Kategória: ŠportČíslo: 03/2015

Slovensko pred bránami osemfinále

Hokejová reprezentácia Slovenska už druhý rok po sebe nepotešila oči ani dušu svojich fanúšikov a neprebojovala sa medzi osem najlepších mužstiev sveta.

Majstrovstvá sveta s poradovým číslom sedemdesiatdeväť, ktoré sa konali v susednej Českej republike, sa skončili pre slovenský hokej sklamaním. V mužstve bol totiž dobrý pomer dravosti a talentu, no tieto atribúty hráči nevedeli pretaviť do úspešných výsledkov. Jediná výhra v riadnom hracom čase proti Slovinsku, výhra po samostatných nájazdoch proti Dánom a výhra po predĺžení s Bieloruskom rozhodne nepatria do výkladnej skrine úspechov národného mužstva na medzinárodnej scéne. Nepatrí tam ani strata dvojgólového náskoku proti Nórom a prehra bez streleného gólu v zápase s Fínskom. Hráči s dvojkrížom na prsiach sa rehabilitovali zlepšenou hrou 
s Ruskom a Amerikou, ale zachraňovať turnaj proti každoročným ašpirantom na medailu v hodine dvanástej sa napokon nevyplatilo. „Mužstvu podľa mňa chýbal líder a som smutný, že sme získali so slabšími súpermi iba sedem z dvanástich možných bodov,“ posťažoval sa fanúšik Robo z Bratislavy.
Miesto pomyslenia na víťazstvo sa hokejisti v každom zápase báli prehry. V ideálnej forme nezastihol šampionát ani naše posily z NHL, až na Gáboríka s Meszárošom. Tí napokon strelili dôležité góly, ktoré znamenali aspoň vyhnutie sa bojom o záchranu.Jediné pozitívum na tom, že Slovensko skončilo na deviatom mieste, je, že tento výsledok poistil účasť hokejistov spod Tatier na ZOH 2018 v Pjongčangu. Už teraz by sa však všetci kompetentní mali snažiť, aby sa nezopakovala blamáž z poslednej olympiády v Soči.
 
Boje o medaily drámu nepriniesli
V zápase o tretie miesto sa v Prahe proti sebe postavili výbery Českej republiky a Spojených štátov amerických. Do posledného miesta zaplnená O2 Aréna hnala domácich za víťazstvom, napokon sa ho však nedočkala a celková prehra 0 : 3 bola napokon až príliš krutá. Českým hokejistom chýbalo viac šťastia v koncovke a v závere zápasu aj energia. Americké mladé pušky na druhej strane poctivo odkorčuľovali celý zápas a využili chyby Čechov. Pri dvoch góloch Američanov bol na ľade aj český veterán Jaromír Jágr. Ten sa napokon v štyridsiatich troch rokoch stal najužitočnejším hráčom MS a druhým najproduktívnejším hráčom výberu Vladimíra Růžičku s bilanciou šesť gólov a tri asistencie. Viac ich však už legendárna 68-ka nepridá. Jágr sa totiž rozhodol ukončiť svoju bohatú reprezentačnú kariéru, počas ktorej na seniorskej úrovni získal olympijské zlato aj bronz, na majstrovstvách sveta pridal ďalšie dva bronzy a v rokoch 2005 a 2010 sa dokonca stal svetovým šampiónom.
V súboji o najcennejší  kov sa stretli Kanada a Rusko. Zámorské mužstvo malo už od začiatku zápasu navrch, ale odpor zverencov trénera Olega Znaroka zlomilo až minútu pred koncom prvej tretiny. Potom boli javorové listy takmer nezastaviteľné a šesť kúskov v ruskej bránke je toho živým dôkazom. 
O čestný úspech zbornej sa postaral Malkin a to bolo z ruskej strany všetko. Skóre 6 : 1 je až neobvykle vysoké, no vzhľadom na to, aký priebeh mal turnaj, pomerne očakávané. Kanada vyhrala všetkých desať duelov v riadnom hracom čase, dala šesťdesiatšesť gólov, dostala iba šestnásť  a v tabuľke produktivity zasadli na prvé tri miesta iba jej hráči (Spezza, Eberle, Hall). Rusi tak majú svojim premožiteľom čo vracať. Ideálnu príležitosť na to budú mať o rok na domácich majstrovstvách sveta, ktoré sa budú konať v Moskve a v Petrohrade. 
 
 
Filip Timár
Snímka: autor

 

Retronoviny - dobré noviny pre dobrých ľudí z Ružinova
Evid. č.: EV 4454/11 - ISSN 1338-5739
Vydáva WEON group, a.s.

Design & programming by MK Advertising