Kategória: ŠportČíslo: 1/2018

Slováci na olympiáde v Pjongčangu

Zimné olympijské hry v juhokórejskom Pjongčangu boli na programe od 9. do 25. februára a slovenskej výprave priniesli tri cenné kovy. Medailový hetrik zaznamenala v biatlone rekordérka Kuzminová. Veľké nádeje sa vkladali aj do lyžiarok Veroniky Velez-Zuzulovej a Petry Vlhovej, snoubordistky Klaudie Medlovej a v kútiku duše každý veril, že prekvapia aj hokejisti. Žiaľ, nestalo sa.

 
Nasťa ďaleko pred všetkými
Na úvod olympijského programu biatlonistiek bol naplánovaný šprint na 7,5 kilometra, v ktorom bola Kuzminová azda najväčšou favoritkou na zlato. Tri trestné okruhy za minuté položky v streľbe ju však o pódiové umiestnenie pripravili… Štart, aký si azda nikto nepredstavoval. Našej reprezentantke to však možnože aj pomohlo. Šprint síce vystriedali jej menej obľúbené vytrvalostné disciplíny, kde mohla svojimi umiestneniami prekvapiť. A veru aj prekvapila. Najskôr vybojovala v stíhacích pretekoch na 10 kilometrov striebro a o pár dní nato zopakovala druhú priečku aj na 15-kilometrovej trati. Čerešnička na torte prišla v podaní Kuzminovej v pretekoch s hromadným štartom, v ktorých suverénnym spôsobom štart-cieľ triumfovala pred Bieloruskou Domračevovou a nórskou reprezentantkou Tiril Eckhoffovou. „Dve druhé miesta boli krásne, ale veľmi som si želala stáť na najvyššom stupienku a spievať slovenskú hymnu. Keď som videla, ako je naša vlajka tesne pod vrcholom, tak som ju chcela dostať úplne hore. Môj sen finišovať s vlajkou sa mi splnil a som veľmi šťastná,“ povedala Anastasia. Tento úspech sa navyše zapísal do slovenskej olympijskej histórie. Anastasia Kuzminová ako vôbec najúspešnejšia biatlonistka pod piatimi kruhmi sa so šiestimi cennými kovmi osamostatnila aj na prvej priečke v rebríčku našich olympionikov.
Päť pódiových umiestnení má na svojom konte vodný slalomár Michal Martikán (2x zlato, 2x striebro, 1x bronz) a štyri, rovnako z divokej vody, bratia Hochschornerovci (3x zlato, 1x bronz).
 
Lyžiarky bez medaily
Veľké očakávania sme mali od našich zjazdových lyžiarok, najmä od Petry Vlhovej. Vo svojej najsilnejšej disciplíne v slalome však skončila až trinásta. Na rovnakom mieste skončila aj v obrovskom slalome, v super G bola 32. a zjazd nedokončila. Na druhej strane Petra príjemne prekvapila v alpskej kombinácii (zjazd + slalom), keď skončila na výbornom piatom mieste. „Urobila som chyby, ktoré ma stáli lepší čas. Vedela som, že som do cieľa prišla s náskokom, ale mohlo to byť lepšie. Pri dobrej jazde sa dala zlikvidovať celá strata. Robila som drobné chyby. Piate miesto je o. k.,“ povedala Vlhová v rozhovore pre RTVS. S kariérou sa v Pjongčangu lúčila 33-ročná Veronika Velez-Zuzulová, v slalome obsadila 17. miesto. „Vedela som, že nejdem na olympiádu pripravená až tak dobre ako moje súperky. Môj výsledok je taký, aký je. Podala som maximum z toho, čo som mala natrénované. V druhej jazde tam boli pasáže, keď som išla lepšie, niečo som chcela dosiahnuť, ale bola som limitovaná svojimi momentálnymi schopnosťami. Napriek tomu som šla naplno, koleno som nešetrila. Nebol na to dôvod. Viac sa už momentálne nedalo,“ uviedla Zuzulová a doplnila: „Či tých päť mesiacov, čo som sa pripravovala, stálo za to? Áno, lebo som si dokázala, že keď niečo chcem, tak to dokážem. Som rada, že to mám za sebou a konečne si môžem vydýchnuť a začať trochu žiť, lebo to bolo ťažkých päť mesiacov. Som hrdá, že som tu mohla súťažiť, keďže v septembri mi nikto neveril, že to dokážem.“ V tímovej súťaži obsadilo Slovensko v zložení Petra Vlhová, Adam Žampa, Veronika Velez-Zuzulová, Andreas Žampa 9. miesto, keď vypadlo už v osemfinále. „Keby bolo menej chýb, keby… Tento šport je presne o tom, že kto urobí menej chýb, postúpi,“ poznamenal Andreas Žampa po tímovej súťaži.
 
Hokejisti zdolali neskorších olympijských víťazov
Senzácia na začiatok a potom už iba prehry. Úvodný zápas našich hokejistov priniesol najväčšie prekvapenie turnaja. Zverenci Craiga Ramseyho totiž nečakane dokázali zdolať olympijských športovcov z Ruska 3 : 2. Slováci v tomto stretnutí ukázali dravosť, kreativitu, no predovšetkým tímový výkon. O niečo podobné sa snažili aj proti USA, no pozitívny výsledok to neprinieslo. Prehra 1 : 2 vrátila slovenských reprezentantov späť na zem. Pred posledným zápasom skupiny proti Slovinsku to mohlo pôsobiť ako výhoda. Situácia v skupine totiž bola jasná. V prípade trojbodového výsledku by Slovensko vyhralo celú skupinu, keďže olympijskí športovci z Ruska zdolali Američanov. Naši hokejisti však nezačali dobre a so Slovincami prehrávali v polovici stretnutia už dvojgólovým rozdielom. Bubela s Haščákom nás vrátili späť do hry, no sľubné šance sme v záverečnej tretine ani v následnom predĺžení nevyužili. Samostatné nájazdy už zvládli lepšie Slovinci, čo znamenalo, že v osemfinále sme museli opäť vyzvať USA. Hoci si naši hokejisti pred zápasom verili, nebolo im to nič platné. Prehra 1 : 5 znamenala, že sme sa s olympijským turnajom rozlúčili a skončili sme na predposlednom mieste. Horšia bola už iba domáca Južná Kórea, čo berie ešte aj dobrý dojem s niektorých zápasov. Nepriaznivý výsledok takmer okamžite rozprúdil debatu o tom, či generálny manažér reprezentácie Miroslav Šatan a Craig Ramsey urobili dobre, že vynechali zo zostavy skúsených borcov ako bratov Hudáčkovcov, Meszároša, Viedenského či Skalického a dali prednosť mladíkom z domácej súťaže. Kým obrana ešte fungovala na dobrej úrovni, útočníci vôbec neohúrili. Veľkým problémom boli tiež netaktické fauly, ktoré stáli našich hokejistov v rozhodujúcich chvíľach množstvo síl. Ani to však nemení ciele skúseného lodivoda spolu s legendou slovenského hokeja Šatanom. Aj naďalej chcú budovať mladé mužstvo, ktoré má na to hrať moderný a dravý hokej. Takáto zmena sa však nedá docieliť z jedného dňa na druhý, a preto si slovenský hokej bude musieť na zaplnené námestia oslavujúce úspechy
ešte počkať.
 
Tom
Foto: bigstockphoto.com
 

Retronoviny - dobré noviny pre dobrých ľudí z Ružinova
Evid. č.: EV 4454/11 - ISSN 1338-5739
Vydáva WEON group, a.s.

Design & programming by MK Advertising