Kategória: ŠportČíslo: 01/2016

ME v krasokorčuľovaní zvládnuté na jednotku

 

Bratislava po pätnástich rokoch znovu hostila európsky šampionát v krasokorčuľovaní. Druhý pokus v ére samostatnosti sa podaril ešte lepšie ako ten v roku 2001.
 
Prípravy zhltli veľa času
Zimný štadión Ondreja Nepelu slúži prevažne hokejovému Slovanu Bratislava, ktorý na ňom pravidelne hráva svoje domáce zápasy v Kontinentálnej hokejovej lige. Jeho prerod na krasokorčuliarsku arénu trval štyri dni a pracovalo na ňom viac ako 350 ľudí, z čoho rovné dve stovky boli dobrovoľníci. Hokejový ľad sa taktiež musel zmeniť na krasokorčuliarsky. Tento proces trval päť dní a päť nocí. Všetko sa však stihlo načas a samotný priebeh majstrovstiev sa niesol v rovnakom duchu.
 
Úspechy a skvelá atmosféra
Bezchybné zorganizovanie takého prestížneho podujatia, akými boli ME v krasokorčuľovaní, vyslalo do sveta jasný signál, že voľba jeho dejiska bola správna  a Slovensko sa môže pokojne prihlásiť aj o svetový šampionát. Čerešničkou na torte bola neopakovateľná atmosféra, akú krasokorčuliari už dlho nepocítili.
Pochvaľovali si ju aj naši reprezentanti Frederica Testa a Lukáš Csölley. Obaja však v kútiku duše verili, že si minuloročnú ôsmu priečku budú vedieť pred zrakmi domácich divákov vylepšiť.
Napokon si ju ani nepohoršili, keďže opäť skončili ôsmi. Nič to však nemení na fakte, že už teraz sú najúspešnejším tanečným párom v našej histórii.
Do elitnej desiatky sa nepodarilo prebojovať Nicole Rajičovej, ktorá napokon skončila v Bratislave na dvanástom mieste. Iba dvadsaťročná sólistka však predviedla svoj talent, no na podobných podujatiach je potrebné získať aj skúsenosti.
S krátkym programom bol jej tréner Igor Kokavec spokojný, horšie to však bolo s voľnou jazdou.
„Či už je to dvanáste, či jedenáste miesto, my sme sa snažili prehrýzť do desiatky. Cítil som, že cítila tlak publika. Nevyšlo to tak, ako sme plánovali, ale bojovala do konca, snažila sa o každý skok a každú piruetu. Keď to ide, ako to už v tejto sezóne ukázala, tak to ide. Ľahko a uvoľnene. Je talentovaná športovkyňa, ale potrebuje si prejsť cez takúto situáciu, to je pre ňu niečo nové. Myslím si, že nabudúce to bude pre ňu lepšie,“ zhodnotil pre médiá pôsobenie svojej zverenkyne na ME jej kouč.
Naši reprezentanti budú mať príležitosť na reparát o rok v Ostrave, kde sa môžu tešiť na takmer domácu atmosféru.
 
 
FIT
Foto: Michal Bakaj
 
 

Retronoviny - dobré noviny pre dobrých ľudí z Ružinova
Evid. č.: EV 4454/11 - ISSN 1338-5739
Vydáva WEON group, a.s.

Design & programming by MK Advertising