Kategória: ŠportČíslo: 10/2018

Keď hokejové logo vytočí poslanca Hrnka

 

Pred pár týždňami to vyzeralo tak, akoby Slovensko nemalo väčšiu starosť, než vyriešiť kontroverzné logo slovenskej hokejovej reprezentácie. Slovenskému zväzu ľadového hokeja (SZĽH) dokonca hrozilo, že príde o finančné prostriedky od ministerstva školstva, vedy, výskumu a športu.
 
Na začiatku septembra predstavil SZĽH svoje logo. To tvarom aj farbami pripomína slovenský štátny znak, trojvršie je však nahradené tromi hokejkami. To rozčúlilo poslanca parlamentu a podpredsedu SNS Antona Hrnka, ktorý na svojom Facebooku písal o prznení slovenského štátneho znaku, tvrdil, že nové dresy porušujú sponzorskú zmluvu so štátom a požadoval, aby rezort školstva pýtal späť peniaze od zväzu. „Naše kopce nie sú vaše hokejky,“ čertil sa poslanec, ktorému v minulosti prekážalo
aj logo RTVS. Celú situáciu mala posudzovať komisia sekcie športu na ministerstve školstva. SZĽH vzápätí vydalo stanovisko, v ktorom vysvetľuje 7 mýtov o novom logu. Napríklad právny zástupca hokejového zväzu JUDr. Marián Maholányi sa k výčitke poslanca Hrnka vyjadril nasledovne: „Nové logo v žiadnom prípade nepredstavuje dehonestáciu štátneho znaku SR, keďže je zjavné, že nie je štátnym znakom a ani jeho modifikáciou. Ambíciou tohto loga je vyzdvihnúť a propagovať silné športovo-hokejové zázemie, ktoré existuje v Slovenskej republike.“ Neskôr sa SZĽH po rokovaniach s ministerkou školstva Martinou Lubyovou predsa len rozhodol upraviť reprezentačné dresy – zdvihnuté hokejky na dresoch zostanú, ale na rukávoch zboku pribudne štátny znak. Logo SZĽH, ktoré pripomína štátny znak, sa doplní nápisom Hockey Slovakia, aby bolo jasné, že nejde o štátny znak. Nápis Slovensko bude na drese vzadu pod číslom hráča.
 
Nedohodli sa ani odborníci
Zaujímavé je, že totožný názor na problematiku loga nemajú ani vysokoškolské kapacity. Členovia Katedry archívnictva a pomocných vied historických Filozofickej fakulty Univerzity Komenského v Bratislave tvrdia, že logo z odborného heraldického hľadiska nemožno charakterizovať inak ako deformáciu štátneho znaku. Zato vedúci Katedry ústavného práva Právnickej fakulty Univerzity Komenského v Bratislave Marián Giba hovorí, že si netreba pliesť dojmy s normami. Podľa neho „súčasný zákon o športe ani žiadny iný platný právny predpis neobsahuje požiadavku či príkaz, aby štátny znak či štátna vlajka figurovali na dresoch športovej reprezentácie“. Z právneho pohľadu teda štátny znak na dresoch slovenských športovcov
byť nemusí. Tak či onak, vyznieva až tragikomicky, keď pri všetkých súčasných problémoch, ktoré máme na Slovensku, niektorí politici riešia otázku hokejového loga pomaly ako bezpečnostné riziko pre štát. Keby s podobnou razanciou a vervou riešili iné kauzy a problémy našej spoločnosti, na Slovensku by sa všetkým žilo oveľa lepšie.
 
red
Foto: Marián Hossa na fotografii s pôvodným logom (zdroj SZĽH)

Retronoviny - dobré noviny pre dobrých ľudí z Ružinova
Evid. č.: EV 4454/11 - ISSN 1338-5739
Vydáva WEON group, a.s.

Design & programming by MK Advertising