Kategória: ŠportČíslo: 05/2013

Halák zapísaný v historických štatistikách NHL!

Noc zo soboty na nedeľu so zaujímavým dátumom 23. 3. 2013 si ružinovský rodák zapamätá zrejme navždy. Jeho tím St. Louis Blues privítal v skrátenej sezóne NHL hráčov Edmontonu.

Halák sa vtedy postavil do bránky po prvý raz od 10. marca, pretože mal zdravotné problémy so slabinami a vo vzduchu jednej z najhlučnejších arén profiligy Scottrade Center visel rekord. Domáci fanúšikovia čakali len na to, či sa ich gólmanovi podarí vychytať čisté konto. Blues poslal do vedenia v 4. minúte Chris Stewart a asistenciu pri tomto góle si pripísal práve Jaroslav Halák, keď celú akciu rozohral prihrávkou na Alexa Steena. Ten potom už len nasmeroval puk na strelca gólu. Edmontonu sa napriek tlaku nepodarilo vyrovnať, naopak, v tretej tretine strelili bluesmani ešte dva góly. Jaroslav Halák čelil v stretnutí 19 strelám, ani jedna však neskončila za jeho chrbtom. Vďaka víťazstvu 3:0 si pripísal do individuálnych štatistík 16. shutout kariéry v drese St. Louis. Zároveň sa zapísal aj do tých klubových, kde kraľuje, pretože žiadny iný brankár v jeho tíme nemá na konte viac zápasov s nulou. Doteraz bola na čele legenda Glenn Hall, ktorý v roku 1971 nazbieral 16 shutoutov v 140 zápasoch. Halákovi na to však stačilo len 115 stretnutí, a tým prepísal rekord starý 42 rokov. Aj po takomto skvelom zápase nezaprel v sebe typickú skromnosť: „V prvej tretine som sa necítil isto, hlavne pri rozohrávaní pukov za bránkou. V ďalšom priebehu zápasu to už bolo v poriadku a cítil som sa lepšie. Čisté konto však nie je iba moja zásluha, je to výsledok skvelej tímovej hry. Chalani odviedli výbornú prácu v obrane. Vracali sa zodpovedne dozadu a nedávali súperovi veľa príležitostí, aby sa natlačil pred bránku. Myslím si, že práve to bolo v zápase kľúčové,“ pochválil 27-ročný Bratislavčan svojich spoluhráčov po pamätnom zápase.

Blues skončili po základnej časti skráteného ročníka v konferencii na štvrtom mieste. V prvom kole play-off NHL narazili na Los Angeles Kings. Sériu hranú na štyri víťazné zápasy odštartovali dvomi víťazstvami, ale následne prehrali štyri stretnutia a sezóna sa pre nich skončila. Halák poltucet zápasov vyraďovacej časti sledoval len zo striedačky, hoci bol po zdravotných peripetiách pripravený chytať. Tréner Ken Hitchcock mal inú predstavu. Americké médiá navyše priniesli správy o konflikte hlavného trénera so slovenským brankárom. Hitchcock sa pre zámorské médiá vyjadril, že ide o interné veci a oživil špekulácie, podľa ktorých jeden z brankárskej dvojice Halák – Eliot v St. Louis končí. Tieto informácie sa však aspoň zatiaľ nezakladajú na pravde. „Bol to obyčajný rozhovor medzi trénerom a hráčom, nevidel by som v tom nič závažné. Bol to všedný rozhovor a viac by som sa k tomu už nechcel vyjadrovať. Na tému výmen brankárov ešte nebolo povedané nič. Máme na to vedenie, ktoré sa rozhodne. Samozrejme, že by ma mrzelo, keby ma vymenili, ale taký je hokej, s tým ja nič nenarobím.“ Halák má v St. Louis zmluvu ešte na jednu sezónu a je len desiatym Slovákom, ktorý pôsobí v tomto slávnom klube. Pred ním to boli Pavol Demitra, Michal Handzuš, Ľuboš Bartečko, Ladislav Nagy, Róbert Petrovický, Peter Sejna, Peter Smrek, Jaroslav Obšut a Peter Šťastný. (MU)

Retronoviny - dobré noviny pre dobrých ľudí z Ružinova
Evid. č.: EV 4454/11 - ISSN 1338-5739
Vydáva WEON group, a.s.

Design & programming by MK Advertising