Kategória: ŠportČíslo: 01/2019

Vybrali sme top športové udalosti minulého roka

 

Športový rok 2018 priniesol množstvo nezabudnuteľných momentov, emócií, radostí i sklamaní. Bol to rok 23. zimných olympijských hier, ako aj 21. majstrovstiev sveta vo futbale… Redakcia Retronovín vybrala tri top športové udalosti lanského roka z pohľadu slovenského fanúšika.
 
1. Kričali sme: zlato, zlato, zlato
Naša biatlonová kráľovná Anastasia Kuzminová sa stala vo februári definitívne najlepšou slovenskou olympioničkou. A to v Pchjong-čchangu nezačala najlepšie – v šprinte na 7,5 kilometra obsadila s tromi chybami na strelnici pre ňu až 13. miesto. Hoci pred stíhacími pretekmi strácala na prvú Nemku Dahlmeierovú 54 sekúnd, pred treťou streľbou týchto pretekov už Nasťa po famóznom bežeckom výkone viedla. Kuzminová síce na strelnici opäť zaváhala, ale v dramatickom súboji o druhé miesto predstihla francúzsku Bescondovú. Rovnako druhá – strieborná skončila v nasledujúcich vytrvalostných pretekoch na 15 kilometrov. Tretie olympijské zlato na jej tretej olympiáde však predsa prišlo – symbolicky v jej posledných individuálnych pretekoch na olympijských hrách. 17. februára 2018 zvíťazila Anastastia Kuzminová v pretekoch s hromadným štartom na 12,5 kilometra a získala svoj šiesty cenný kov z OH. Tvrdíme, že zaslúžene ju na konci roka športoví novinári vyhlásili za najlepšiu slovenskú športovkyňu roka 2018.
 
2. Deschamps vyhral majstrovstvá ako hráč i tréner
Nebol to svetový šampionát Messiho Argentíny, Neymarovej Brazílie ani Ronaldovho Portugalca. Nemci prepadli, Chorváti zažiarili, ale mekkou svetového futbalu na rok 2018 sú Francúzi.
„Les Bleus“ vo finálovej gólovej prestrelke zdolali v moskovských Lužnikách Chorvátsko 4 : 2 a získali druhý titul majstrov sveta (prvýkrát sa radovali v domácom prostredí v roku 1998). Tréner Francúzov Didier Deschamps sa stal len tretím mužom, ktorý dosiahol na najcennejšiu futbalovú trofej ako hráč aj ako tréner. Predtým to dokázali Brazílčan Mário Zagallo a Nemec Franz Beckenbauer. „Triumf patrí všetkých – tímu, federácii, fanúšikom. Sme hrdí, že sme Francúzi. Nech žije Republika,“ tešil sa dnes už 50-ročný tréner majstrov sveta.
 
3. Sagan opäť v zelenom drese
Peter Sagan vyrovnal rekord Erika Zabela v počte zelených dresov na najslávnejších cyklistických pretekov sveta. Jeho celkové prvenstvo v bodovacej súťaži na tohtoročnej Tour de France bolo už šiestym Saganovým v kariére. Prepracoval sa k nemu aj vďaka trom víťazným etapám na Tour. Pravda, všetci Saganovi fanúšikovia prežili tento rok aj hororové chvíle, keď fenomenálny cyklista spadol v mimoriadne náročnej 17. etape a do cieľa došiel s potrhaným dresom, celý od krvi. Našťastie nemal nič zlomené a silou bojovníka dokázal zvládnuť aj nasledujúce etapy. Peter Sagan sa už dnes stal žijúcou legendou slovenskej cyklistiky a slovenského športu.
 
 
Róbert
Foto: SITA, bigstock.com

Retronoviny - dobré noviny pre dobrých ľudí z Ružinova
Evid. č.: EV 4454/11 - ISSN 1338-5739
Vydáva WEON group, a.s.

Design & programming by MK Advertising