Kategória: Životný štýlČíslo: 12/2012

Sviatočné dni bez úrazu a bolesti

Vianoce i Silvester, sviatky, na ktoré sa vždy veľmi tešíme, sa môžu napokon skončiť menším úrazom alebo zdravotným problémom. Ako sa vyhnúť podobným situáciám?

Najbežnejším problémom je pálenie záhy. Nekonzumujme preto pikantné, horúce, ťažké a mastné jedlá, cibuľu, papriku, kapustu, strukoviny, čerstvý chlieb, čokoládu, slané oriešky, natvrdo uvarené vajcia, sýtené a kofeínové nápoje a alkohol.
Rybu jedzme opatrne a zásadne nie pri svetle sviečok. Možnú kosť zapichnutú v hrdle sa pokúsme odstrániť prehltnutím striedky chleba alebo kúskom zemiaka, pri neúspechu treba bežať na pohotovosť, pretože človek môže dostať šok pre obavy z udusenia a dýchanie sa mu skomplikuje.

Počas sviatkov si častejšie pripíjame na zdravie. Aby sme na druhý deň príliš netrpeli, môžeme preventívne znížiť mieru tejto spoločensky akceptovanej otravy. Jej vplyv organizmus tak nepocíti, ak si pred silvestrovskou zábavou dáme doma multivitamínovú šumivú tabletku rozpustenú v 200 ml vody, ak sa dobre najeme, ak nebudeme miešať víno s pivom či tvrdým alkoholom a ak pohárik destilátu zapijeme vždy minerálnou vodou. Ráno nás už zachráni len cesnaková polievka alebo mäsový vývar, bylinkový, najmä mätový, žihľavový a harmančekový čaj, tiež voda z kyslej kapusty či kyslé uhorky, dobrý spánok a napokon prechádzka na čerstvom vzduchu.

Pri problémoch s dnou rezignujme na údeniny a kyslú kapustu, diabetici sa majú vyhýbať sladkostiam, ľudia s citlivým žalúdkom a tráviacim traktom by nemali jesť strukoviny a mastné mäsá, hypertonici slané pokrmy a žlčníkovej kolike predídeme ignorovaním vyprážaných jedál, receptov s majonézou a krémových zákuskov.

A napokon, aby sme nepribrali, mali by sme si osvojiť princípy striedmosti. Aj počas sviatkov si zaraďme do jedálneho lístka zemiakové či zeleninové jedlo alebo cestovinu, naordinujme si ovocný deň, nepime kolové a sladené nápoje, ktoré sú zdrojom cukrov, venujme sa zimným športom alebo sa pravidelne prechádzajme a skúsme zmeniť štýl varenia. Do kapustnice namiesto údeného pridajme pre dobrú chuť viac sušených hríbov, do šalátu dajme skôr jogurt či pochúťkovú smotanu než majonézu, koláče prisladzujme medom, maslové krémy nahraďme tvarohovými a namiesto vianočných keksov konzumujme radšej sušené ovocie a orechy než vianočné pečivo.

Retronoviny - dobré noviny pre dobrých ľudí z Ružinova
Evid. č.: EV 4454/11 - ISSN 1338-5739
Vydáva WEON group, a.s.

Design & programming by MK Advertising