokonca možnosti pre výskum a vývoj.
Ak by sa pre zmenu začal opäť reálne podporovať šport, takýto komplex by vytvoril podmienky na vytvorenie športových tried v okolitých školách – Nevädzovej, Drieňovej, Medzilaboreckej či Bajkalskej. Dopravná os Bajkalská – Ružinovská, v centre sídlisk Trávniky, Štrkovec, Pošeň, Ostredky, Starý Ružinov a Ružová dolina je na to absolútne vhodná.
 
Nehovoriac o tom, že okrem mládeže, ktorú by bolo možné vytiahnuť spred televízorov a počítačov, plaváreň využijú všetky vekové kategórie. Plávanie je šport, ktorý môžu prevádzkovať aj ľudia v poročilom veku, ktorí sú hendikepovaní, majú pohybové problémy, netrpia kĺby. Dúfajme, že nám najbližšie štyri roky okrem výstavby Penty na cirkusovej lúke prinesú aj niečo verejnoprospešné.

Retronoviny - dobré noviny pre dobrých ľudí z Ružinova
Evid. č.: EV 4454/11 - ISSN 1338-5739
Vydáva WEON group, a.s.

Design & programming by MK Advertising