Kategória: ŠportČíslo: 09/2019

Postup na ME 2020 vo vlastných rukách

 

Najskôr studená domáca sprcha s Chorvátskom (0 : 4) a vzápätí, o tri dni neskôr, víťazstvo s puncom mimoriadnej dôležitosti na horúcej maďarskej pôde (2 : 1). Takto by sa dali jednou vetou zhrnúť septembrové vystúpenia slovenskej futbalovej reprezentácie v boji o účasť na majstrovstvá sveta Európy v roku 2020.

Pred zápasom v Trnave proti Chorvátsku boli na slovenskej strane veľké očakávania. Hovorilo sa o „zápase jesene“, naši „sokoli“ boli zdravo motivovaní. Napokon sa však 6. september 2019 ukázal ako jeden z najnešťastnejších dní v novodobej histórii slovenského futbalu. V roku 2011 Slováci pod vedením Vladimíra Weissa staršieho podľahli Arménsku 0 : 4 a presne po ôsmich rokoch sme prehrali s úradujúcimi vicemajstrami sveta Chorvátmi navlas rovnakým skóre. „Ťažko sa hodnotí stretnutie po štyroch inkasovaných góloch. Bol to veľmi náročný zápas s kvalitným tímom. Uvedomovali sme si, že Chorváti sú veľký favorit a v Trnave to naplno predviedli,“ trefne zhodnotil duel reprezentačný gólman Martin Dúbravka.

Treba priznať, že Chorváti nás vyučovali vo všetkých herných činnostiach a výsledok bol z pohľadu „hapalovcov“ ešte milosrdný, mohli sme totiž pokojne dostať aj viac gólov. Na jednej strane teda veľmi kvalitný výkon Chorvátska, na druhej strane veľmi slabá hra Slovenska. Prehru sme však museli čím skôr hodiť za hlavu, lebo ďalšia v Maďarsku už mohla vážne otriasť našimi postupovými ambíciami na EURO 2020.

Hrdinami Mak s Boženíkom
Nedôstojné bučanie značnej časti maďarských fanúšikov počas slovenskej štátnej hymny pred výkopom akoby zdravo nakoplo náš národný tím v Budapešti. Po obetavom výkone a presných zásahoch dvoch Róbertov – Maka a Boženíka – sme si aj druhýkrát v tejto kvalifikácii poradili s Maďarmi, tentoraz 2 : 1.

Útočník Boženík si gólom zároveň otvoril strelecký účet v najcennejšom drese: „Som šťastný, že som sa všetkým v realizačnom tíme odvďačil za šancu streleným gólom. Chcel by som tento svoj gól venovať otcovi. Keďže musí byť v nemocnici, nemohol prísť na zápas s Chorvátskom ani na tento do Budapešti,“ poznamenal ešte iba 19-ročný zakončovateľ MŠK Žilina.

Najbližšie nás čaká Wales
V kvalifikačnej E-skupine patrí slovenskej reprezentácii po piatich odohratých súbojoch druhé miesto s deviatimi bodmi za tri víťazstvá a dve prehry (máme pozitívne skóre: 9 : 7). Skupinu vedú Chorváti. Ďalším kvalifikačným súperom Slovákov bude vo štvrtok 10. októbra v Trnave Wales. V prípade trojbodového zápisu by sme boli už blízko k postupu na európsky šampionát a v zostávajúcich dvoch dueloch skupiny v Chorvátsku a doma s Azerbajdžanom by nám zrejme stačil na postup zisk troch bodov. Hapalovej družine budeme držať palce!

 

brez
Foto: Facebook SFZ

Najskôr studená domáca sprcha s Chorvátskom (0 : 4) a vzápätí, o tri dni neskôr, víťazstvo s puncom mimoriadnej dôležitosti na horúcej maďarskej pôde (2 : 1). Takto by sa dali jednou vetou zhrnúť septembrové vystúpenia slovenskej futbalovej reprezentácie v boji o účasť na majstrovstvá sveta Európy v roku 2020.

Retronoviny - dobré noviny pre dobrých ľudí z Ružinova
Evid. č.: EV 4454/11 - ISSN 1338-5739
Vydáva WEON group, a.s.

Design & programming by MK Advertising