Kategória: ŠportČíslo: 11/2014

Most medzi Jánom Pavlom II. a Gándhím

Čo majú spoločné Ján Pavol II., Winston Churchill, Mahátmá Ghándí či Bill Gates? Všetci boli náruživými hráčmi bridžu (angl. Bridge znamená po slovensky Most). Premostenie v tejto kartovej hre pre štyroch hráčov možno hľadať v jej princípe, ktorý spočíva v dvoch dvojiciach, ktoré hrajú oproti sebe. Bridž je medzi kartovými hrami označovaný ako „kráľovská“ hra; hrá ju vyše 80 miliónov ľudí v krajinách celého sveta.

„V šachu majú figúrky presne určený ťah, ktorý všetci poznajú. Hráč si vie teda predstaviť, čo jeho súper môže zahrať a aký bude jeho ďalší ťah. V bridži musí hráč počítať s pravdepodobnosťou, aké karty majú ostatní hráči a aké sú možnosti zahrania 
a ďalšieho vývoja rozdania v prípade, že chýbajúcu kartu má súper po ľavici, a aké, keď ju má súper po pravici. Musí si pripraviť reakciu na obe situácie. Preto špičkové počítače dosahujú v zápasoch proti šachovým majstrom lepšie výsledky v porovnaní so zápasmi proti najlepším svetovým bridžistom, keďže pri šachu na rozdiel od bridžu pracujú s presnými informáciami a príkazmi,“ vysvetľuje rozdiely prezident Slovenského bridžového zväzu Peter Belčák.
 
V Poľsku je bridž už desaťročia súčasťou učebných osnov na všetkých stupňoch škôl – odtiaľ možno pramení aj jeho obľuba u poľského pápeža. Bridž rozvíja centrum pamäti, logické analytické myslenie, dedukciu, ľahkú psychológiu a taktiež podnecuje tímovú spoluprácu. 
 
Uplynulý víkend sa skončila jesenná časť 1. ligy – hlavnej slovenskej súťaže družstiev v bridži. Družstvo Inter, ktorého členmi sú prevažne bratislavskí hráči, vyhralo všetkých sedem zápasov a obsadilo konečné výborné tretie miesto len kvôli menej vydarenej jarnej časti. 
 
Nehovoríme pritom len o hre – bridž je pridruženým športom registrovaným Medzinárodným olympijským výborom. Prvá olympiáda duševných športov sa konala v roku 2008 v Pekingu a ďalšia o štyri roky neskôr vo francúzskom Lille aj za účasti reprezentačných družstiev zo Slovenska. Tradícia bridžu na Slovensku siaha až pred druhú svetovú vojnu, no v Bratislave sa bridž udomácnil až v sedemdesiatych rokoch minulého storočia.
 
„Medzi najväčšie športové úspechy slovenského bridžu v poslednom období patrí 1. miesto na Európskych hrách malých zväzov v roku 2011 
a vynikajúce šieste miesto družstva juniorov do 20 rokov na majstrovstvách Európy v roku 2013, vďaka ktorému sme sa kvalifikovali na majstrovstvá sveta, ktoré boli v auguste 2014 v tureckom Istanbule. Tu sme obsadili solídne jedenáste miesto,“ ukončuje náš krátky exkurz do tejto zaujímavej disciplíny Peter Belčák.
 
Lucia Belčáková

Retronoviny - dobré noviny pre dobrých ľudí z Ružinova
Evid. č.: EV 4454/11 - ISSN 1338-5739
Vydáva WEON group, a.s.

Design & programming by MK Advertising