Kategória: Životný štýlČíslo: 12/2011

Dante Alighieri sa vo vinici nestratil

Pri putovaní po vinárskej mape Talianska určite narazíte na  región Veneto (Benátsko). Okrem známych Benátok so svojimi mostami, karnevalom a svojskou atmosférou, ktorej sa nevyrovná nič na svete, má táto oblasť  najstaršiu vinársku tradíciu severovýchodu krajiny.

Centrum leží v Benátkach a na severe je  ohraničené Dolomitmi. Smerom na juh sa ťahá až k úrodnému Pádskemu údoliu,  na západe začína Lago di Garda (Gardským jazerom) a na východe zasa pobrežie Stredozemného mora. Tento región si  zachováva  poľnohospodársky charakter a je rajom pre milovníkov prírody, vína a špičkovej gastronómie. Podnebie je veľmi priaznivé, od mierne kontinentálneho na severe až po stredomorské.  V roku 1885 práve tu vznikla prvá talianska škola na pestovanie vínnej révy a vinárstva. Región Veneto bol rovnako prvým talianskym krajom, kde založili  vínnu cestu. Medzi najznámejšie vína tejto oblasti patria Soave, Valpolicella, Bardolino a Prosecco. Do kategórie najväčších a najslávnejších červených vín nielen tohto regiónu, ale i celého Talianska, patrí Amarone.

Pri Verone
Oblasť Soave  leží na nízkych kopcoch na východ od Verony. Je pokrytá všade prítomnou vínnou révou, čerešňami, ale i hradmi a stredovekými vežami. Klíma je veľmi mierna so zrážkami v priebehu celého roka. Väčšinou sopečný terén je bohatý na mi-nerálne látky, čadič, vápenec a piesčitý íl. Vínna réva,  najmä biela odroda Garganega , sa tu rodí tisícky rokov.  Preto sú vína z tejto odrody svieže, s lahodnou citrónovou a mandľovou arómou.

S mandľovou bodkou
Časť Bardolino  produkujúca svetločervené víno rovnakého názvu sa nachádza na juhovýchodnom brehu jazera Lago di Garda. Klíma je tu jemná, s miernymi zimami, príjemným letom s ľahkými dažďovými zrážkami. Plodiny sú veľmi podobné ako v oblasti Stredozemného mora - hrozno, olivy a dokonca aj niektoré citrusové plody.  Pôda je rozdrobená
a kamenistá, s ideálnou kombináciou organických a minerálnych látok. Toto zloženie podporuje rast pôvodných stáročných odrôd z tejto oblasti. Ide najmä o odrody Corvina, Rondinella a Molinara. Spoločne dávajú vínam čerešňovú arómu a mandľovú bodku. Sú to predovšetkým ľahké vína v mäkšom štýle.

Kopce a olivy
Oblasť Valpolicella je miestom s bohatou históriou.  Ide o kopcovitý kraj severne od mesta Verona,  posiaty  zhlukmi viníc, čerešní a olivovníkov. Má mierne podnebie, navyše pohorie Lessini poskytuje ochranu proti studeným severným vetrom a jazero Lago di Garda zabezpečuje stabilitu teploty proti extrémom.  Najpoužívanejšie odrody Corvina, Rondinella a Molinara poskytujú nezameniteľné štýly štyrom povoleným vínam – Valpolicella – suché, voňavé víno na bežné pitie, Valpolicella Superiore – svieže víno s čerešňovou vôňou obohatené tzv. „dvojitou fermentácoiu“,  Amarone a Recioto – mohutné vína v suchej alebo sladšej verzii. Pri prechádzke krajom sa možno stretnúť s množstvom vinárstiev, avšak ku ikonám a priekopníkom nových vinifikačných technológií patrí spoločnosť Masi Agricola, ktorej história siaha až do 18. storočia.   

O strojcovi revolúcie
Jej vlastníkom je už 6 generácií rodina Boscaini. Charizmatický vlastník pán Sandro Boscaini vedie firmu za účasti celej rodiny. Napríklad jeho brat Bruno je zodpovedný za výrobný proces, Mario je zasa spoločníkom. Názov Masi pochádza z názvu malého údolia – Vaio dei Masi – ktoré rodina kúpila na konci 18. storočia.  V pivniciach Masi  spracovávajú vína z vlastných viníc pomocou starých tradičných techník a zároveň supermodernými technológiami. Vinárstvo Masi sa v Taliansku považuje za strojcu vinárskej revolúcie. V roku 1958 malo totiž hlavné slovo pri tvorbe „cru“ viníc Amarone. V roku 1964 zasa predstavilo verejnosti svoje Campofiorin – víno, ktoré stálo pri zrode novej kategórie vín vyrobených „dvojitou fermentáciou“. Firma sa zaslúžila aj o oživenie a obohatenie štýlu výroby Amarone, pri ktorej sa využíva technológia appassimento.

Od starých Rimanov
Appasimento je názov špeciálnej techniky vysúšania hrozna. V oblasti Verony bola rozšírená už od čias starých Rimanov. Suché Amarone a jeho sladkú obdobu Recioto  vyvinuli na základe historickej skúsenosti s touto technikou. Neskôr začali v Masi Agricola aplikovať techniku vysúšania aj pri práci s ďalšími odrodami.

Super - Benátčan
Vinárstvo Masi znovu objavilo aj dvojitú fermentáciu. Prvé víno takto vyrobené   vzniklo v roku 1964 a dostalo názov Campofiorin Ripasso. Ide o originálne víno z kategórie „Supervenetian“ (Super –Benátčan). Neskôr sa stalo prototypom novej kategórie vín z oblasti Verony. Zvláštna technika pri výrobe tohto vína umožňuje opätovne použiť kvalitné zvyšky z lisovania pri fermentácii vína Amarone.  Campofiorin nazývajú aj  „baby Amarone“. Technolo-gicky ide o  medzistupeň medzi ľahšími vínami z Benátska a  plnými, mohutnými vínami Ama-rone.  Od úrod z rokov 1983 – 1985 sa používa vo vinárstve pri dvojitej fermentácií aj určitý podiel napoly vysušeného hrozna (rovnako ako pri výrobe Amarone). Toto obohatenie  a následné technologické procesy prinášajú jeho krajšiu a plnšiu farbu, jemné triesloviny a extrakty i nové polohy vôní a zaguľatenia buketu. Tento istý proces sa používa i  pri produkcii iných vín z produkcie Masi Agricola.

Božská komédia
Už viac ako šesť storočí slúži usadlosť  Serego Alighieri ako historický odkaz vinárstva a poľnohospodárskej produkcie v oblasti Verony. Nachádza sa uprostred zelene vinohradov v oblasti Valpolicella, iba 20 km od Verony, neďaleko známeho jazera  Lago di Garda. V roku 1353 kúpil Pietro, syn poeta Danteho Alighieriho – autora Božskej komédie, prvú nehnuteľnosť a pozemky v tejto časti Talianska. Najkrajšou vilou, ktorá patrí vinárstvu Serego Alighieri, je Casal Dei Ronchi, v ktorej napísal D. Alighieri svoju Božskú komédiu. V novších časoch prešla vila rozsiahlou rekonštrukciou a zmenili ju na rezidenciu s ôsmimi apartmánmi, konferenčnými miestnosťami a priestormi na  ochutnávky vína.

(jj)

Retronoviny - dobré noviny pre dobrých ľudí z Ružinova
Evid. č.: EV 4454/11 - ISSN 1338-5739
Vydáva WEON group, a.s.

Design & programming by MK Advertising