Kategória: ŠportČíslo: 03/2016

Slováci sa v septembri postavili proti Angličanom

 
Po pomerne úspešnom európskom šampionáte čaká slovenskú reprezentáciu po kratšej odmlke ďalšia výzva. Začiatkom septembra sa začínajú súboje o kvalifikáciu na majstrovstvá sveta. Slovenskí futbaloví reprezentanti sa v nedeľu 4. septembra predstavili v trnavskej City Arena proti výberu Anglicka.
 
Zverenci Jána Kozáka tak mali príležitosť zopakovať si súboj s ostrovanmi, ktorým naposledy čelili vo francúzskom Saint-Étienne. V dueli o priamy postup zo skupiny sa ani jednému celku nepodarilo streliť gól a vďaka bezgólovej remíze postúpil náš výber do vyraďovacích bojov z tretieho miesta v skupine.
 
Pred septembrovým duelom však oba tímy prešli výraznými zmenami. Tréner Kozák nominoval do širšej nominácie 23 hráčov. Do tímu sa dostali opory ako Škrtel či Hamšík, ale nezahrá si Vladimír Weiss (zranenie), Adam Nemec či Miroslav Stoch. Posledný menovaný si napriek dobrej forme neoblečie reprezentačný dres pre spor s Jánom Kozákom, po ktorom si tréner podľa vlastných slov už nedokáže spoluprácu s krídelníkom predstaviť.
 
Ďalšími chýbajúcimi hráčmi, ktorí figurovali na súpiske slovenskej reprezentácie počas Eura 2016, sú Stanislav Šesták, ktorý po turnaji vo Francúzsku zavesil reprezentačné kopačky na klinec, Patrika Hrošovského trápi zranenie, Ján Mucha musel uvoľniť miesto mladému Martinovi Dúbravovi z Liberca. Celkovo je káder oproti letnému zloženiu mladší, tréner Kozák tieto zmeny odôvodňuje vysokým vekom pôvodných reprezentantov a blížiacim sa generačným problémom. „V kádri bolo veľa tridsiatnikov. Do budúcnosti potrebuje reprezentácia aj mladších hráčov,“ povedal slovenský kormidelník.
 
Angličania prešli azda ešte výraznejšími zmenami ako slovenský výber – dlhoročného kormidelníka „Albionu“ Roya Hodgsona nahradil po neuspokojivých výkonoch Sam Allardyce. Tréner, ktorý minulú sezónu viedol Sunderland, má prezývku „Big Sam“ a je známy moderným, progresívnym prístupom k futbalu, využívajúcim analýzu rôznych dát a štatistík. Allardyceovi zverenci, ktorí sú favoritmi skupiny F, budú po zápase s našimi hráčmi čeliť aj Škótom, Slovincom, Lotyšom a Malte.
 
Filip Timár
Foto: autor

Retronoviny - dobré noviny pre dobrých ľudí z Ružinova
Evid. č.: EV 4454/11 - ISSN 1338-5739
Vydáva WEON group, a.s.

Design & programming by MK Advertising