Kategória: ŠportČíslo: 1/2018

Hviezda olympiády pochádza z Česka

 

„Ja skladám rockové hity, moja dcéra vyhráva preteky a môj syn Jonáš je úspešný výtvarník, ktorý Ester skrášlil lyžiarske oblečenie. Sme skrátka ako mafia.“ Netradične predstavil svoju rodinu Janek Ledecký.
 
Janek Ledecký je známy hudobník, ale najmä otec azda najväčšej hviezdy nedávno skončených zimných olympijských hier
v Pjongčangu. Ester Ledecká získala zlato z dvoch odlišných športových odvetví na jednej olympiáde. To pred ňou nedokázala žiadna iná žena. Kým víťazstvo
Ledeckej na snouborde v paralelnom obrovskom slalome sa viac-menej očakávalo, športový svet doslova šokovala týždeň predtým triumfom v superobrovskom slalome (super G). „Obe sú dolu kopcom,“ glosovala dvojnásobná zlatá olympijská medailistka, v čom sú tieto disciplíny podobné.
 
Pamätná reakcia a na tlačovke v okuliaroch
Na trať superobrovského slalomu vyrazila Ledecká s „nevíťazným“ štartovým číslom 26. Niektoré televízie už prestali vysielať prenos z pretekov, napríklad Česká televízia sa venovala paralelne hrajúcemu hokejovému duelu Česka s Kanadou. V tom čase viedla rakúska lyžiarka Anna Veithová a v cieli už postupne prijímala gratulácie k úspechu. Lenže o niekoľko sekúnd bolo všetko inak. Keď Ester Ledecká preťala cieľovú pásku, zostala ako obarená. V cieli na displeji svietilo pri jej mene prvé miesto s náskokom jednej jedinej stotiny sekundy. Ledeckej výraz tváre zostane navždy ako top momentka z olympijských hier 2018.
„Keď som videla v cieli časomer a výsledky, pomyslela som si, že to musí byť nejaká chyba. Ako sa mi to všetko podarilo? Sama neviem, vy mi povedzte. Len som si užívala jazdu, vydala som zo seba maximum, bola som bez tlaku,“ komentovala šťastná športovkyňa, ktorá vzbudila záujem aj na následnej tlačovke – už len tým, že pred húf novinárov napochodovala s lyžiarskymi okuliarmi na očiach. Tie jej „zdobili“ tvar počas celej tlačovej konferencie a aj potom počas individuálnych rozhovoroch so zástupcami médií. „Nepripravila som sa ako ostatné dve medailistky. Neurobila som si mejkap, došla som nepripravená,“ smiala sa Ester Ledecká a už vážnejšie dodala: „Pokiaľ ma to bude baviť, tak sa budem venovať obidvom disciplínam. Verím, že sa tým aj dobre uživím.“
 
Vynahradila mame strach z lietania
Na snouborde bola najväčšou favoritkou a túto úlohu potvrdila.
Na ceste za zlatom zdolala štyri súperky vrátane obhajkyne olympijského zlata Patrizie Kummerovej zo Švajčiarska. „Veľmi som sa v cieli tešila. Bola som šťastná, že sa mi to podarilo. Toto moje víťazstvo videli obaja moji rodičia. Špeciálne som veľmi rada, že sem prišla aj moja mama, hoci sa bojí lietať.
Dúfam, že si to tu užila a verím, že som jej ten strach z lietania vynahradila. Ďakujem aj môjmu dedkovi, ktorý ma stále podporoval a, samozrejme, ďakujem všetkým fanúšikom, ktorí mi verili. Toto víťazstvo patrí im,“ uviedla Ester.
Mimochodom, jej neopakovateľný výsledok možno vyvolá „hádku“ medzi jej oboma trénermi v spomenutých športových disciplínach.
„Je to, ako keby ste mali otca a matku, ktorí si striedajú svoje deti,“ pousmiala sa 22-ročná Pražanka.
 
BR
Foto: usa-today.com
 

Retronoviny - dobré noviny pre dobrých ľudí z Ružinova
Evid. č.: EV 4454/11 - ISSN 1338-5739
Vydáva WEON group, a.s.

Design & programming by MK Advertising