Kategória: ŠportČíslo: 04/2016

Keď jedno prvé miesto nestačí

 
Rok 2016 bol pre slovenský šport jedným z najlepších v histórii. Najskôr nás tromi víťaznými etapami a následnou obhajobou zeleného dresu na Tour de France potešil Peter Sagan. Na olympiáde v brazílskom Riu de Janeiro pre zmenu najviac zarezonovala zlatá medaila chodca Mateja Tótha, no a v závere roka všetkých prekvapila triumfom na Turnaji majsteriek v Singapure slovenská tenistka Dominika Cibulková.
 
Sagan nikdy nebol lepší
Víťazstvo na Okolo Flámska, tri etapové vavríny na Tour de France podčiarknuté obhajobou prvenstva v bodovacej súťaži, zlatá medaila z majstrovstiev Európy a predovšetkým famózna obhajoba titulu majstra sveta. Také sú úspechy nášho cyklistu
Petra Sagana.
Najmä triumf na majstrovstvách sveta potešil Sagana azda najviac. „Nikdy by som si nepomyslel, že obhájim titul majstra sveta. Bolo to pre mňa veľké prekvapenie,“ uviedol šťastný cyklista na webovom portáli Velonews.
Kým vlani sa mu najmä na Tour de France často lepila smola na päty, tento rok ho nepríjemnosti obišli (až do olympiády, z ktorej ho vyradili dva defekty). Sľubne vyzerá aj jeho budúcnosť. Po odchode Olega Tinkoffa z profesionálnej cyklistiky sa náš klenot stal súčasťou ambiciózneho nemeckého zoskupenia Bora-Hansgrohe. Okrem Sagana pribudol do tímu Poliak Majka i Čech Leopold König. Bora tak bude v roku 2017 silnejšie ako kedykoľvek predtým. Bude tak zaujímavé sledovať, či sa rodákovi zo Žiliny podarí zopakovať výkony z minulej sezóny.
 
Prvé olympijské zlato z atletiky
V ére samostatnosti sa žiadnemu atlétovi spod Tatier nepodarilo dosiahnuť pod piatimi kruhmi viac ako Matejovi Tóthovi. Slovenský chodec a majster sveta z roku 2015 triumfoval v pretekoch na pláži Pontal vo výbornom čase 3:40:58 h. Austrálčana Jareda Tallenta, ktorý bol obhajcom zlata z Londýna, porazil s 18-sekundovým náskokom. Tóth tak pre Slovensko získal prvú olympijskú atletickú medailu v ére samostatnosti. 
Tridsaťtriročný chodec VŠC Dukla Banská Bystrica predviedol najmä neskutočný finiš. Keď už málokto veril, že dokáže zaútočiť na prvú priečku, tak necelé tri kilometre pred cieľom nastúpil a dokázal svoj únik doviesť do úspešného konca a potvrdil tak pozíciu favorita pretekov. „Nedá sa to s ničím iným porovnať. V športovej kariére je to môj okamih číslo jeden. Získal som športovú nesmrteľnosť, nikto mi to nemôže zobrať. Nádhera, niečo úžasné, ťažko to opísať slovami,“ reagoval bezprostredne po dosiahnutí historického úspechu dojatý reprezentant.
 
Najlepší rok a honor: majsterka sveta
Vo februári tohto roka figurovala Dominika Cibulková na 66. priečke ženského tenisového rebríčka a málokto očakával, že z útlej Slovenky bude na konci októbra majsterka sveta. Pre bratislavskú bojovníčku je rok 2016 najlepší v kariére. Vyhrala 4 turnaje (v španielskom Madride, v anglickom Eastbourne, v rakúskom Linzi a najcennejší v Singapure) a dosiahla životné maximum v renkingu: vyšplhala sa na 5. miesto.
Na neoficiálnych majstrovstvách sveta tenistiek pritom začala dvoma prehrami. Ak chcela postúpiť, musela sa spoliehať aj na cudziu pomoc. Najskôr však potrebovala zdolať Rumunku Halepovú 2 : 0 na sety. Podarilo sa a už vtedy sa písalo o Dominikom životnom výkone.
 
Nasledovala pomoc od Kerberovej a postup do semifinále proti skúsenej Kuznecovovej. Prvý semifinálový set naša hračka prehrala jednoznačne 1 : 6, ale potom opäť raz ukázala svoju buldodžiu povahu. V ďalších dvoch vyrovnaných dejstvách bola úspešnejšia a vo finále vyzvala svetovú jednotku Nemku Kerberovú. Tá jej pomohla v skupine, no Domča nemala zľutovanie. Po víťazstve 6 : 3, 6 : 4 dosiahla historický úspech slovenského tenisu.
Zo Singapuru si to namierila rovno na Slovensko aj s víťaznou trofejou. Prijal ju aj prezident Andreja Kiska, ktorý označil jej víťazstvo za fenomenálny úspech.
Za Cibulkovej skvelou sezónou, ktorou zamotala hlavu športovým novinárom pri určení športovca roka, sa skrývajú viaceré faktory: sezónu absolvovala bez výraznejších zdravotných problémov, tradične ju ťahala dopredu bojovnosť, popracovala na mentálnej odolnosti, zlepšila servis a prejavila sa aj výborná súhra s trénerským štábom Matej Lipták, Jozef Ivanko.
 
 
 
Róbert Buček, Filip timár
Foto 1: facebook.com/PeterSagan
Foto 2: matejtoth.sk
Foto 3: Dušan Barbuš

Retronoviny - dobré noviny pre dobrých ľudí z Ružinova
Evid. č.: EV 4454/11 - ISSN 1338-5739
Vydáva WEON group, a.s.

Design & programming by MK Advertising