Kategória: ŠportČíslo: 09/2019

Slovenskí tenisti zdolali Švajčiarov

 

Slovenskí reprezentanti v roku 2020 zabojujú o účasť na finálovom turnaji Davisovho pohára v Madride. Takúto možnosť dostali vďaka tohtoročnému víťazstvu nad Švajčiarskom v dueli I. skupiny euro-africkej zóny 3 : 1.
 
Našim tenistom uľahčili cestu za víťazstvom samotní Švajčiari. Tí pricestovali do Bratislavy bez svojich dvoch najväčších hviezd – Rogera Federera a Stana Wawrinku. Napriek tomu odštartovali súboj v našom hlavnom meste lepšie.
 
V piatok totiž zaváhala naša tímová jednotka. Martin Kližan, ktorý neprežíva najlepšie obdobie, podľahol v úvodnej dvojhre Sandrovi Ehratovi 2 : 6, 6 : 7. Ešteže Andrej Martin zvládol 131-minútový nervák s Henrim Laaksonenom 6 : 2, 4 : 6, 7 : 5. Kľúčový druhý bod získali Slováci vo štvorhre. Dvojica Filip Polášek, Igor Zelenay potvrdila papierové predpoklady a zdolala švajčiarsky pár Jerome Kym, Henri Laaksonen 6 : 3, 6 : 3. Na súboj tímových jednotiek nepostavil nehrajúci kapitán Dominik Hrbatý Martina Kližana, ale dal prednosť Norbertovi Gombosovi. A bol to strategicky správny ťah. Rodák z Galanty dosiahol jedno z najdôležitejších víťazstiev vo svojej daviscupovej kariére, celkovo ešte len piate. S Laaksonenom si poradil presvedčivo 6 : 1, 6 : 1 a zabezpečil pre Slovensko rozhodujúci tretí bod.
 
„V dvojhre som mal dilemu, koho postaviť. Ráno som sa rozohrával s Norom Gombosom, videl som, že je pokojný. Nemal predzápasovú nervozitu. Napokon hral úžasný tenis, nesnažil sa prestrieľať súpera,“ povedal Hrbatý v pozápasovom rozhovore pre RTVS.
 
Slovenskí tenisti tak na budúci rok v marci budú opäť bojovať o postup na finálový turnaj Davisovho pohára. „Tento rok nám to ušlo veľmi tesne, keď sme vo februári prehrali 2 : 3 doma s Kanadou, ktorá má vo svojom strede dvoch hráčov z Top 20 – Denisa Shapovalova a Felixa Augera Aliassimea. Podľa môjho názoru je náš tím veľmi dobre vyskladaný, chlapci sa na seba tešia. Záleží, v akej forme budú. Martin Kližan hral teraz slabšie, nemal ideálnu formu, no zvyšní chalani podali vynikajúce výkony. Na Švajčiarov to stačilo, no je mi ťažko povedať, či by sme uspeli proti tímom, ktoré disponujú hráčmi z elitnej desiatky. Keď chlapci hrajú svoje najlepšie singlové výkony, asi by sme neboli v Madride najhorší, ale na svetové tímy by sme asi nemali. Pravdou je, že ani počas mojej éry sme nemali úspechy stále. Zišlo sa nám to raz za sedem rokov a vtedy sme postúpili do finále (bolo to v roku 2005, keď sme vo finále nestačili na Chorvátov, pozn. red.). Je však veľmi dôležité, že chalani majú motiváciu a ja ich nemusím prehovárať, aby prišli reprezentovať,“ zhodnotil DominikHrbatý.
 
br
Foto: instagram

Retronoviny - dobré noviny pre dobrých ľudí z Ružinova
Evid. č.: EV 4454/11 - ISSN 1338-5739
Vydáva WEON group, a.s.

Design & programming by MK Advertising