Kategória: ŠportČíslo: 03/2016

Olympijský luhár Ryan Lochte

 

K olympijským hrám patria aj škandály najrôznejšieho druhu. O ten azda najväčší sa v Riu de Janeiro postaral hviezdny americký plavec Ryan Lochte.

 
Dvanásťnásobný olympijský medailista, z toho šesťkrát zlatý, si vymyslel historku, že spoločne s trojicou priateľov z amerického plaveckého tímu sa stal obeťou lúpežného prepadnutia, ktoré mali spáchať príslušníci brazílskej armádnej služby. S touto historkou sa posťažoval svojej matke Ileane, ktorá následne kontaktovala americké médiá. Lochte dokonca tvrdil, že jeden z útočníkov mu priložil zbraň k čelu a prikázal mu ľahnúť si na zem.
 
Všetko bolo inak
Najprv sa zdalo, že 32-ročný plavec má pravdu, až kým si brazílski vyšetrovatelia podrobne nepozreli videozáznam z miesta činu. Vysvitlo, že jeden z najúspešnejších amerických olympionikov sa spolu s kolegami dopustil vandalizmu. Pod tlakom dôkazov Lochte zmenil svoju výpoveď a tvrdil, že mal byť vo svojom vyjadrení uváženejší a úprimnejší, pričom svoje správanie označil za detinské.
 
Čo sa však v inkriminovanú noc presne stalo, ozrejmil až jeden z účastníkov incidentu, plavec Gunnar Bentz. Ten vysvetlil, že štvorica plavcov zastavila taxík pri čerpacej stanici, pretože potrebovala použiť toaletu. 
Sociálne zariadenie sa však vnútri nenachádzalo, a tak si „uľavili“ na otvorenom priestranstve. Medzitým šikovný Lochte priniesol – ako povedal Bentz – „akýsi zarámovaný kovový inzerát, ktorý bol ukotvený na tehlovej stene“.
 
To sa však, pochopiteľne, nepáčilo ochrankárom, ktorí namierili na taxík zbraň v čase, keď sa alkoholom potúžení plavci už chceli pobrať preč. Kvarteto „ublížených“ muselo zaplatiť na mieste pokutu 50 dolárov.
„Ide o uhol pohľadu. Buď to nazvete krádežou, alebo vydieraním, ťažko povedať. V každom prípade tam bola zbraň namierená na nás s tým, aby sme zaplatili,“ poznamenal Lochte, ale neskôr kajúcne priznal: „Brazília si to nezaslúžila. Je mi veľmi ľúto, že som svojou nezrelosťou napáchal toľko
rozruchu.“
 
Sponzori odchádzajú
Američana bude jeho správanie mrzieť poriadne dlho. O to viac, keď mu štyria sponzori bezprostredne po skončení olympiády v Riu oznámili, že stratili záujem ho ďalej podporovať. Napríklad výrobca plaviek Speedo USA vyhlásil, že 50 000 dolárov určených pre Lochteho radšej poukáže na účet nadácie Save the Children, ktorá má z týchto finančných prostriedkov pomôcť chudobným brazílskym deťom.
 
BuR
Foto: ryanlochte.com

Retronoviny - dobré noviny pre dobrých ľudí z Ružinova
Evid. č.: EV 4454/11 - ISSN 1338-5739
Vydáva WEON group, a.s.

Design & programming by MK Advertising