Kategória: ŠportČíslo: 02/2015

Play-off florbalovej extraligy v plnom prúde!

 

Základnú časť má naša florbalová elita za sebou, a tak sa pre osmičku najúspešnejších klubov rozbehla vyraďovacia fáza. Kto má najväčšie šance uspieť? Pozreli sme sa na to s trénerom Tsunami Stupava, Rolandom Bluskom.

Aj tento rok bola o play-off veľká bitka a dokonca ešte v poslednom kole základnej časti sa mohlo meniť konečné poradie postupujúcich. Z najvýhodnejšej pozície napokon vstupovali do  vyraďovacích bojov hráči ŠK 1. FBC Trenčín, nasledovali FBC Grasshopers AC UNIZA Žilina, Tsunami Stupava, ATU Košice, VŠK FTVŠ Hurikán Bratislava, FbO Florko Košice, M-Šport Salming Team Trenčín a medzi osem najlepších sa dostal aj FBC Mikuláš  Prešov.
 
Najväčší ašpiranti na prvenstvo
Favoriti na titul budú podľa trénera Stupavy hlavne mužstvá s mladým kádrom. „Je to dané hlavne tým, že play-off zápasy sú fyzicky náročné a mladšia generácia má okrem kvalitnej fyzičky aj lepšiu techniku či kombináciu ako starší, no skúsenejší hráči. O titul teda podľa mňa pôjde hlavne v Trenčíne a v Žiline. Samozrejme, urobím všetko pre to, aby v hre ostali aj Tsunami, ale nechcem nič zakríknuť,“ vyjadril sa Roland Bluska a zároveň aj priblížil spomínanú trojicu.
 
1. FBC Trenčín
Trenčín má veľmi skúsené mužstvo s obrovskou efektivitou. Hrajú zodpovedne v obrane a v útoku sú bezkonkurenčne najlepší! Produkujú jednoduchý florbal, ktorý majú veľmi dobre zvládnutý. Hneď ako sa dostanú do vedenia, je takmer nemožné ich poraziť. Keďže prvé tri mužstvá majú právo vybrať si súpera, Trenčania uprednostnili pred mestským derby súperom o poriadny kus vzdialenejší Prešov. Taktizovanie sa im napokon aj stalo osudným a na veľké prekvapenie celej florbalovej verejnosti do semifinále postúpil celok z východu republiky, ktorému patrila po základnej časti až ôsma priečka.
 
2. FBC Grasshopers AC UNIZA Žilina
Grasshopers sa pripravovali na Prešov, ale napokon si mohli zobrať za súpera trenčiansky Salming. Žilinčania tradične pred play-off posilnili hosťovaním Paulikoviča, čím však iba kompenzovali odchod Nováka. V mužstve stále ostáva opora Galovič a veľmi kvalitná juniorská formácia, ktorej hráči hrali už aj na seniorských MS vo Švédsku! Ideálna skladba mužstva, a teda skúsení a mladí! Salmingu chýbala mladá krv, a tak po troch prehrách za sebou prepustil semifinálovú miestenku zaslúžene lepším Žilinčanom.
 
3. Tsunami Stupava
Tsunami mali na výber zo susedného Hurikánu alebo košického Florka. Podobne ako Trenčín vyberali takticky 
a veľmi úspešne. Úradujúceho majstra sa nezľakli a zaslúžene postúpili do semifinále. Tsunami je úplne najmladšie mužstvo. Jeho silou je hra juniorov Kubovič, Kubaský, Kovaľ a ďalší. Ambiciózni Stupavčania prepisujú osobné štatistiky jednu za druhou. V ich hre vidieť organizáciu, umenie a sebavedomie.
 
Florbal drží správny kurz
So športom na Slovensku to nie je ideálne a živým príkladom je aj florbal, ktorý napriek obmedzeným podmienkam zaznamenáva dlhodobý progres. „Je to vidno hlavne na svetovom rankingu. Ten však robia samotní hráči, ktorí sú naozaj čisto florbalová generácia. Myslia, žijú a hrajú florbalovo. Nemajú zlozvyky z iných športov a to je najväčšie plus. Za negatívum by som označil najmä málo atraktívne haly pre tento unikátny šport. Mužstvá by si zaslúžili aj väčšiu pozornosť a podporu od miest, pretože florbal je jedinečný šport. Nie je odnožou iného ani alternatívou. Dnes niekto buď je, alebo nie je florbalista. Ak chce ním byť, musí sa mu venovať naplno,“ uzavrel Roland Bluska.
 
Filip Timár
Snímka: Tsunami Stupava

 

Retronoviny - dobré noviny pre dobrých ľudí z Ružinova
Evid. č.: EV 4454/11 - ISSN 1338-5739
Vydáva WEON group, a.s.

Design & programming by MK Advertising