Kategória: ŠportČíslo: 1/2018

Na začiatku sa mu smial aj vlastný syn, dnes pomáha takmer stovke detí

 

Na úvod článku pekná myšlienka, ktorá je hodná zopakovania a odznie aj v odpovedi na jednu otázku. „Keď chcete niečo dosiahnuť, nemôžete sa pozerať naokolo, musíte len ísť vytrvalo vpred za svojím cieľom.“ Prečítajte si náš rozhovor so spoluzakladateľom a prezidentom wrestlingového klubu Slovakia Martinom Horínkom, ktorý sa zameriava najmä na olympijský šport – zápasenie.

 
Skúste nám v skratke predstaviť Wrestling Club Slovakia.
Wrestling Club Slovakia je občianske združenie so sídlom v Športovom gymnáziu Ostredková 10 v Bratislave. Vznikli sme v roku 2015.
 
Aký je váš hlavný cieľ?
Našou hlavnou činnosťou je vytvárať priestor pre aktívnu podporu športovej činnosti osobitne zameranej na zápasenie, ako aj na ostatné úpolové a iné športy. Sme športový klub, ktorý sa v rámci svojej činnosti venuje verejnoprospešným činnostiam a projektom rozvíjajúcim ojedinelé športové aktivity, orientované primárne na deti a mládež. V situácii, keď rozvoj centier, miest a príležitostí pre šport, ktoré majú slúžiť občanom a najmä deťom a mládeži, stagnuje, sa snažíme aktívne hľadať v rámci svojej činnosti možnosti, ako tento stav zlepšiť. Máme záujem aktívne vystupovať so svojou činnosťou pre rozvoj svojich aktivít v lokalite Bratislavského samosprávneho kraja, keďže naša činnosť je primárne orientovaná na deti a mládež zo škôl na území Bratislavského samosprávneho kraja, s ktorými aktívne spolupracujeme alebo máme zámer spolupracovať. V rámci svojej činnosti chceme tiež aktívne rozvíjať spoluprácu s miestnou a územnou samosprávou za účelom vytvorenia vhodnej platformy pre prácu s deťmi a talentovanou mládežou v oblasti športu.
 
Koľko máte momentálne trénerov?
Máme kvalifikovaných trénerov. Lenka Matejová je majsterka Európy juniorov a držiteľka ďalších významných titulov. Jakub Sciranka je viacnásobný majster Slovenska, reprezentant a momentálne učiteľ na Základnej škole Ružová dolina 29 v Bratislave. Nesmiem zabudnúť na trénerku a asistentku v jednom Agátu Strzelczik. Ako asistenti študenti nám chodia pomáhať viacnásobní majstri Slovenska a reprezentanti – momentálne slovenská voľnoštýliarska juniorská špička Dominik Pecha a Martin Horínek ml.
 
Aký je počet členov a ako funguje nábor nových športovcov?
Máme 40-člennú základňu detí. Tréningy zápasenia sa konajú v telocvični v Dome kultúry Ružinov. Ďalších 50 detí je priamo v materských školách, s ktorými spolupracujeme na úrovni základnej pohybovej prípravy a základnej futbalovej prípravy. Spolupracujeme takmer so všetkými ružinovskými školami, na ktorých robievame pravidelné nábory detí.
 
Pomáhate deťom zo sociálne slabších rodín v športových aktivitách. O čo konkrétne ide?
Cieľom projektu TVOJA ŠANCA 2018 je podpora detí zo sociálne slabšieho prostredia, aby mali možnosť presadiť sa v dnešnom svete prostredníctvom športu. Športom sa modelujú aj psychické vlastnosti človeka. Šport dieťa naučí väčšej zodpovednosti, trpezlivosti a vytrvalosti. Tieto vlastnosti sa prenesú aj do jeho osobného života. Človek, ktorý odmalička poctivo športuje, sa v dospelosti určite správa inak. Spojenie fyzickej a psychickej rovnováhy totiž vytvára predpoklady pre úspešný život. Chceme vytvoriť vhodné podmienky a poskytnúť bezplatný tréningový proces, ktorý bude dlhodobo udržateľný pre deti zo sociálne slabších rodín. Chceme to realizovať na základe dohody s Odborom sociálnych vecí Miestneho úradu mestskej časti Bratislava-Ružinov.
 
Na čo ste najviac hrdý počas doterajšieho pôsobenia v čele Wrestling Clubu?
Najviac som hrdý na svojho syna a na ľudí, s ktorými spolupracujem. Sme jeden tím. Často počúvam od občanov a známych vetu: „Ako to robíš, že ti to tak ide?“ Moja odpoveď znie: „Robte veci od srdca a s úsmevom.“ Spomínam si na začiatky, aké boli náročné a ťažké. Jeden nábor za druhým a deti žiadne, telocvičňa prázdna tri mesiace. Na to mi známy povie: „Kašli na to, dnešné deti športovať nebudú.“ Nehovoriac, že svoj zámer a ciele klubu som rozprával synovi a aj ten sa mi vysmial: „Tato, však nemáš v klube ani jedno dieťa.“ Keď chcete niečo dosiahnuť, nemôžete sa pozerať naokolo, musíte len ísť vytrvalo vpred za svojím cieľom. Pár mesiacov práce nám ukázalo zrkadlo, že to ide.
 
Na záver otázka smerom k budúcnosti: Čo pripravujete v mesiaci marec?
V marci, resp. v jarných mesiacoch máme v pláne nábor na Základnej škole Mierová. Ukážky zápasenia, preťahovanie lanom, pretláčanie rukou, poprípade mini turnaj vonku na verejnosti. Plánujeme sa zúčastniť na akcii RetroRun, ak v danom dátume nebudeme mať žiacku ligu.
 
Róbert
Foto: Martin Horínek
 
 

Retronoviny - dobré noviny pre dobrých ľudí z Ružinova
Evid. č.: EV 4454/11 - ISSN 1338-5739
Vydáva WEON group, a.s.

Design & programming by MK Advertising