Kategória: ŠportČíslo: 12/2011

Pulce medzi bránkami

Dominantným športom v rámci Ružinova je hokej. O aktuálnej sezóne a možnostiach pre mladých nám porozprával tajomník a tréner HK Ružinov 99 Peter Kúdelka.

HK Ružinov 99 zahŕňa viacero vekových kategórií, dokopy 200 mladých hokejistov. Mladých športovcov delia  od najmenších z pred prípravky, kde sú zaradení hráči škôlkarského veku, cez žiakov prvej a druhej triedy. Ďalej fungujú kategórie 3., 4., kde sú družstvá vytvorené práve z tretiakov a štvrtákov. Potom máme piatu triedu, a tak to ide až po deviatu. Vždy sú tam hráči umiestnení podľa tried. Samozrejme, ak niekto vyčnieva, posunieme ho o kategóriu vyššie. V podstate vek, kedy sa ide na strednú školu u nás nahrádza kategória dorast - to je do 18 rokov. Najvyššou kategóriou v klube sú juniori -  19, 20, 21-roční. Koľko hráčov si prejde celou touto štruktúrou sa nedá povedať, pretože hráči priebežne prichádzajú a odchádzajú. Odhadom ale hrá v najvyššej kategórii mládeže 20% z pôvodného ročníka.

Ako ďalej hovorí tréner, v rámci Slovenska je na úrovni juniorky a dorastu hierarchia: Extraliga juniorov/dorastu a 1. liga juniorov/dorastu. Do minulého roka sme boli v extralige aj v rámci dorastu aj juniorky, bohužiaľ sme vypadli, takže sa pokúšame o návrat do tej elitnej kategórie.

Na otázku, ako vyzerajú zápasy mladších, povedal Peter Kúdelka, že po prvýkrát začínajú hrať deti hokejové zápasy v druhej a v tretej triede. Hrajú Európsku minihokejovú ligu, ktorú organizuje hokejový klub Dúbravka. Tam sa hrajú  minihokejové turnaje - ihriská sú tam len v tretinách. Vo štvrtej triede  hrajú turnaje tiež ešte
v jednej tretine. Piataci však už behajú po celom ihrisku.

V západnej sekcii
Hráči sú rozdelení na  regióny - západ, stred a východ. Ružinov hrá v západnej sekcii, kde je 14 mužstiev, ktoré zápasia podľa kalendára prípravných stretnutí. Každé mužstvo preto odohrá 28 stretnutí za sezónu. Ide o priateľské zápasy – kde sa nevedie tabuľka poradia, ani tabuľka strelcov. Piataci sa tak po prvýkrát dostanú k veľkému hokeju na dve brány. Šiesta a siedma trieda - to sú mladší žiaci, ôsmaci a deviataci patria k  starším žiakom. Tí  hrajú 1. ligu starších žiakov A kategórie a 1. ligu starších žiakov B kategórie. Na internete  sú už aj v tabuľkách, stále však nehrajú o prvenstvo. To ich čaká  až v deviatej triede. Takýmto spôsobom sa dostanú do dorasteneckej ligy. V extralige dorastu, bojuje 16 družstiev, potom nasleduje 1. liga dorastu, po nej 1. liga juniorov
a extraliga juniorov.

Podmienky pre ružinovský hokej sú veľmi dobré. Mladí hráči majú  zrekonštruované šatne a k dispozícii dve haly - čo je na slovenské pomery neobvyklé. V klube sa platí mesačné členské, z čoho sú hradené náklady na chod klubu, autobusy na zápasy a pod. Pre mladších vedia zabezpečiť výstroj. Finančne to teda vyjde, ako keď prihlásite dieťa na klavír, gitaru alebo iný krúžok. Väčšie negatívum tréner vidí skôr v dnešnej dobe, ktorá nie je veľmi naklonená športu - deti majú veľa záujmov a šport je až na druhom mieste. Ak teda má  rodič záujem dať svoje dieťa na hokej, mal by prísť na tréning a dohodnúť sa osobne s trénerom. Rozpisy tréningov sú na stránke www.hkruzinov.sk.  Za vyskúšanie sa nič neplatí.

(bw, en)

Retronoviny - dobré noviny pre dobrých ľudí z Ružinova
Evid. č.: EV 4454/11 - ISSN 1338-5739
Vydáva WEON group, a.s.

Design & programming by MK Advertising