Kategória: Životný štýlČíslo: 03/2012

Pozor na prísne očistné diéty!

Jar to nie je čas iba na lásku a snežienky. V rámci veľkonočného pôstu mnohí z nás zavádzajú do svojho jedálnička iný režim. Niekto prestane piť víno, iní zasa vynecháva večeru. Práve na túto tému sa zhovárame s gastroenterológom Milošom Bubánom.

Prečo je práve jarné obdobie vhodné na očistu organizmu?
Po zime prichádza obdobie na regeneráciu tela preto, že v zime je menej slnečného svitu a menší príjem vitamínov z čerstvej zeleniny. Okrem toho sa zvyčajne v tomto čase ľudia menej pohybujú, zima láka viac sa zdržiavať doma. A to všetko dovedna zapríčiňuje úbytok odolnosti a obranyschopnosti organizmu. V tomto čase sú navyše nielen v kresťanskom náboženstve, ale aj v iných náboženstvách zavedené pôsty, ktoré rovnako súvisia s očistou organizmu. Niekde sa odporúča nejesť bravčové mäso, nepiť alkohol a podobne. Tradícia teda zostala, a preto na jar ľudia začínajú už tradične meniť stravovacie návyky.

Ako je to s očisťovacími kúrami?
Môžu byť aj veľmi nebezpečné, ak to človek zle pochopí a zle robí. Ľudia, ktorí majú nejaké chronické ochorenia a musia dodržiavať istú diétu celoročne, toto nemôžu podstúpiť. Ani tí, ktorí potrebujú pravidelne konzumovať. U nás, bohužiaľ, očistná kúra vždy znamená šokujúcu, hladujúcu diétu, a tá môže za niekoľko dní spôsobiť u človeka rozpad metabolizmu a vážne mu poškodiť organizmus. Preto takéto niečo neodporúčam. To neznamená hladovanie, ale celodenné popíjanie tekutín a jesť
k tomu ovocie alebo zeleninu.

Hlad teda môže vyvolať poškode­nie v organizme?
Samotný hlad pravdaže nie, ale pacient, ktorý má napríklad diabetes nesmie hladovať. Odporúčam preto každému celoročnú čistiacu kúru v tom zmysle, že si treba dávať pozor nato, čo človek skonzumuje, koľko a kedy. Najdôležitejší je pravidelný príjem potravy, nepiť nadmerné množstvo alkoholu a nefajčiť. Potraviny by mali obsahovať správne zloženie antioxidantov, k tomu by sme mali konzumovať väčšie množstvo ovocia a zeleniny.

Ste odborníkom na zažívanie člo­­veka. Ako sa vyvíja u nás si­­tuácia s rakovinou hrubého čre­va?
Za posledné roky sa zlepšil prístup ľudí k strave. Je však pravda, že kvalitná strava – mäso, zelenina a ovocie sú skutočne aj drahšie. Pre mnohých je to, bohužiaľ, pre­pych. Výskyt rakoviny hrubého čreva u mužov aj u žien je stále vysoký v našich zemepisných končinách. Preto je treba nielen zdravé stravovanie, ale aj preventívne vyšetrenia. Ak už majú ľudia toto ochorenie, je dôležité, aby boli včasne diagnostikovaní, lebo len včasná diagnóza im môže zachrániť život a vrátiť ich do normálneho života. Liečbou sa dá toto ochorenie úplne potlačiť. Zatiaľ sú však u nás neprijateľne vysoké štatistiky tohto ochorenia.

Už je ho viac, ako napríklad rakoviny prsníka u žien?
Ešte stále je u žien na prvom mies­te rakovina prsníka, u mužov rakovina pľúc. Ale počet nádorových ochorení hrubého čreva výrazne stúpa. Preto po päťdesiatke by človek mal pravidelne chodiť na kolonoskopiu, čiže vyšetrenie hru­bého čreva.

Nie je to zapríčinené aj vyš­ším dovozom potravín a ne­dos­tatočnou kontrolou?
Skôr by som povedal, že predpokladom je vysoká konzumácia červeného mäsa, nízka spotreba ovocia a zeleniny a nesprávna životospráva. Rizikovým faktorom je fajčenie a obezita.

Aký máte názor na biovýrobky?
Musím sa priznať, veľmi im ne­ve­rím. Nie som stopercentne presvedčený, že sa tam všetko dodržiava tak, ako sa má. V Nemecku kupujú drahšie červivé jablká, pretože sú zdravšie, a nie krásne červené, podporené chémiou. Teraz sa už dokonca hovorí o tom, že paštéty sa začnú vyrábať z biovlákien. No, neviem. Naša tradičná domáca strava zo surovín, ktoré sa urodili v našom pásme, je oveľa zdravšia ako exo­tické potraviny. Ak si niekto kúpi kyslú kapustu, urobí pre svoj organizmus viac, ako keď skonzumuje ananás.

Máte doma kuchárske knihy?
Asi päť. Ale nevarím podľa nich. Občas si dám aj steak. Dokážem však pripraviť rôzne cestoviny na sto druhov. Kvalitné cestovi­ny s olivovým olejom, hríbami, kre­vetami, lososom, na všetky možné spôsoby. Ba dokonca aj s hľuzovkou, ktorá ich síce predražuje, no mám ju veľmi rád a nosievam si ju z Talianska. K tomu pohár kvalitného vínka, no čo už môže byť lepšie?

Ako sa každú jar očisťujete vy osobne?
Najviac ma očisťuje slnko, preto odchádzam tam, kde je ho viac ako tu, na Slovensku. Podľa rodinného rozpočtu. Toto ma nabije energiou na celý rok.

Eva Nová
snímka: Desana Dudášová

 

Retronoviny - dobré noviny pre dobrých ľudí z Ružinova
Evid. č.: EV 4454/11 - ISSN 1338-5739
Vydáva WEON group, a.s.

Design & programming by MK Advertising