Kategória: ŠportČíslo: 06/2015

Naši futbalisti úspešní aj v závere roka

Po historickom postupe na budúcoročné majstrovstvá Európy vo Francúzsku sa slovenská futbalová reprezentácia rozlúčila s mimoriadne úspešnou sezónou priateľským dvojzápasom proti výberom Švajčiarska a Islandu.

 
City Arénu pokrstili výhrou
Posledný zápas v Trnave odohrali naši borci ešte v roku 2011 na starom Štadióne Antona Malatinského. Pod vedením Vladimíra Weissa st. v ňom nestačili na výber Dánska a prehrali ho 1 : 2. Dnes je však situácia úplne iná. Lavičke šéfuje Ján Kozák st., v Trnave sa hrá na novom modernom štadióne a čo je azda najdôležitejšie, Slovensko svoje zápasy vyhráva.
Proti výberu krajiny helvétskeho kríža sa Slováci prezentovali veľmi dobrým výkonom a to Švajčiari pricestovali aj s takými menami ako Lichtseiner, Inler, Behrami či Shaqiri. Samozrejme, v našej nominácii tiež nechýbali tradičné
opory Škrtel, Hamšík, Kucka, Weiss a Mak. Bol to však kanonier Plzne Michal Ďuriš, ktorý si pripísal na svoje konto úvodné dva góly v City Aréne. Keď Róbert Mak zvýšil už na 3 : 0, štadiónom obehlo aj zopár mexických vĺn, čo ešte viac rozprúdilo už aj tak výbornú atmosféru.
Ako si už však všetci zvykli, hráči s dvojkrížom na hrudi znova pripustili drámu, keď v rozpätí štyroch minút inkasovali až dvakrát a znížili na konečných
3 : 2 pre Slovensko. Reprezentanti spod Tatier si tak proti Švajčiarom vylepšili vzájomnú bilanciu na dve výhry a jednu remízu. Ešte dôležitejšie však boli spokojné tváre viac ako sedemnásťtisíc ďakujúcich
fanúšikov.
 
Víťazné trápenie s Islandom
O jedenásťtisíc menej divákov ako v Trnave sa prišlo pozrieť na kozákovcov do Žiliny. Práve v tomto meste pritom odohrali futbalisti všetky svoje domáce zápasy úspešnej kvalifikácie, preto bol divácky nezáujem miernym sklamaním.
Sklamal aj úvodný gól, ktorý padol do našej siete z kopačky Finnbogasona už v ôsmej minúte stretnutia. Nasledovali dlhé chvíle trápenia, keď si naši hráči nevedeli vypracovať výraznejšiu šancu. V druhom polčase však štadión v Žiline videl oveľa lepší výkon domáceho mužstva. Hráči vytvárali tlak na súpera, no a ten začal robiť chyby, ktoré sme dokázali aj trestať. Dvoma gólmi zápas otočil Mak, aby v závere spečatil naše víťazstvo strelecky dobre disponovaný Ďuriš.
Verme teda, že na víťaznej vlne sa povezieme aj v nasledovnom asociačnom termíne (marec 2016), kedy odohráme dva priateľské duely ako aj na samotných ME 2016.
Ešte pred tým, konkrétne v sobotu 12. decembra o 18.00 SEČ, sa na žrebe v Paríži dozvieme mená našich súperov na tomto podujatí.
 
 
Zloženia košov pri žrebe EURO 2016:
 
1. kôš: Španielsko, Nemecko, Anglicko, Portugalsko, Belgicko
 
2. kôš: Taliansko, Rusko, Švajčiarsko, Rakúsko, Chorvátsko, Ukrajina
 
3. kôš: Česko, Švédsko, Poľsko, Rumunsko, SLOVENSKO, Maďarsko
 
4. kôš: Turecko, Írsko, Island, Wales, Albánsko, Severné Írsko
 
 
Filip Timár
Snímka: autor

Retronoviny - dobré noviny pre dobrých ľudí z Ružinova
Evid. č.: EV 4454/11 - ISSN 1338-5739
Vydáva WEON group, a.s.

Design & programming by MK Advertising