Kategória: ŠportČíslo: 06/2012

Bejzbalový klub Apollo

Počiatky klubu siahajú do roku 1990, keď sa niekoľko nadšencov rozhodlo založiť bejzbalový klub. Prvý rok išlo len o školské družstvo, v roku 1994 už však do bejzbalovej ligy nastúpil klub s tromi družstvami. O rok neskôr sa začala spolupráca s generálnymi partnerom Slovnaft a. s. a počet mužstiev vzrástol na štyri.

Najdôležitejším bol rok 1996, keď došlo k zmene stanov a presnému definovaniu cieľov, poslania a organizácie klubu, ktoré dnes zaraďujú Apollo na popredné miesta medzi bejzbalovými a softbalovými tímami na Slovensku.

V nasledujúcich rokoch bolo najvýznamnejšou aktivitou budovanie bejzbalového ihriska medzi ulicami Podzáhradná, Uzbecká a Korytnická (v Podunajských Biskupiciach) pod vedením predsedu klubu Martina Masopusta. Pretvorenie smetiska stavebného odpadu na ihrisko bolo asi najväčším príspevkom k úspechom Apolla.

V roku 2000 už ihrisko schválila Konfederácia európskeho bejzbalu ako spôsobilé na usporiadanie majstrovstiev Európy v skupine B. Tie sa uskutočnili hneď toho roku v lete.

V súčasnosti ihrisko neslúži len hráčom a členom klubu, ale aj verejnosti so záujmom o šport. Klub pre ňu organizuje školský krúžok na ZŠ Podzáhradná a okolo ihriska plánuje vytvoriť aj centrum voľného času, ktoré by prilákalo ľudí z celého druhého bratislavského obvodu.

Ďalším medzníkom v rozvoji klubu bolo vytvorenie softbalového družstva kadetiek v roku 2004. Dievčatá hrajúce bejzbal za žiakov neboli veľmi vítané vtedajším trénerom, vďaka náhode sa však podarilo spojiť sily so zanikajúcim Ballklubom Bratislava, ktorému chýbali hráčky. Apollo tak fúziou získalo zase trénerky a novovytvorený tím mal na novom ihrisku vynikajúce podmienky.

O dva roky neskôr sa pozícia softbalu posilnila, pretože jednak pribudli do tímu štyri Američanky, jednak sa podarilo vystavať softbalové ihrisko v areáli školy na Podzáhradnej. S pomocou p. Masopusta, súhlasu riaditeľa školy p. Simonoviča, obrovskej pomoci sponzora Ing. Repaského a veľkému nasadeniu rodičov cez víkendy sa tak stal klub jediným na Slovensku, ktorý združuje softbal a bejzbal pod jednou strechou na dvoch kvalitných ihriskách blízko seba.

Ihrisko dnes nevyužívajú len členovia klubu – uskutočňujú sa tam futbalové turnaje, modelári na ihrisku predvádzajú svoje modely  lietadiel a vrtuľníkov a s obľubou tam behávajú obyvatelia  Podunajských  Biskupíc. Sponzorov klub láka na reklamné plochy na plotoch ihriska, názvy na dresoch a aj samotné ihrisko pre prípadné športové, kultúrne firemné  akcie.

Aktuálne je klub naozaj dobre rozbehnutý – zúčastňuje sa na zahraničných turnajoch ako napr. „zetko“ v Brne, „krčanda“ v Prahe, pražský bejzbalový týždeň, družstvo mužov hrá interligu za účasti družstiev z Maďarska, zo Slovinska, Srbska, z Čiernej Hory a  Chorvátska.

Práve s posledným menovaným (konkrétne so Splitom) prehral klub minulý rok finále. Od roku 2000 získali mužskí odchovanci klubu dvakrát titul Majstra SR (2004, 2006) a slovenský pohár (2003, 2010), kadeti boli taktiež dvakrát majstri (2009, 2010) a žiaci vyhrali slovenské majstrovstvá až trikrát (2008, 2010, 2011). Tých ďalej tromfli softbalové juniorky, ktorým sa podarilo vyhrať majstrovstvá štyrikrát (2008, 2009, 2010, 2011). Žiačky sú na výslní slovenského softbalu, odkedy trikrát po sebe vyhrali majstrovstvá v rokoch 2008 až 2010.

V práve prebiehajúcej sezóne je družstvo mužov v tabuľke interligy na druhom mieste, podobne aj kadeti, žiakom sa zatiaľ po odchode viacerých opôr tímu do družstva kadetov veľmi nedarí. V softbale neohrozene kraľujú naše juniorky, ktoré ešte nenašli premožiteľa
a žiačky si úspešne vedú v lige – sú zatiaľ druhé. Po základnej časti a umiestnení v nej sa rozhodne na jeseň v play-off o majstrovi republiky v jednotlivých kategóriách. Ak vás zaujala prítomnosť bejzbalu v Bratislave, môžete sa viac dočítať na webovej stránke www.BKapollo.sk.
 

Retronoviny - dobré noviny pre dobrých ľudí z Ružinova
Evid. č.: EV 4454/11 - ISSN 1338-5739
Vydáva WEON group, a.s.

Design & programming by MK Advertising