Kategória: ŠportČíslo: 03/2016

Konkurenciu nepoznajú

Šestnásť nezabudnuteľných dní priniesla olympiáda v Riu de Janeiro. Núdza nebola o dramatické momenty, prekonávanie vlastných limitov či krásne súboje, po ktorých vzišli veľkí víťazi. Azda tí najväčší z najväčších sú šprintér Usain Bolt a plavec Michael Phelps, pre ktorých to bola zároveň posledná účasť pod piatimi kruhmi.
 
 
Kráľ atletiky
Zažiaril v Pekingu, očakávaná medailová žatva pokračovala aj v Londýne, no a tento rok v Riu sa rovnako nekonalo žiadne prekvapenie. Usain Bolt si odniesol tri zlaté medaily, ktoré získal v disciplínach beh na 100 i 200 metrov, ako aj v štafete na 4x 100 metrov. Na všetkých olympiádach tak tento fenomenálny jamajský šprintér získal dokopy deväť zlatých medailí. „Viac už získať nemôžem. Dokázal som svetu, že som najväčší. Preto som prišiel aj sem a robím to, čo robím. Tvrdo driem každý deň, aby som mohol byť medzi tými najlepšími,“ povedal novinárom Bolt po pretekoch. Svojimi výkonmi sa tam bezpochyby zaradil. Nič to však nemení na tom, že pre charizmatického športovca to bola olympijská záverečná, keďže v budúcej sezóne plánuje ukončiť športovú kariéru.
 
Prekonal 2186-ročný rekord
Už pred štyrmi rokmi v Londýne ohlásil svoj koniec fenomenálny plavec Michael Phelps. Olympiáda v Riu však bola dostatočne silným argumentom pre návrat do bazéna. Tentoraz síce nepredviedol také výkony ako v Pekingu, kde získal osemkrát zlato, zaplával však lepšie časy ako v Londýne. Hry zakončil ziskom piatich najcennejších kovov a pridal k nim aj jedno striebro. „Presne takto som chcel zakončiť svoju kariéru. Nedokážem si predstaviť lepší spôsob, ako povedať zbohom,“ vyhlásil tridsaťjedenročný plavec.
 
Dokopy má Američan na svojom konte dvadsaťtri zlatých, tri strieborné a dve bronzové olympijské medaily. Táto bilancia mu teda pravdepodobne na veľmi dlhý čas zabezpečí titul najúspešnejšieho olympionika histórie.
 
Toto prvenstvo uchmatol gréckemu atlétovi Leonidasovi z Rhodosu, ktorý vynikal takmer vo všetkých bežeckých disciplínach v rokoch 164 pred n. l. až 152 pred n. l. Ešte jedno prvenstvo však Leonidas z Rhodosu drží. Je najlepším triastom, a teda olympionikom, ktorý získal tri vavríny na viacerých hrách po sebe. Slávnemu Grékovi sa to podarilo štyrikrát, zatiaľ čo Phelpsovi „iba“ trikrát. Uvidíme teda, či to ešte amerického plavca vyprovokuje na druhý návrat o štyri roky v Tokiu.
 
 
F.T.

Retronoviny - dobré noviny pre dobrých ľudí z Ružinova
Evid. č.: EV 4454/11 - ISSN 1338-5739
Vydáva WEON group, a.s.

Design & programming by MK Advertising