Kategória: ŠportČíslo: 04/2017

Ševela chce so Slovanom zbierať úspechy!

 

Ako hráč pôsobil v Slovane Bratislava, no v pozícii trénera zbieral skúsenosti spolu s úspechmi v Trenčíne, s ktorým získal dva tituly a rovnako dva triumfy v Slovnaft cupe. Hoci trénerské rošády sú v slovenskom futbale bežné, Ševelov koniec pod hradom Matúša Čáka prekvapil.
 
Slovan aj Trenčín potrebovali nový impulz
Nahradiť Martina Ševelu v Trenčíne bude mimoriadne náročné. Pri systéme, v ktorom prevládajú legionári, to chce silnú osobnosť s predpokladmi na prácu v často obmieňajúcom sa kolektíve. Rodák z Bratislavy tieto predpoklady má a k tomu všetkému dokázal mužstvo nasmerovať aj za titulmi. Slabá forma zo začiatku sezóny si vyžiadala svoju daň. 40-ročný kouč však bez práce nezostal dlho.
 
Postarali sa o to belasí s trénerom Ivanom Vukomanovičom nepodarenou sériou piatich zápasov, z ktorých získali iba šesť bodov. Hoci srbský lodivod patril medzi veľkých profesionálov, musel si zbaliť kufre, aby ho nahradil práve spomínaný Martin Ševela.
 
Prečo Slovan nefunguje?
Teraz už bývalý tréner mužstva z Pasienkov sa po svojom odchode rozrozprával o aspektoch, ktoré bránia najúspešnejšiemu klubu na Slovensku získať späť zašlú slávu. V prvom rade kritizoval nedostatočne premyslenú stratégiu klubu, zvláštnu transferovú politiku, rušivé elementy vo vedení a tiež mentálne nesúzvučný kolektív hráčov, ktorý neváhal v jednom prípade riešiť problémy v šatni aj ručne stručne. Pozitívne slová našiel aspoň na viceprezidenta klubu Ivana Kmotríka, pod ktorým vidí pre Slovan lepšiu budúcnosť.
 
Martin Ševela tak prichádza do veľmi temných vôd, ktoré celkom určite preveria jeho kvality, no a keď všetko zvládne, bude to považované za veľký úspech. Futbalové vedomosti na to má, jazyky ovláda a fakt, že pod jeho vedením hral Trenčín štyri roky najkrajší futbal na Slovensku, tiež hovorí v jeho prospech.
 
Premiéra mu nevyšla
Nový tréner Slovana mal na prípravu svojho mužstva necelý týždeň a čakal ho poriadne náročný súper. Bola ním Dunajská Streda, pre ktorú je derby s Bratislavčanmi vždy veľkým sviatkom.
 
Ševelovi zverenci začali dobre a už na začiatku duelu sa ujali vedenia zásluhou Hološka, ktorý nechytateľne nasmeroval svoju hlavičku za Macejov chrbát. Slovanisti tak išli do kabín s jednogólovým vedením. V druhom polčase však belasí kondične úplne odišli. DAC to využil a po góloch Pačindus Kalmárom skóre duelu otočil.
 
„Druhý polčas bol však z našej strany iba taký štandard. Od 60. minúty mužstvo naozaj odišlo z kondičnej stránky, kde nechcem povedať, že už šliapalo vodu, ale hráči Dunajskej Stredy to vycítili a využili na strelenie gólov,“ zhodnotil priebeh duelu nový tréner.
 
Okrem kondície vyčítal hráčom aj to, že duel nezvládli ani z psychickej stránky. „Keď nemáte kondičku, postupne odchádza aj psychika. Aj to bolo vidieť, že posledných 30 minút hlava nepracovala tak, ako by som si to želal,“ dodal Ševela.
 
Chce preraziť v pohárovej Európe
Prax a úspechy vám umožňujú stanoviť si smelé ciele. Ten Ševelov je účinkovanie v pohárovej Európe. Aby sa tak stalo, bude potrebná selekcia kádra, výber hráčov, ktorí zapadnú do herného štýlu, akým sa bude chcieť prezentovať, doplnenie kádra, vytvorenie súdržného kolektívu hráčov, realizačného tímu a vedenia, no hlavne získanie si fanúšikov na svoju stranu. Sú to totiž práve oni, ktorí dávajú futbalovému klubu identitu a nádej.
 
 
Timo

Retronoviny - dobré noviny pre dobrých ľudí z Ružinova
Evid. č.: EV 4454/11 - ISSN 1338-5739
Vydáva WEON group, a.s.

Design & programming by MK Advertising