Kategória: ŠportČíslo: 12/2014

Nové využitie preliezačiek na Kuchajde

 
„Street workout“, voľne preložený ako pouličný tréning, je fenoménom posledných pár rokov, ktorý neobišiel ani mestskú časť Ružinov. Obyvatelia si mohli všimnúť, že detské ihriská už dávno nie sú výsostným teritóriom detí a ich rodičov. Mladí ľudia si obľúbili tento druh športu a zveľaďovania svojej postavy a na preliezačkách či hrazdách skúšajú rôzne spôsoby praktizovania tohto športu.
 
Snímka: archív
 
„Street workout“ spája tréning s vlastnou váhou a vonkajšie, väčšinou verejné priestranstvá, na ktorých sa nachádzajú preliezačky a rôzne bradlá. Tento šport kombinuje atletiku, kalisteniku (cvičenie obratnosti) a klasické posilňovanie
s vlastnou váhou. Na rozdiel od dvíhania činiek je však úplne zadarmo, často sa spája so socializáciou a podľa mnohých odborníkov je šetrnejší voči kĺbom. Je obľúbený najmä medzi mládežou, ktorá sa množstvo cvikov a trikov učí prostredníctvom internetu a šíri ďalej medzi sebou. V Bratislave je obľúbeným revírom športovcov Kuchajda, ktorá ponúka rozličné konštrukcie ako stvorené na praktizovanie cvikov s vlastnou váhou. Okrem basketbalistov či futbalistov sa toto športovisko stalo aj priestorom na tréningy „street workout-u“.
Jedným z nich je dvadsaťročný Ružinovčan Oliver, ktorý preliezačky navštevuje takmer každý deň. „K street-workoutu ma priviedol bratranec, ktorý sa tomu venuje už dlhší čas. Ihneď ma to zaujalo tým, že je to niečo iné a nové,“ hovorí mladý študent prekladateľstva slovenčiny a nemčiny. „Je to moja obľúbená športová aktivita najmä z toho dôvodu, že pre mňa aj mojich priateľov znamená zlepšovanie fyzickej kondície a zároveň relax.“ O výhodách tohto športu sa rozhovoril 
s nadšením: „Pri klasickom posilňovaní vo fitnescentre s činkami a so závažiami zapája športovec iba istú, cielenú skupinu svalstva. Využíva iba lokálne svalové skupiny. Pri „street workoute“ zapájate celé telo komplexne a teda nie je žiadna partia zanedbaná.“ V čom vidí najväčšie výhody tohto športu? „Je veľmi všestranný.
Spája v sebe prvky gymnastiky a posilňovania. Je to výborná športová alternatíva najmä pre tých, ktorí chcú ušetriť peniaze za posilňovňu a majú radi pohyb na čerstvom vzduchu.“ Kuchajda sa nachádza v blízkosti niekoľkých fitnescentier, napriek tomu sa však množstvo mladých ľudí združuje práve v tomto športovom areáli v blízkosti futbalových či basketbalových priestranstiev. A čo by skúsený priaznivec „street workoutu“ poradil ašpirujúcim začiatočníkom? „Mladým športovcom by som odporučil, nech navštívia Kuchajdu a vyskúšajú rôzne cviky s vlastnou váhou,“ hovorí Oliver. „Ak ich to zaujme, práve na tomto mieste sa môžu od tých skúsenejších veľa naučiť a preniknúť do hĺbok tohto zmysluplného športu,“ dodáva na záver.
 

Retronoviny - dobré noviny pre dobrých ľudí z Ružinova
Evid. č.: EV 4454/11 - ISSN 1338-5739
Vydáva WEON group, a.s.

Design & programming by MK Advertising